Tabui koji su nam nesvesno nametnuti prate nas tokom celog života. I to čak i ne primećujemo, zanemarujemo i potiskujemo. Vođeni strahovima i sramom ćutimo o našim problemima. Kako mentalnim, tako i fizičkim. Sve što je prostački i vulgarno, eksplicitno i šund nije tabu. I o tome se svakodnevno govori i mučne scene viđamo svakog dana. Ali, kada se dođe do teme menstruacije i ženskog zdravlja – muk! Kao da smo se svi prećutno dogovorili da se o tim stvarima jednostavno ne govori. Ne poričemo ih, prelazimo olako preko njih, ali je ogromna sramota kada treba otvoriti karte.

Ćutanjem mi zapravo poričemo! Poričemo da postoji i taj deo nas i da je sjedinjen sa nama, da utiče na naše raspoloženje, emocije, na naše tuge, suze, strahove, sreću i nemire. Kako ga nekada i same potiskujemo, zaboravljamo koliko je ovo važan deo. 

Sve dok zajedno ne počnemo da učestvujemo u tome i da glasno razgovaramo o menstruaciji, svim problemima koji nas prate na našem putu sazrevanja i odrastanja, ništa se neće promeniti. A važno je da razgovaramo, jer time pružamo podršku svim ženama oko nas, a samim tim time postajemo primer onim mlađim devojčicama, koje tek ulaze u svet odraslih.

Podrška je najvažnija stvar na svetu i koristan osećaj koji možemo pružiti nekom, čak iako ga ne poznajemo.

Zato je Libresse pokrenuo kampanju, s ciljem da razotrijemo tabue i pomogne ženama da kroz teške životne faze prolaze rasterećenije i s mišlju da nisu same, da možda neko upravo prolazi ili je prolazio kroz te teške trenutke.

Pobačaji, histerektomija, endometrioza, odlivi, bolne i teške menstruacije i sve što ide uz to, svaki ženski problem, a ima ih verovali ili ne mnogo mnogo više su realni problemi, problemi sa kojima žene žive i koje utiču na njen celokupni život. Sve što treba da uradimo jeste da ih razumemo, da nas razumemo i pružimo podršku jedne drugima.

I zato su mnoge influenserke širom Srbije, ali i regiona odlučile da iskoriste svoje kanale komunikacije i ispričaju svoje #pričeiznutra.

Jedna od nijh je veoma popularna i voljena voditeljka Maja Nikolić. Nju znamo kao jednu nežnu i milu osobu, onu koja nas uvek oraspoloži svojom energijom, onu čije emisije gledamo sa uživanjem. Izgleda kao da sve radi sa lakoćom i da je njen svaki dan fenomenalan. Međutim, ipak nije tako. Maja, koja nikada ne meša svoj poslovni i privatni život, koja nije žrtva ni pobornik senzacionalizma, koja vešto balansira, otkriva kako je i ona samo žena, kako se i ona bori sa menstrualnim bolovima, dok ispred nas stoji nasmejana i čila, kako je i ona nekada nervozna i ne želi da vidi nikoga.  I znaš šta je poneta – to je sve normalno! I sve prolazimo kroz ista i slična iskustva i dobro je da postanemo svesne toga da je u redu reći da smo dobile i da nas to u tom trenutku muči i da nas boli, jer je to činjenica.

View this post on Instagram

U ovom društvu nema mesta za ciklus. Najbolje je da ga skrivamo. Sve u vezi njega! Baš sve! I neraspoloženje i tugu, i bol tokom prvog dana i drugog dana i trećeg i četvrtog dana. Koga briga, sve prolazimo isto, pa to je samo 480 puta u životu, ne budi razmažena. A pamtim svako preskočeno kupanje na moru, svaki put kada sam radila u bolovima, a od mene se očekivalo da blistam, da budem svoja najbolja verzija. Uopšte, po pitanjima trudnoće, endometrioze, oporavka posle porođaja, sa izuzetkom majke, sestre, drugarice, društvo će reći – stisni zube i pravi se da je sve u redu. E, pa nije u redu. U redu je da budem nikakva i nervozna, u redu je da mi nije ni do čega, u redu je da sve otkažem i da ne želim nikoga da vidim, u redu je da kažem da me boli stomak, u redu je da me razumeju, u redu je da me tada poštede, da me puste na miru, u redu je jer imam svoje pleme, nas koje se razumemo, nas koje iskustvo spaja, nas koje imamo svoje #pričeiznutra

