Tabui koji su nam nesvesno nametnuti prate nas tokom celog života. I to čak i ne primećujemo, zanemarujemo i potiskujemo. Vođeni strahovima i sramom ćutimo o našim problemima. Kako mentalnim, tako i fizičkim. Sve što je prostački i vulgarno, eksplicitno i šund nije tabu. I o tome se svakodnevno govori i mučne scene viđamo svakog dana. Ali, kada se dođe do teme menstruacije i ženskog zdravlja – muk! Kao da smo se svi prećutno dogovorili da se o tim stvarima jednostavno ne govori. Ne poričemo ih, prelazimo olako preko njih, ali je ogromna sramota kada treba otvoriti karte.

Ćutanjem mi zapravo poričemo! Poričemo da postoji i taj deo nas i da je sjedinjen sa nama, da utiče na naše raspoloženje, emocije, na naše tuge, suze, strahove, sreću i nemire. Kako ga nekada i same potiskujemo, zaboravljamo koliko je ovo važan deo. 

Sve dok zajedno ne počnemo da učestvujemo u tome i da glasno razgovaramo o menstruaciji, svim problemima koji nas prate na našem putu sazrevanja i odrastanja, ništa se neće promeniti. A važno je da razgovaramo, jer time pružamo podršku svim ženama oko nas, a samim tim time postajemo primer onim mlađim devojčicama, koje tek ulaze u svet odraslih.

Podrška je najvažnija stvar na svetu i koristan osećaj koji možemo pružiti nekom, čak iako ga ne poznajemo.

Zato je Libresse pokrenuo kampanju, s ciljem da razotrijemo tabue i pomogne ženama da kroz teške životne faze prolaze rasterećenije i s mišlju da nisu same, da možda neko upravo prolazi ili je prolazio kroz te teške trenutke.

Pobačaji, histerektomija, endometrioza, odlivi, bolne i teške menstruacije i sve što ide uz to, svaki ženski problem, a ima ih verovali ili ne mnogo mnogo više su realni problemi, problemi sa kojima žene žive i koje utiču na njen celokupni život. Sve što treba da uradimo jeste da ih razumemo, da nas razumemo i pružimo podršku jedne drugima.

I zato su mnoge influenserke širom Srbije, ali i regiona odlučile da iskoriste svoje kanale komunikacije i ispričaju svoje #pričeiznutra.

Jedna od nijh je veoma popularna i voljena voditeljka Maja Nikolić. Nju znamo kao jednu nežnu i milu osobu, onu koja nas uvek oraspoloži svojom energijom, onu čije emisije gledamo sa uživanjem. Izgleda kao da sve radi sa lakoćom i da je njen svaki dan fenomenalan. Međutim, ipak nije tako. Maja, koja nikada ne meša svoj poslovni i privatni život, koja nije žrtva ni pobornik senzacionalizma, koja vešto balansira, otkriva kako je i ona samo žena, kako se i ona bori sa menstrualnim bolovima, dok ispred nas stoji nasmejana i čila, kako je i ona nekada nervozna i ne želi da vidi nikoga.  I znaš šta je poneta – to je sve normalno! I sve prolazimo kroz ista i slična iskustva i dobro je da postanemo svesne toga da je u redu reći da smo dobile i da nas to u tom trenutku muči i da nas boli, jer je to činjenica.

Još jedna voditeljka, koju takođe prepoznajemo po fenomenalnom raspoloženju, ludački dobroj energiji i konstatnom osmehu (jel da da sada čuješ u glavi njen osmeh) je i Marija Kilibarda. Sve smo nekada džangrizave, hipersenzitivne, kratkog fitilja, preglasne ili pretihe, plačljive, nesigurne… I još mnogo toga. I to nije etiketa, to je realno stanje, a ne naša želja da budemo takve. Marija želi da nam poruči da smo nekada i mnogo “gore” od toga ali da je to takođe u redu. I u redu je da pričamo zbog čega smo takve. A sve te naše nesigurnosti i prividne mane izlaze na videlo na taj način zbog naših unutrašnjih borbi i granica koje smo postavile. Zato nam i vam Marija poručuje da izađemo na jače svetlo i kažemo šta nas muči, a samim tim postanemo podrška!

“Ne moramo biti ono što društvo očekuje od nas” poručuje nam glumica Jelena Gavrilović. Od glumaca realno očekujemo da glume čak i u realnom životu, mislimo da znaju da odglume sreću i kada ih tuge lome, da znaju da odglume smirenost kada se iznutra dešava pakao, ali šta ako to glumci i ne žele? Legitimno je da nam nekada nije dan, legitimno je da nekada ne želimo da se smejemo na silu, budemo srećne pod pritiskom ili zato što to tako mora. Ključna poruka koju nam šalje Jelena je – Svaka žena ima pravo da transparentno pokaže svoje emocije! I tu stavljamo tačku, a ti znaš šta to znači! 

A onda nam od Minje Bogdanovski stižu toliko otrežnjujuće rečenice, zbog kojih bi trebalo da se zapitamo uz šta smo odrastali i kako smo vaspitavali ili kako ćemo vaspitavati svoju decu. “Menstruacija je prirodna koliko i pegice na nosu”, kaže Minja i to je toliko tačno, ali toliko teško za prihvatiti, očigledno. Eliminisanje stida zbog reči menstruacija je prvi korak. Kada to rešimo, onda na red dolaze i one strašnije stvari i teže bolesti, zbog kojih mi žene nekada moramo da nosimo uloške, a ne tiču se samo menstruacije.

Odluka da li ćemo imati dete ili ne je samo naša. Isto koliko kao i ostale odluke u vezi sa samim porođajem. Neke žene jednostavno ne žele da imaju decu i ne žele da budu majke, dok se neke bore da postanu i to žele iz sveg srca. I jedne i druge su sasvim normalne i sasvim svoje. Imaju svoje ciljeve i planove, želje i snove. Influenserka Mila Vujisić podelila je sa nama svoje #pričeiznutra i svoja razmišljanja u vezi sa samim porođajem i trudnoćom. Čudno je kako mi žene zaista razmišljamo o svim tim nekim stvarima, ali se toliko plašmo da to podelimo sa drugima. A onda se desi da nas ovako hrabre žene još više ohrabre svojim pričama i to zapravo i jeste cilj i poenta. I hvala im na tome.

A podršku treba uputiti i svim onim ženama koje su trenutno u drugom stanju. Iako je to verovatno najlepše stanje koje jedna žena može da doživi, dešavaju se često i nepredviđene stvari koje mogu da izazovu različite strahove u nama. Mina Smiljanić na krajnje iskren način deli #pričeiznutra – one priče o kojima se ne priča. Znaš li da trudnice nekada krvare? Ako nisi za to čula, eto ti odličnog primera da shvatiš koliko je važno da o svemu tome još više pričamo. Zbog drugih devojaka, koje će se naći u sličnoj situaciji možda i koje će biti prestravljene, ali to neće smeti nikome da kažu. Pročitajte Mininu priču i vidite o čemu se radi! 

I naša popularna glumica i voditeljka Marija Micić objašnjava koliko je važno pričati o reproduktivnom zdravlju, koliko je važno osvrnuti se na te teme. I Marijana nam poručuje da o svim tim temama treba jednako da razgovaramo kao što razgovaramo i o kremicama, parfemima i kozmetici. I u pravu je. 

Pored naših i mnoge regionalne influenserke pridružile su se ovom pozitivnom talasu menjanja fokusa i razbijanja tabua. Od Ele Dvornik uvek smo očekivali otvorenost do krajnjih granica, jer ona je uvek bila prirodna i svoja na društvenim mrežama. Razbila je još neke tabue i nadamo se – pomogla vam da shvatite da zaista niste same i da to što osećate ili radite radi verovatno i milion drugih žena u periodima kada nisu baš sve svoje. I u redu je da ne budemo baš sve svoje.

Povučene ovim iskustvom, devojke i žene rešile su da podele svoja iskustva na društvenim mrežama i time su pokrenule lavinu dobrih komentara.

Jedna Ksenija bila je surovo iskrena. Treba imati ogromnu dozu hrabrosti i podeliti sa ostatkom sveta da ste se susreli sa nečim što nosi naziv endometrioza. Samo žene koje su prošle kroz to znaju koliko je to teško i nestabilno stanje i koliko utiče na svaki segment života. Ksenija deli sa nama priču sa srećnim krajem i ujedno poziva sve devojke da redovno posećuju ginekologe, s ciljem da spreče veće posledice.

I naravno, pitanje koje nas sve više proganja kako starimo – kako ćemo podneti menopauzu – siguran znak da smo ostarile. Mnoge pogrdne reči idu uz reč menopauza i mnogo pretećih poruka od drugih ljudi koji nam pričaju kako ćemo se osećati. U tom periodu žene se bore sa različitim problemima, ali ne mora da znači da ćeš kroz to prolaziti na teži način. Neke žene na vrhuncu moći su bile onog momenta kada je počeo da im se dešava proces zvan – menopauza. Pročitaj još jednu inspirativnu priču:

Nadamo se da su vas ove priče bar malo dotakle, da su vas ohrabrile, da su vam i naterale suze na oči, da su vas postidele, da su vam osnažile, dale nadu, pružile motivaciju, olakšale vam život ili ulepšale dan. Ukoliko ste se bar sa jednom pričom poistovetile i ukoliko je bar jednog trenutka kamen pao sa srca – naša misija je uspela! I nastavljamo i dalje, sve dok do poslednjeg delića ne razbijemo tabue, koje nam samo otežavaju živote.

Naslovna fotografija: instagram.com/milas_homemade_/

Jelena

Comments