Svaka od nas priželjkuje negovanu i bujnu kosu, razume se, ali ne možemo joj uvek posvetiti previše vremena i svakako nismo u mogućnosti da je svake nedelje tretiramo odlaskom kod frizera. Čast izuzetcima. U svakom slučaju, bilo da imate ravnu, kovrdžavu, isušenu, farbanu, masnu kosu ili problematično i osetljivo teme i perut, za svaku od vas postoji određeni tip hranljive maske za kosu, koju zapravo veoma lako možete samostalno napraviti od sastojaka iz svoje kuhinje! U nastavku teksta vam predstavljamo četiri različite DIY maske za četiri različite tipa kose, koje možete napraviti samostalno, i time svojoj kosi pružiti frizerski tretman – u svom domu. A zatim, uživajte u rezultatima!

Maska za suvu, oštećenu kosu

Ukoliko je vaša kosa oštećena i suva, ovo je prava maska za vas. Za nju vam je potrebno:

  • Pola šolje majoneza
  • Dve kašičice jogurta
  • Dve kašičice kokosovog ili arganovog ulja
  • Jedna kašičica meda

Kako da je nanesete: 

Operite kosu jedanput šamponom i isperite je. Dok je još uvek vlažna, masku nanesite na sredinu kose i krajeve i dobro prođite prstima kroz kosu tako da je svuda ravnomerno rasporedite. Nemojte nanositi masku na koren! Zatim, ostavite masku da deluje sat vremena, a nakon toga je isperite i kosu još jednom operite šamponom. Preporučljivo je da šampon koji koristite bude bez sulfata. Nakon toga možete staviti i regenerator koji redovno koristite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Maska za kovrdžavu kosu

Ako imate gustu i kovrdžavu kosu, ovo je maska za vas. Za nju vam je potrebno:

  • Kokosovo ili maslinovo ulje, pola šolje
  • Kapa za tuširanje

Kako da je nanesete:

Kokosovo ulje često se može kupiti u čvrstom stanju, i zato je prvenstveno potrebno da ga otopite – što možete učiniti u mikrotalasnoj, u bezbednoj posudi. Zatim prstima polako nanosite ulje na svoje lokne dok su suve, od korena ka krajevima, sve dok malo po malo ne prekrijete celu kosu. Važno je da ovo radite pažljivo i temeljno, a ne da samo ovlaš i nepravilno prekrijete delove kose. Nakon toga podignite kosu i stavite je u kapu za tuširanje. Ostavite ulje da deluje barem sat vremena, a ako vam je kosa izuzetno suva, možete ostaviti ulje na njoj i tokom noći. Zatim isperite kosu i operite je šamponom. Istu proceduru možete uraditi i sa maslinovim uljem.

Comments