A post shared by Maja Nikolić (@majanikolicmaja) on

Još jedna voditeljka, koju takođe prepoznajemo po fenomenalnom raspoloženju, ludački dobroj energiji i konstatnom osmehu (jel da da sada čuješ u glavi njen osmeh) je i Marija Kilibarda. Sve smo nekada džangrizave, hipersenzitivne, kratkog fitilja, preglasne ili pretihe, plačljive, nesigurne… I još mnogo toga. I to nije etiketa, to je realno stanje, a ne naša želja da budemo takve. Marija želi da nam poruči da smo nekada i mnogo “gore” od toga ali da je to takođe u redu. I u redu je da pričamo zbog čega smo takve. A sve te naše nesigurnosti i prividne mane izlaze na videlo na taj način zbog naših unutrašnjih borbi i granica koje smo postavile. Zato nam i vam Marija poručuje da izađemo na jače svetlo i kažemo šta nas muči, a samim tim postanemo podrška!

“Ne moramo biti ono što društvo očekuje od nas” poručuje nam glumica Jelena Gavrilović. Od glumaca realno očekujemo da glume čak i u realnom životu, mislimo da znaju da odglume sreću i kada ih tuge lome, da znaju da odglume smirenost kada se iznutra dešava pakao, ali šta ako to glumci i ne žele? Legitimno je da nam nekada nije dan, legitimno je da nekada ne želimo da se smejemo na silu, budemo srećne pod pritiskom ili zato što to tako mora. Ključna poruka koju nam šalje Jelena je – Svaka žena ima pravo da transparentno pokaže svoje emocije! I tu stavljamo tačku, a ti znaš šta to znači! 

View this post on Instagram

Kao glumica koristim svoje emocije kao oruđe za rad. I volim da osetim sve emocije, da putujem kroz njih, jer mi one omogućavaju da još bolje uđem u ulogu, pesmu, tekst. Dešava mi se da se toliko posvetim tome da zaista krenem da emitujem takvu energiju (tuga, sreća, bes, patnja). Ali je činjenica i da nisam uvek raspoložena, nasmejana i spremna za razgovor. Ponekada jednostavno ne želim da pevam, glumim, ne osećam se tako da bih mogla bilo koga da dotaknem svojom interpretacijom. Jednostavno mi nije dan, ali društvo očekuje od tebe određenu sliku. Masku koju nosiš sa sobom u svakoj situaciji. Ponekad zaista poželim da dignem ruku i viknem POŠTEDA! Teško je uklopiti se u nešto što ti nije prirodno dato. I zaista me nervira kada moram nekome da objašnjavam svoje promene raspoloženja jer, uopšte nije važno da li je u pitanju ciklus koji svakako doprinosi raznim pojačanim emocijama i senzacijama, svaka žena ima prava da transparentno pokaže svoje emocije i da priča svoje #pričeiznutra . Nije sramota pričati o svojim emocijama, o ciklusu koji od nas stvara žene i zaokružuje nas. Ne moramo biti ono što društvo očekuje od nas. Akcija koju #Libresse pravi osnažuje žene da ispričaju svoje priče iznutra. Želim da čujem vašu priču…. #pričeiznutra

A post shared by Jelena Gavrilovic (@jelenagavrilovicofficial) on

A onda nam od Minje Bogdanovski stižu toliko otrežnjujuće rečenice, zbog kojih bi trebalo da se zapitamo uz šta smo odrastali i kako smo vaspitavali ili kako ćemo vaspitavati svoju decu. “Menstruacija je prirodna koliko i pegice na nosu”, kaže Minja i to je toliko tačno, ali toliko teško za prihvatiti, očigledno. Eliminisanje stida zbog reči menstruacija je prvi korak. Kada to rešimo, onda na red dolaze i one strašnije stvari i teže bolesti, zbog kojih mi žene nekada moramo da nosimo uloške, a ne tiču se samo menstruacije.

