Ako ne znate kako nešto da očistite, pitajte nju. Ako vam ona kaže da neke fleke ne mogu da se izvuku, odustanite. Bacite taj komad garderobe, okrenite tepih tako da fleka bude ispod kreveta, izvezite cvetiće preko ili tako nešto.

Ako neobavezno ćaskate sa njom, saznaćete da sve može da se očisti i da sve treba da se očisti, čak i ono za šta vam nikad nije palo na pamet da čistite. Zadnji deo šporeta. Ključeve. Sijalice na lusteru. Podlogu za miša. Crevo od mašine za veš… Takve stvari.

Kad pravi veliko spremanje, a to je jednom mesečno najmanje, radi sve isto što i svakog dana, samo sve odjednom. Krene od tavana i završi u podrumu i šupi. I pretrese, očisti, presloži sve. Za stvari koje čuva na duži period (a voli da čuva) ima obležene kutije i vakuum pakovanja, a kad reši da nešto baci, to je zato što već deset godina ničemu nije poslužilo ili što je zaključila da čišćenje ne vredi truda.

Pedanterija je sposobna da tako spakuje i rasporedi stvari da pred otvorenim vratima njenog ormara možete da kleknete i pomolite se kao pred oltarom – prosto izaziva strahopoštovanje, skrušeno pokajanje, poriv da obećate da ćete biti bolji i sve ostale hrišćanske vrline. U stvari, pred redom i blistavošću koji je ona u stanju da stvori, neko ko je opušten u pogledu kućnih prioriteta ili čak sklon kreativnom neredu, oseća se kao poslednji među grešnicima, bogohulnicima i otpadnicima, nedostojan da zatraži oproštaj i blagoslov.

Drugi deo svoje dijagnoze Pedanterija Neurotikus zaslužuje apsolutnom zavisnošću od reda i čistoće. Njoj nije dobro kad nije sve sređeno. A ako joj nije dobro, pa ne može sve da sredi, ona je u životnoj opasnosti. U neredu ne može da razmišlja, prašina je čini bolesnom, a nemarno ostavljena krpa ili papuče nasred sobe izazivaju napad zlovolje i gunđanja.

Ako ste dospeli ne njenu teritoriju i delite neko vreme njen prostor, vi ste veliki, trapavi, prljavi, neorganizovani uljez, faktor destruktivne sile, izvor stresa i ogorčenja, koliko god se ona vama radovala i bila ubeđena da ste dobrodošli i da će istrpeti sve drugo što će joj smetati. A smetaće joj sve. Ona ima mesto za svaku stvar i očekuje da svaku stvar nađe na svom mestu, iako možda mesto mora malo da se raskrči, zato što ste joj vi upali.

masoogiyat Pedanterija Neurotikus

Ona je nesrećna u neredu

Sve će ona to da organizuje, ali ako ste preuzeli na sebe da sve vratite na mesto pre nego što odete, dobro vodite računa da zapamtite gde je šta tačno stajalo. Nemojte improvizovati u nadi da će joj se dopasti to što ste sve sredili. Ako niste u stanju da vratite sve na mesto, bolje se odmah izjasnite i ne pipajte ništa, jer ako se ona oslonila na vas da ćete srediti, ona očekuje da ispunite njene standarde sređivanja, a ne svoje, i osećaće se prevareno kad ustanovi da mora sat vremena da utroši samo da bi vratila tačno na mesto sve što ste vi u svom varvarstvu kao sredili.

Teško je zadovoljiti standarde Pedanterije Neurotikus, pa ako ste iz potpuno druge priče, ako pripadate kreativno neurednim grešnicima, nemojte ni pokušavati, bićete nesrećni, a ona će biti ljuta.

Vidite, ona ume u dva poteza da sklopi ćebe tako da su sve ivice ravne i da ono stoji tačno na ivici kreveta, kao u hotelu. Ako nemate tu rutiniranu veštinu, biće vam potrebno pola sata da sami provalite kako je to, do đavola, moguće, a i tada će vam, kladim se, neko ćoše neplanirano štrčati.

Nije njoj lako. Ona strašno pati kad ne može da uspostavi red optimalan za njeno dnevno funkcionisanje i duševni mir.

Ako dođe kod vas u goste ne neko vreme, poželećete da se posle toga iselite, kako biste makar malo sačuvali taj red koji nikada do tada niste videli u svojoj kući. Bez nekog preteranog truda, onako usput, dok kuva kafu, oribaće vam šporet i napraviti praktičniji raspored odlaganja sudova, nameštajući krevet usput će vam popakovati stvari u ormaru, a vi ćete shvatiti da se ta vrata zapravo zatvaraju, samo to nije bilo moguće, jer su neke stvari virile ili pokrivale magnete. Kad ode da se istušira, oribaće časkom kupatilo, da će vas zablesnuti kad uđete, a dok se maže mlekom za telo, srediće časkom i sve bočice i kutijice na policama.

Želećete da napravite nekoliko fotografija za Facebook, ali nećete biti nesrećni kad se taj red pokvari i uspostavi vaše uobičajeno rasulo.

Dok će Pedanterija Neurotikus biti nesrećna i dezorijentisana u svakom okruženju u koje ne može da unese red.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments