Za poznavaoce njegovog rada, samo njegovo ime govori toliko toga. Patrik Demaršelije (Patrick Demarchelier) je stvorio modne fotografije koje se smatraju klasicima u modnoj industriji. Njegove slike predstavljaju glamur u svom najblistavijem trenutku. Kao ikona u poslu modne fotografije, ostavio je značajan imetak svetu mode u kom radi već decenijama. Takođe je snažno uticao na dolazeće generacije mladih modnih fotografa. A ako ga pitate ko su fotografi koji su uticali na njega, bez trunke razmišljanja će vam reći da su to bili Ričard Avedon (Richard Avedon), Helmut Njuton (Helmut Newton) i Irving Pen (Irving Penn). “To su bili fotografi čije slike bih ja voleo da sam fotografisao”, kaže Patrik.

Untitled 67 Patrick Demarchelier: čovek sa čarobnim dodirom

Šira javnost je prvi put čula za Patrika u filmu “Đavo nosi Pradu” kada glavna urednica Miranda Prisli, koju glumi  Meril Strip (Meryl Streep) pita asistentkinju Endi, koju glumi En Hatavej (Anne Hathaway): “Da li je Demaršelije potvrdio?”. Zbunjena Endi ne zna šta da radi, i tu uskače Emili, glavni asistent i odgovara “Imam Patrika!”.

Sasha Pivovarova by Patrick Demarchelier Vogue Korea December 2010 Patrick Demarchelier: čovek sa čarobnim dodirom

Kao jedan od petorice braće, Patrik je rođen u blizini Pariza davne 1943. godine u mestu Le Harve. Detinjstvo je proveo srećno i skromno. Svoj prvi fotoaparat marke Estman Kodak dobija sa 17 godina i za taj trenutak Patrik kaže da je bio presudan kada je odlučio da postane fotograf. Polako uči kako da razvija film,  umetnički oblikuje fotografije, zatim postaje fotograf na venčanjima. Njegov prvi zvaniči posao je bio u laboratoriji gde je sređivao fotografije za pasoše, a kada bude napunio 20 godina seli se u Pariz gde počinje da radi u laboratoriji za razvijanje slika u novinama. Posle mnogo poslova u Parizu, 1975. godine odlazi u Njujork, gde danas živi, prateći svoju tadašnju devojku, zatim otkriva modnu fotografiju, koja ga oduševljava i odlučuije da postane honorarni modni fotograf. Svoje iskustvo je sticao sa poznatim fotografima tog vremena, kao što su Henri Kartije – Breson (Henri Cartier – Bresson), Teri King (Terry King) i Žak Gilber (Jacque Guilbert).  Njegov rad je privukao pažnju modnih  časopisa “Elle”, “Marie Claire”, a kasnije kreće da radi i za “Vogue” i “Harper’s Bazaar”. Posle 15 godina saradnje sa “Vogue” časopisom, dobija ekskluzivni ugovor i prelazi u “Harper’s Bazaar”, a u privatnom životu se ženi Miom i postaje ponosni otac blizanaca, a potom i još jednog  sina. Patrik je radio internacionalne kampanje za modne kuće Dior, Louis Vuitton, Celine, Chanel, YSL i druge. U kasnim sedamdesetim godinama snimao je naslovne stranice za sve glavne časopise, uključujući američki, britanski i francuski “Vogue”. Takođe je radio naslovne strane časopisa poput “Rolling Stone”, “Glamour”, “Life”, “Newsweek”, “Elle” i “Mademoiselle”.  Pored naslovnih strana, takođe u njegov rad su spadale i reklamne kampanje za kuće Giorgio Armani, Chanel, GAP, Gianni Versace, Revlon, Gianfranco Ferre,  a sarađivao je i sa Farom Foset (Farrah Fawcett) na reklami za njen šampon 1978. godine, Bruk Šilds (Brooke Shields) na reklami za njenu lutku 1982. godine i na slikanju za naslovnu stranu “On Your Own”. Početkom 1989. godine postaje zvanični fotograf Princeze Dajane (Princess Diana of Wales), poznatije kao Lady D i tako postaje jedini fotograf za Kraljevsku porodicu koji nije Britanskog porekla. Od 1992. godine postaje  glavni fotograf  u magazinu “Harper’s Bazaar”, a radio je i na poznatom Pirelli kalendaru.  1995. godine izdaje svoju prvu knjigu “Photographs”, zatim i drugu 1997. godine koja se zove “Exposing Elegance”, pa treću 1998. “Forms”. 2007. godine dobija nagradu za oficira reda umetnosti i književnosti.

Emma Watson Photoshoot 062 Patrick Demarchelier 2010 anichu90 17188655 400 560 Patrick Demarchelier: čovek sa čarobnim dodirom

Još nam predstoji da uživamo u njegovom radu i da se nadamo da će njegov uticaj na mlađe fotografe biti snažan! Jedan od njegovih saveta za buduće fotografe je “Fotografišite što više možete i učite iz toga, jer biti fotograf je kao da si atletičar, uvek moraš da vežbaš. Biti fotograf nije posao od 9  do 17 časova, to je lifestyle!”


Pavle Jakičić je svestrana osoba, koja uživa u sitnicama koje mu život pruža. Ne postoji etiketa koja ga označava. Obožava sve od psihologije do mode! Ne podnosi licemerje i laži! Moto : “The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do!”

Comments