View this post on Instagram

Svako malo vidim na mrežama da se spominju žene 40+ i to ne baš u kontekstu koji podržavam. Te ne treba da nose kraće suknje, te kako mogu da idu u pocepanom džinsu, ne daj Bože neka tetovaža, a o šminki i frizurama da i ne počinjem. Dakle, sve neke zabrane pravila i propisi. Na mene to nešto ne utiče, ali otkad je lepa i doterana žena problem, to ne mogu baš da razumem. Ono na šta znam da mogu da utičem i ja, a i mnoge druge žene su naše kćerke. Prvo, da se eliminiše stid i sram iz reči "menstruacija" jer odatle sve počinje, ta naša transformacija iz devojčica u žene. Menstruacija je prirodna koliko i pegice na nosu ! Zato učite devojčice da menstruacija nije ružna reč i da se ne stide sebe tokom dana ciklusa jer i tim danima živimo, plešemo, radujemo se, bivamo sve ono što jesmo 365.dana u godini! Onda kada dođu u 40+ neće ih uopšte biti briga šta neko misli što imaju afro lokne, kao ja na slici! 🤗 Da li i vi utičete na svoje devojčice i kako? Ovo su moje #pričeiznutra. Podelite sa nama vaše #pričeiznutra #wombstories #pričeiznutra

A post shared by Minjina Kuhinjica (@minjinakuhinjica) on

Odluka da li ćemo imati dete ili ne je samo naša. Isto koliko kao i ostale odluke u vezi sa samim porođajem. Neke žene jednostavno ne žele da imaju decu i ne žele da budu majke, dok se neke bore da postanu i to žele iz sveg srca. I jedne i druge su sasvim normalne i sasvim svoje. Imaju svoje ciljeve i planove, želje i snove. Influenserka Mila Vujisić podelila je sa nama svoje #pričeiznutra i svoja razmišljanja u vezi sa samim porođajem i trudnoćom. Čudno je kako mi žene zaista razmišljamo o svim tim nekim stvarima, ali se toliko plašmo da to podelimo sa drugima. A onda se desi da nas ovako hrabre žene još više ohrabre svojim pričama i to zapravo i jeste cilj i poenta. I hvala im na tome.

View this post on Instagram

U vreme kada svako ima pravo i mogućnost da napiše bilo šta na društvenim mrežama, bez obzira na to da li izaziva pozitivne ili negativne reakcije ili emocije, mislim da je jako važno sačuvati i u kontinuitetu raditi na samopouzdanju. Danas, kada nam se prezentuje i previše pogrešnih ideala, mislim da je najbitnije ceniti i voleti sebe, jer to je ono što je važno, da bismo voleli i druge. Ni na trudnoću, kao ni na mnoge druge stvari u životu ne možemo biti 100% spremne, ma koliko o tome slušale, a i velike promene u fizičkom smislu, pored hormona koji su svakako i previše prisutni umeju dosta da naruše samopouzdanje. Počevši od sebe, koja sam često u trudnoći slušala rečenice: “mnogo si mršava, da li je sve ok sa bebom“, pa do obraćanja nekim drugim trudnicama da su se malo više ugojile i da li misle na bebu… Svaka trudnoća je drugačija i činjenica je da će da će takvih komentara uvek biti, pogotovo od strane onih koji nisu prošli kroz to i ne mogu to da shvate. Zato je na nama da radimo na svom samopouzdanju i da ne dozvolimo da nas takvi komentari remete. Savršen saveznik za to nam je i Libresse, odnosno njihova kampanja osnaživanja žena i rušenja tabua. Da li ste se u toku trudnoće susrele nekada sa situacijama koje su uticale na vaše samopouzdanje i kako ste sa time izašle na kraj? Volela bih da čujem vaše komentare na ovu temu. ❤

