Pametne žene znaju koliko neke obične izjave ili reakcije mogu da deluju neotesano, neprimereno, sebično i bezosećajno – jer verovatno to i jesu. Mnogi ljudi imaju takve izjave i primedbe, kojima prosto pregaze nečije lične granice i trgnu se kad primete da sagovornik deluje povređeno, ili uvređeno, pa se izvinjavaju, jer nisu razmišljali. A mnogi uopšte i ne primete da nešto nije u redu i da njihove izjave nisu bile na mestu. Evo tih izjava – fraza i opštih mesta – koje smo sto puta čuli, a možda ponekad i izgovorili, pre nego što smo stigli da se “ujedemo za jezik”.

Izgledaš umorno (loše, iscrpljeno)

To se vidi po izrazu lica, po pogledu u očima i podočnjacima ispod njih, po usnama oborenim na dole, boji kože, opštem stavu tela koje deluje kao klonulo. Ako ti neka bliska osoba tako izgleda, verovatno si zabrinuta da nešto nije u redu, a ako si zabrinuta, onda to izrazi na manje direktan način, odnosno, zadrži svoj utisak (ili čak zaprepašćenje zbog njenog izgleda) i pitaj je šta se dešava i da li želi da razgovara. To će joj staviti do znanja da si primetila da nešto nije u redu, poručiti da si zabrinuta i da želiš da pomogneš i na kraju, dati joj izbor da ti nešto poveri, ili ne. Tako rade kulturne i pametne osobe.

Zašto (ili kako) si toliko smršala

Komentar o mršavljenju se smatra komplimentom, jer svaka žena želi da smrša i da joj se to vidi. Ali kad nastupiš sa zašto, znači da ti osoba koja je izgubila dosta kilograma izgleda bolesno i pretpostavljaš da je smršala zbog nekih problema, a ne zbog forme i lepote. Ukoliko pitaš kako, to i dalje nije kompliment, jer pretpostavljaš da je gladovala i mučila se. Ukoliko želiš da pohvališ nekoga ko je smršao, ne pominji kilažu, reci nešto u stilu “odlično izgledaš” ili “fantastična ti je linija” ili “baš si zgodna”…

Comments