Francuski muzičar Serge Gainsbourg bio je poznat po svom neodoljivom šarmu i senzualnoj muzici prepunoj emocija – i zato nije ni čudo da su ga na komponovanje muzike i pisanje tekstova inspirisale neverovatne žene. Iako je svima možda najpoznatija Sergeova pesma upravo ona koju je snimio sa tadašnjom partnerkom, lepoticom Jane Birkin – “Je t’aime… moi non plus”, ona nije jedina njegova pesma inspirisana ljubavnim odnosom, niti je Jane bila njegova jedina inspiracija tokom života i karijere. Kojih je to osam želja inspirisalo Sergea pri stvaranju nekih od njegovih najlepših pesama, saznajte u nastavku teksta.

Jane Birkin

Naravno, ova lista mora njome početi. Jane nije prva ni poslednja Sergeova pertnerka, ali moglo bi se reći da je jedna od njegovih najvećih i najvatrenijih ljubavi. Oni su zajedno snimili celokupan album, sa kojeg se izdvojio i dan danas poznati hit “Je t’aime… moi non plus”. Upoznali su se na snimanju filma “Slogan”, a njihova veza nastavila se bez obzira na veliku razliku u godinama, a zajedno su 1971. godine dočekali i ćerku Charlotte. Serge i Jane jedan su od najpoznatijih parova na celom svetu, a njihova zajednička muzika su čiste emocije zabeležene u formi zvuka.

Brigitte Bardot

Ultimativni seks simbol i jedna od najlepših žena u filmskoj i muzičkoj industriji šezdesetih godina, Brigitte Bardot – bila je muza mnogim poznatim umetnicima, među kojima se nalazio čak i slikar Pikaso ali i muzičar Serge. Oni su imali kratku ali veoma intenzivnu romansu, a 1967. godine snimili su zajednički album i legendarnu pesmu “Harley Davidson”. Njihova tajna veza trajala je samo tri meseca, jer je Brigitte u periodu njenog trajanja bila udata – a njen muž zatražio je razvod pošto je saznao za aferu. Ipak, njihova veza je zauvek promenila Sergeovu karijeru.

Françoise Pancrazzi

Nakon što se njegov prvi brak sa Elisabeth Levitsky završio, Serge je imao strastvenu i veoma medijski ispraćenu vezu sa bogatom naslednicom Françoise Antoinette Pancrazzi. Oni su zajedno uživali u velikom luksuzu, a nakon što su se venčali 1964. godine, dobili su dvoje dece – Natachu i Paula. Razveli su se 1966. godine, a njihova veza uticala je na Sergeovo rano stvaralaštvo.

Vanessa Paradis

Serge Gainsbourg imao je veliku ulogu u Vanessinoj karijeri. On je veoma uticao na njeno stvaralaštvo, a napisao je dva od njena četiri velika muzička hita – pesme “Tandem” i “Dis-lui toi que je t’aime”. Takođe, napisao je i veliki deo njenog drugog albuma pod imenom “Variations sur le même t’aime”. Naravno, inspiracija je bila obostrana, a Serge je bio opčinjen njenim glasom i lepotom, iako koliko je poznato oni nisu imali nikakav tip ljubavnog odnosa.

Comments