A post shared by Mila Vujisić 🍭 (@milas_homemade_) on

A podršku treba uputiti i svim onim ženama koje su trenutno u drugom stanju. Iako je to verovatno najlepše stanje koje jedna žena može da doživi, dešavaju se često i nepredviđene stvari koje mogu da izazovu različite strahove u nama. Mina Smiljanić na krajnje iskren način deli #pričeiznutra – one priče o kojima se ne priča. Znaš li da trudnice nekada krvare? Ako nisi za to čula, eto ti odličnog primera da shvatiš koliko je važno da o svemu tome još više pričamo. Zbog drugih devojaka, koje će se naći u sličnoj situaciji možda i koje će biti prestravljene, ali to neće smeti nikome da kažu. Pročitajte Mininu priču i vidite o čemu se radi! 

View this post on Instagram

Postoje stvari za koje nikada nisi spreman. Pogode te kao metak u sred srca. Taj metak nažalost nekad ne možemo da izbegnemo, i nikada ne znamo kada će nas pogoditi. Ali možemo da se pripremimo i budemo spremne za oporavak. Taj metak je u našem jeziku poznat kao “spontani pobačaj”. Ne možemo ga izbeći, ali možemo znati da u tome nismo same. Tek kada se suočimo sa takvom situacijom, lično ili u našem bliskom okruženju, mi saznamo da je tako mnogo slučajeva spontanih pobačaja! Svačija je bol njemu najveća, uteha dođe vremenom, ali je dobro nekad znati da nismo proklete ako se baš nama to desi. Ja sam u životu imala mnogo sreće, i beskrajno sam zahvalna sudbini na takvom scenariju. Međutim, svako ima svoju tugu i muku, iako je ne pokazuje. Od kako sam saznala da sam trudna u jednoj nedelji su nam obili stan, dva dana kasnije smo imali udes, a zatim sam u periodu nakon prokrvarila. Nesreća dolazi u troje. Kažu. I kako da tada ne presvisneš od straha? Moje krvarenje nije bilo obilno, ali je trajalo desetak dana. I ti do poslednjeg trenutka ne možeš da znaš da li će to naprosto krenuti u pogrešnom pravcu. Srećom, uz određenu dozu pregesterona, trudnoća je nastavila normalno. I evo mi napredujemo lepo na pola petog meseca! Moja najbolja drugarica je prošla kroz ovu najtužniju muku, i evo sada čeka zdravog i živahnog mališana! Moja mama je imala pobačaj pre nego što sam ja došla na svet. Da nije, verovatno danas ja ne bih bila ta koja joj izjeda džigericu. 😂🤷🏻‍♀️ Nismo same. Kompanija Libresse je pokrenula kampanju kojom se osnažuju žene da podele i svoje "tabu" priče. Prvo sam mislila da je neprikladno da se priključim – jer, Bože, ja trenutno nemam menstruaciju! Ubrzo se sve ono izdešavalo, i ja sam desetak dana ponovo nosila uloške! Tako da je veoma važno da se govori o svim ženskim tabuima! Delimo ovakve priče, jer ćemo podržati sve one žene koje nažalost budu morale da se nose sa istim ili sličnim nedaćama. Žene su borci, ali niko nije veliku bitku osvojio sam. 💪🏻 Koje su vaše #pričeiznutra ?

