Koliko puta ste proklinjale sebe što ste se ošišale, jer vam sada kosa presporo raste i imate osećaj kao da je puštate vekovima – a ona ne mrda dalje od dužine do vaših ramena? Ne brinite, niste same u tome. Žene širom sveta “muče” se sa sporim rastom kose, a način na koji ovaj proces zaista možete ubrzati je dodatak adekvatnih vitamina u okviru svoje ishrane, a mi vam otkrivamo koji su to vitamini u pitanju i u čemu leži tajna njihove delotvornosti. Vitamini su sastavni deo naše ishrane i upravo zbog njih bi trebalo da se trudimo da nam hrana koju unosimo bude raznovrsna, a uz unošenje vitamina putem hrane, možemo ih uneti i kao dodatne suplemente. Vreme je da se pobrinete o svojoj kosi na pravi način i primetićete, rezultati će uslediti!

Vitamin B (Bioten)

Vitamin B je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju rast kose, upravo zbog svoje efektivnosti. On umanjuje upalne procese i stimuliše proizvodnju keratina – ali on ima jednu manu. Njegovi efekti će biti vidljivi samo u slučajevima u kojima već imate deficit biotena u organizmu, koji je potrebno nadoknaditi vitaminom B. Ukoliko deficita nema, neće biti ni efekta. Folikul dlake naše kose, kao i naši nokti i koža, u sebi sadrže bioten i on je zaslužan za njihov zdrav izgled. Samim tim, ako je vaša ishrana loša i nega kose pogrešna, i osetite gubitak i opadanje kose – velika je verovatnoća da se borite sa nedostatkom biotena. Kako biste ga nadoknadili, predlažemo vam da u svoju ishranu uvedete jaja, ribu, meso, semenke, orašate plodove, slatki krompir, brokoli i karfiol.

Vitamin D

Suštinski, još uvek ne postoje konkretna istraživanja koja vitamin D povezuju sa rastom kose, ali – postoje ona koja nagoveštavaju da oni koji se bore sa gubitkom kose zapravo pate od nedostatka vitamina D. Dakle, ako vaš organizam ne dobija dovoljnu količinu vitamina D, velike su šanse da je mogućnost vaše kose da raste normalnim tempom ograničena. Najefektniji način da dođete do vitamina D je da se svakodnevno izlažete sunčevoj svetlosti na barem 15 minuta, naravno u kasnijim popodnevnim satima i uz kremu za sunčanje sa faktorom, a uz to možete uzimati vitamin D i kao suplement. Vitaminom D obiluju riblje ulje, crveno meso i žumance.

Comments