Koliko puta vam se desilo da ujutru operete kosu i da se ona već do večeri izmasti i ne izgleda dobro? Slobodno možemo reći da je to jedna od situacija koje najmanje volimo u životu, ali sada smo otkrili kako da je predupredimo. Tražili smo (i pronašli) greške koje pravimo u koracima kada su nega i stilizovanje kose u pitanju, a predstavljaju razlog prebrzog mašćenja naše kose i skalpa. Suštinski, istina je da svako od nas ima različit tip kose, sa različitim porebama, i nekome se kosa masti brže, a nekome sporije. Ali, ako osećate i primećujete da se vaša kosa u odnosu na to kakva je inače – sada masti brže, evo koji bi mogli biti razlozi za to. 

Suviše često perete kosu

Nije svakom tipu kose poreban isti ritam i ista učestalost pranja. Osobe sa kovrdžavom kosom uglavnom kosu mogu da peru tek jednom nedeljno, dok one sa prirodno ravnom i mekšom dlakom kosu uglavnom peru dva do tri puta nedeljno. Ipak, ako svoju kosu perete prečesto, odnosno češće nego što je vašem tipu kose zaista potrebno – velike su šanse da ćete pranjem ukloniti prirodna ulja sa skalpa koja su potrebna vašoj kosi kako bi bila zdrava i sjajna. U pokušaju da ih nadoknadi, vaš skalp će proizvoditi više masti nego što bi trebalo i samim tim će vam kosa nakon kraćeg vremenskog perioda delovati masnije. Suzdržite se, iskoristite suvi šampon ili je vežite u rep kada niste zadovoljni kako izgleda – ali se suzdržite od svakodnevnog pranja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALISSA (@alissajanay)

Koristite previše različitih proizvoda za stilizovanje i negu

Previše različitih (i ponekad nepotrebnih) proizvoda za negu i stilizovanje kose mogu se nataložiti na vašem skalpu, zapušiti pore i sprečiti prirodni proces obnove i zdravog rasta vaše kose. Ako koristite preparate za kosu, predlažemo vam da istražite šta je vašoj kosi potrebno, a zatim se zadržite na nekolicini kvalitetnih i brižljivo izabranih preparata koji vam odgovaraju. Nemojte koristiti više potpuno različitih proizvoda sa različitim sastavom, koje ćete nataložiti jedan preko drugog. Ovo ne samo da ne doprinosi zdravlju vaše kose, već je i čini masnijom. Sjajno je što se interesujete za proizvode koji će boostovati vašu kosu, ali radite to sa merom.

Nepravilno koristite proizvode za stilizovanje i negu

Isto kao što nije dobro korisititi previše proizvoda, nema nikakve poente koristiti ih ako ne znate kako to da učinite pravilno. Svaki od proizvoda na sebi ima uputstvo korišćenja, a detaljnije uputstvo ili predlog influensera za način korišćenja sigurno možete naći online. Obratite pažnju na količinu proizvoda, na učestalost njegovog korišćenja i to da li je zaista namenjen baš vašem tipu i boji kose. Nepravilna stilizacija i nega gore su po vašu kosu od nikakve, te ako vam se kosa brže masti – veoma je verovatno da proizvode koje posedujete koristite nepravilno.

Comments