A post shared by Mina Smiljanić (@mina_fu) on

I naša popularna glumica i voditeljka Marija Micić objašnjava koliko je važno pričati o reproduktivnom zdravlju, koliko je važno osvrnuti se na te teme. I Marijana nam poručuje da o svim tim temama treba jednako da razgovaramo kao što razgovaramo i o kremicama, parfemima i kozmetici. I u pravu je. 

View this post on Instagram

🌸Mi žene smo u stanju da satima razgovaramo o garderobi i cipelama.Čini mi se jos vise o kozmetici ,kremama,parfemima. Možemo u nedogled da pricamo o kozmetičkim salonima i tretmanima za ulepšavanje i podmladjivanje. Ali koliko često i otvoreno pričamo #pričeiznutra ?! Da li smo dovoljno upoznate i da li se dovoljno bavimo našim reproduktivnim zdravljem ? Da li znate da #pričeiznutra umnogome mogu da doprinesu da budemo i lepše i zdravije ?! Zanima me da li žene ,devojke pogotovo devojčice znaju tačno sta je reproduktivno zdravlje i da li bez problema možete da razgovarate o tome sa svojim drugaricama i da i na tu temu razmenjujete iskustva i savete? Zašto na tu temu ne trošomo dovoljno vremena i reči? Nekada nije dovoljno da samo čitamo na internetu jer svaka od nas je različita. Kada je pravo vreme da pronadjete i redovno posećujete svog ginekologa,da li znate koliko su ishrana,dobar san i zdrav način života važni za nase reproduktivno zdravlje ,da li ste sigurne da dovoljno znate o kontraceptivnim sredstvima? Da li delimo naše #pričeiznutra jednako kao sto delimo ove druge? Ja lično da,jer kada mi se u 27.godini dogodio prekid ciklusa ,pored toga sto mi je bilo važno da svom ginekoligu verujem jednako mi je bilo važno i da pricam o tome sa devojkama ili ženama koje su prosle kroz istu ili sličnu stvar. Bila sam na hormonskoj terapiji i za devet meseci sam se ugojila 18 (osamnaest ) kilograma. Mislim da na moram da govorim koliki je to šok za jednu ženu,dodatno ako se bavi javnim poslom.Zbog toga mi je bilo važno da delim moju priču,da znam da nisam jedina,da znam i da je drugim zenama to podjednaki šok i telesni i psihički i da znam da ce na kraju sve biti u redu. Baš zbog toga mi je drago što sada zajedno sa brendom Libresse,koji je pokrenuo ovu kampanju,mogu sve da vas pozovem da podelite vaše #pričeiznutra .🌸

A post shared by Marijana Mićić (@micicmarijana) on

Pored naših i mnoge regionalne influenserke pridružile su se ovom pozitivnom talasu menjanja fokusa i razbijanja tabua. Od Ele Dvornik uvek smo očekivali otvorenost do krajnjih granica, jer ona je uvek bila prirodna i svoja na društvenim mrežama. Razbila je još neke tabue i nadamo se – pomogla vam da shvatite da zaista niste same i da to što osećate ili radite radi verovatno i milion drugih žena u periodima kada nisu baš sve svoje. I u redu je da ne budemo baš sve svoje.

View this post on Instagram

Kampanja od libresse je pokrenula #pričeiznutra i dosta je žena komentiralo kako su nazalost mentruacije , tamponi i ulošci taboo tema. I jesu kada promislite. Kad vam ispadne iz dzepa tampon ili uložak osjecate se kao da je netko otkrio neku tajnu o vama koju niste htjele podjeliti. Sto nema nikakvog smisla, jer cinjenica da imamo menstruaciju nije nikakva tajna vec bioloski proces naseg tijela. I sto sad ako nam ispadne iz dzepa? Netko zna da bas tada imamo mjesecnicu? Bed je sto vide da koristimo noćne tokom dana? Ili dnevne svaki dan ? I? Jel smo zbog toga odvratne? Nenormalne? Sjecam se jos kad su bili dvornikovi na telki da sam zaljepila ulozak na ormar 😂 sigurno se sjecaju i neki od vas te epizode. Moja mama je bila vise zgrozena nego moj tata, mom tati je to bilo smjesno, a moj bunt i mamina reakcija dokazuju sve sto sam gore napisala. Mi zene se toga sramimo, vise nego sto drugima to smeta. I mislim da je vrijeme da prestanemo s time 💪🏻 #🩸🩸🩸🩸🩸 podjelite svoje #pričeiznutra na instagramu i pokrenite promjenu!

