Giorgio Armani vratio se u velikom stilu, ovogodišnjom revijom pod imenom “Shine”. Sam naziv ove kolekcije već dosta uspeva da nam kaže o njoj samoj, a ono što je značajno da znamo pre nego što se upustimo u analizu stajlinga i odevnih komada je to da je osamdesetsedmogodišnji Giorgio zaista imao tešku godinu iza sebe, u kojoj se povredio i završio u bolnici. Ipak, nakon dugog oporavka, on se vratio svojoj životnoj ljubavi – modi, i predstavio nam kolekciju koja nas je zaista oborila sa nogu. Takođe, izjavio je da nakon pandemije želi da njegove modne kolekcije iskazuju emocije na čistiji i jasniji način nego do sada, iako se on ne oseća drugačije po pitanju kreiranja. Dominantna crta ove kolekcije su materijali visokog sjaja, koji savršeno prate liniju tela i magično se presijavaju pri svakom napravljenom koraku. Ovu tehniku drapiranja i korišćenja sjajnih i transparentnih materijala sam Giorgio je nazvao “kreiranje oreola oko tela”, i to je zaista i najbolji opis za odevne komade koje je u ovoj kolekciji prikazao.

Najnovija kreativna direktorka modne kuće Christian Dior, Maria Grazia Chiuri, takođe nastavlja da nas oduševljava svojim radom. Otkako je preuzela svoju poziciju u modnoj kući Dior, ona uspešno gradi veoma prepoznatljivu estetiku, a ni ova revija nije izuzetak. Ovog puta, ona balansira na svom mestu modnog kreatora koje se nalazi između finalnog produkta luksuzne visoke mode, i kreatora materijala koje koristi da bi osmislila svoja modna umetnička dela. Postoji određena emotivnost u tome, i ona uspeva da je iskaže kroz svoje modele koji su brižljivo i ručno izrađeni. Ovom kolekcijom, Maria na jedinstven način slavi zanatlije koje su marljivo radile na kreiranju materijala, na ručnom vezu za određene modele, kao i one koji su proizveli svilu najfinijeg kvaliteta koja je korišćena u kolekciji. Iako je ova kolekcija većinom kreirana od jednobojnih, sivih i neutralnih materijala, ona nas je opčinila savršenim krojevima koji pristaju uz telo i besprekornim detaljima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Pariska nedelja visoke mode još uvek nije završena, a mi ćemo pomno pratiti i naredne revije, od kojih takođe nemamo manja očekivanja. Nakon prošlogodišnje pandemije koja je donela neplaniranu i iznenadnu pauzu, sa uživanjem gledamo kako modni svet ponovo cveta pred našim očima, u sasvim novom svetlu.

Naslovna fotografija: instagram.com/chanel

Jovana Pantić

Comments