Da li se i vi osećate kao da ste jednostavno “navučeni” na kafu? Dan ne može da vam počne bez nje, a gde je prva kafa tu je i druga… i čini vam se da tako možete da idete u nedogled. Vaš organizam se navikao na svoju dnevnu dozu kofeina, i na neki način vam poručuje da ne može bez nje – ali vi instinktivno osećate da vam kafa u celosti više ne prija i da je vreme da joj nađete alternativu. Ako ne želite da se odreknete kofeina, ali kafa i mleko čine nepogodnu kombinaciju za vaš organizam, kratki espreso u vama izaziva gorušicu i anksioznost, a o turskoj kafi ne želite ni da razmišljate – u nastavku teksta vam predstavljamo šest alternativa kafi, koje će ipak zadovoljite vaše kofeinske potrebe!

Crni čaj

Crni čaj je poznat kao vrsta čaja sa najvećom koncentracijom kofeina, a njega možete piti po želji i sa dodatkom mleka. Ipak, crni čaj ima i mnogih drugih pogodnosti po vaš organizam, uz to što će vas garantovano razbuditi podjednako kao i jutarnja kafa. Crni čaj dobija se od biljke Camellia sinensis, od koje nastaje i čuvena vrsta čaja Earl Grey, a on je poznat po svojim antioksidanskim sposobnostima. Antioksidansi sprečavaju reakcije slobodnih radikala u organizmu i samim tim sprečavaju oštećenje ćelija. Uz to, crni čaj smanjuje nivo holesterola u krvi i utiče na zdravlje vašeg srca.

Matcha čaj

Još jedna vrsta čaja koja je alternativa kafi je i matcha čaj, koji je u poslednje vreme veoma popularan. Matcha čaj dobija se iz iste biljke iz koje se dobijaju i crni i zeleni čaj, ali listovi iz kojih se dobijaju sastojci koji čine matcha čaj uzgajani su malo drugačije, i moraju biti prekriveni dvadeset do trideset dana pre ubiranja, kako ne bi bili izloženi direktnom suncu. Upravo zbog ove promene u načinu uzgajanja, matcha čaj sadži u sebi veću količinu kofeina i antioksidanasa nego zeleni čaj. Uz to, moramo dodati – izgleda veoma instagramično!

Sirovi kakao

Ukoliko ste mislili da je kakao poslastica za decu, koju bi trebalo da piju pre odlaska na spavanje, grdno ste se prevarili. Odnosno, niste se toliko prevarili koliko niste bili upoznati sa svojstvima pravog, sirovog i organskog kakaa, koji zapravo nije Nesquik. Pravi kakao možete napraviti sa vrelom vodom ili mlekom, i u njega možete i ne morate po želji dodati šećer, ali on u sebi definitivno sadrži visoku dozu kofeina. Kakao su u ritualnim ceremonijama pili pripadnici asteških plemena, a on je pored toga što je bio sveto piće bio poznat i kao afrodizijak i piće za ljubavnike.

Comments