A post shared by Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik) on

Povučene ovim iskustvom, devojke i žene rešile su da podele svoja iskustva na društvenim mrežama i time su pokrenule lavinu dobrih komentara.

Jedna Ksenija bila je surovo iskrena. Treba imati ogromnu dozu hrabrosti i podeliti sa ostatkom sveta da ste se susreli sa nečim što nosi naziv endometrioza. Samo žene koje su prošle kroz to znaju koliko je to teško i nestabilno stanje i koliko utiče na svaki segment života. Ksenija deli sa nama priču sa srećnim krajem i ujedno poziva sve devojke da redovno posećuju ginekologe, s ciljem da spreče veće posledice.

View this post on Instagram

Za početak, ako udavim i pročitate ovo, i odete na pregled, imaće smisla. Razmišljala sam se baš dugo dal' da pišem o ovome, ali usudila sam se da napišem nešto o onome o čemu je baš teško danas pričati. Mada možda nije ni toliko teško koliko je sve to nepoznato i imaš osećaj da si u mrklom mraku. Dugo, baš dugo sam mislila da je bol, ali baš jaka bol tokom naših ženskih menstrualnih dana sasvim normalna stvar. A bubuljice su isto bile normalna pojava, podrazumevale su se, a nisu trebale. Govorila sam sebi, ma super ti je, a ovamo umirala. Onda me je neka sila odjednom zaustavila i odvela u bolnicu. Kad kažem odjednom, stvarno mislim odjednom, na ulici. Bol me paralisao. I dalje sam mislila da je sve u redu, da ću samo nekoliko dana tu da provedem i da ću brzo kući. Ali ne, bol nije prestajao, morala sam na operaciju. Rekli su mi da imam tumor neke ogromne veličine. Ja nisam mogla da dišem od te vesti. Dobro, srce je tuklo al je izdržalo. Sve je super prošlo, bila sam još par dana dezorijentisana ali gurala. Ali usput, saznala sam da imam endometriozu, neku baš glupu bolest. Ali, protivnik je protivnik. Onda sam morala da primam injekcije. Narednih 6 meseci hormonska terapija. Budila sam se u pola noći od toga, preznojena po 16 puta, bila malo više nervozna, trudila se da pored onog karantina budem psihički stabilna. I bilo je teško. I to je prošlo. Bol i dalje postoji, samo je manji, dosta manji. I ovim putem samo hoću da kažem svim mladim devojkama i ženama da ne shvataju ovaj bol tako lako. Ako boli nenormalno, nesvakidašnje, tu nešto nije dobro. Idite kod lekara, raspitujte se kod drugih ljudi, vršite redovne kontrole, jer ja hoću. Zaključak je da iz svega moramo izaći još jače. Još snažnije, kao nikada pre. Zato veliko srce za nas žene i za sve naše priče. Nije lako. Ali moramo da guramo napred. Sad mnogo više volim sebe. Očigledno je to bilo potrebno da naučim da volim i poštujem svoje telo i da ga slušam. ♥️🔝 Hvala @lepotaizdravlje.rs i @elladvornik, kod kojih sam videla da podstiču pisanje ženskih priča i što su me inspirisale da ovo objavim i podelim svoju priču. #pričeiznutra #zenskozdravlje #zenskotelo #zivotjejedan #lovemybody

