Dvadesete gazim, dobro mi je sasvim“, pevamo i pravimo se da nam se trideseti rođendan ne približava brže nego što bismo želeli. Ne želimo da odreknemo svoje mladosti, želimo da zauvek možemo da rastemo, a nikada da starimo, ali – svesni smo da to jednostavno ne ide tako. Naše telo će neminovno proći kroz promene, naročito nakon tridesete godine, i zato smo odlučili da ih istražimo pre nego što se sa njima suočimo. U nastavku vam otkrivamo kakve nas to promene očekuju i kako da sa njima na najbolji način “izađemo na kraj”. I ne brinite, život nakon tridesete će vas iznenaditi i drugim promenama u vidu zrelosti, samopouzdanja i novostečene ljubavi prema sebi!

Šta se dešava sa našom kožom?

Nakon što izađemo iz tih zlatnih dvadesetih godina, nivo proizvodnje kolagena u našoj koži opada. I to ne za mali procenat! Kolagen je zaslužan za tonus, elastičnost i otpornost naše kože, i zato gubitak kolagena rezultuje finim linijama, opuštenijom i mekšom kožom lica, i na kraju dana – vidljivim borama. Dakle, nakon tridesete ćete primetiti ubrzano starenje kože, ali srećom, ono se pravilnim rutinama nege može usporiti i ublažiti. Vaša svakodnevna rutina nege trebalo bi da sadrži vitamin C, sastojak zaslužan za blistavost kože i izgradnju kolagena u koži, a uz rutinu – trebalo bi da pripazite i na svakodnevnu ishranu. Umanjite količinu alkohola, izbegavajte cigarete, pijte adekvatnu količinu vode i fokusirajte se na raznovrsnu ishranu, koja će vam obezbediti proteine i vitamine.

Šta se dešava sa našim hormonima?

Plodnost, nažalost, počinje da se umanjuje nakon tridesete godine, želeli mi to sebi da priznamo ili ne. Samim tim, šanse da zatrudnimo i održimo trudnoću su manje nego u dvadesetim godinama, ali naravno – postoje, mnoge žene u današnjem vremenu rađaju decu nakon tridesete. Ovo se između ostalog dešava pod uticajem hormona, koji takođe nakon tridesete godine prolaze kroz promene. Na primer, kod mnogih žena se proizvodnja estrogena umanjuje posle tridesete godine, što može da utiče na njihovu seksualnu želju, da dovede do pojave akni ili pak utiče na njihovu kilažu. Kod drugih pak opada nivo testosterona ili hormona rasta, te kod njih može doći do smanjenja rasta kose ili pak oslabljenja noktiju. Svoje hormone možemo dovesti u balans kako suplementima, tako i zdravom ishranom koja uključuje ribu, avokado, maslinovo ulje ili orašaste plodove.

Ali, imamo i dobre vesti! Kod nekih žena hormonske promene nakon tridesete godine mogu dovesti do izrazitije želje za seksom i novih mogućnosti za dostizanjem orgazma, što može dovesti do znatnog poboljšanja seksualnog života.

Comments