A post shared by Ксенија Стефановић (@ksendza_colita) on

I naravno, pitanje koje nas sve više proganja kako starimo – kako ćemo podneti menopauzu – siguran znak da smo ostarile. Mnoge pogrdne reči idu uz reč menopauza i mnogo pretećih poruka od drugih ljudi koji nam pričaju kako ćemo se osećati. U tom periodu žene se bore sa različitim problemima, ali ne mora da znači da ćeš kroz to prolaziti na teži način. Neke žene na vrhuncu moći su bile onog momenta kada je počeo da im se dešava proces zvan – menopauza. Pročitaj još jednu inspirativnu priču:

View this post on Instagram

MENOPAUZA JE ZA MENE BILA POČETAK NOVOG DOBA- kao da sam ponovno mlada, s iskustvom kasnih godina A kakva je bila za tebe ili plaše li te već sada s promjenom u 50-tima? Otvorimo svoja srca, podržimo jedna drugu jer jače smo kad smo zajedno. Ispričajmo jedna drugoj svoje priče. Budi i ti dio #pričeiznutra – Vidjet ćeš kako je to u kasnim 40-tima i nakon pedesete. – Kada izgubiš menstruaciju sve će se promijeniti. – Bez hormona koža će ti izgubiti elastičnost i sjaj. – Postat ćeš nezadovoljna i depresivna. – Nokti i kosa će ti početi propadati. – Bit ćeš umorna i bezvoljna. – Oslabit će ti kosti i napast će te osteoporoza. – Nećeš više biti privlačna jer nema više dovoljne proizvodnje hormona. – Imat ćeš valunge. Napade vrućine i znojenja. Najedanput ćeš sva biti mokra. – Sve lošije ćeš spavati. – Prestaješ biti žena, poduzmi nešto prije nego ti se to dogodi. Sjećam se dok sam još bila mlada i bezbrižna, i majka mi je znala ponavljati ove i slične rečenice. Ona i mnoge druge žene su me doslovno prepadale oko posljedica menopauze. Uglavnom su me savjetovale da ne čekam menopauzu već da odmah počnem s uzimanjem potrebnih hormonskih nadomjestaka. Meni to nije padalo napamet. Tijelo ne možete zavarati da ne stari. Odlučila sam hrabro pričekati promjene i posegnuti za knjigama uz koje bih se što više informirala o svemu. Zašto bih pila neke hormone kada mi ništa ne fali. Osjećam se dobro i svjesna sam da će pad snage i punoće moje ženstvenosti kad-tad nastupiti i zašto bih to trebala spriječiti? Pa ni pubertet nisam spriječila. Neću ni menopauzu. Kod mene je vrhunac moje moći nastupio tek nakon menopauze i gubitka menstruacije. Danas raspolažem nevjerojatnim novim rezervama energije. Kao da sam ponovno mlada a istovremeno puna iskustva kasnih godina. Postala sam tako samouvjerenija, usredotočenija i beskompromisnija. Mladolikost i živahnost dolaze iznutra uz pomoć veselja, spontanosti i stvaranjem novih ideja. Konačno radim posao koji volim. Sve je nekako krenulo na bolje. Kako izvana tako i iznutra. Budimo stup jedna drugoj i podijelimo naša iskustva. Možda nekome pomogneš!!! Možda nekoga inspiriraš! . #citajknjigu #pričeiznutra #menopauza

A post shared by Alis Marić Booklover&Traveler (@citaj_knjigu) on

Nadamo se da su vas ove priče bar malo dotakle, da su vas ohrabrile, da su vam i naterale suze na oči, da su vas postidele, da su vam osnažile, dale nadu, pružile motivaciju, olakšale vam život ili ulepšale dan. Ukoliko ste se bar sa jednom pričom poistovetile i ukoliko je bar jednog trenutka kamen pao sa srca – naša misija je uspela! I nastavljamo i dalje, sve dok do poslednjeg delića ne razbijemo tabue, koje nam samo otežavaju živote.

Naslovna fotografija: instagram.com/milas_homemade_/

Jelena

Comments