Umetnički performans Marine Abramović, “512 sati”, koji traje od 11. juna u londonskoj galeriji “Serpentajn”, biće završen danas u 18 časova, do kada će još posetilaca imati priliku da sa poznatom umetnicom šeta kroz galeriju, uživa u tišini ili jednostavno ćuti. Ovaj događaj je njen prvi veliki nastup od 2010. godine i performansa “Umetnik je prisutan” u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, i pratila ga je kompletna improvizacija uz minimalnu scenografiju i detalje.

Okruženje u galeriji je bilo jednostavno. Kompletan prostor imao je tri dela u kojima je publika uspostavljala kontakt sa umetnicom koja je prolazila iz sobe u sobu držeći za ruku neke od njih. U centralnom delu bili su redovi stolica postavljenih u obliku sunčevih zraka u odnosu na niski podijum na kom se sakupljala publika, dok je Marina Abramović stajala mirno u centru, bez pokreta i zatvorenih očiju. Gosti su zatvarali oči, na taj način tražeći svoje mesto u prostoru, bez dodira i vizuelnih utisaka. U drugoj prostoriji bilo je dvadesetak jednostavnih kreveta sa prekrivačima živih boja u kojoj su posetioci mogli da leže u tišini, dok je treća prostorija bila nešto manja i prazna, tj. otvorena za posetioce koji žele da sporo hodaju u joga-ritmu sa sinhronim disanjem. Umetnica je tiho govorila svima da što sporije hodaju kako bi otkrili novu dimenziju vremena. Tokom trajanja događaja, svi posetioci su na ulazu morali da ostave svoje lične stvari poput torbi, jakni, elektronske opreme, satova i foto-aparata kako bi na najkvalitetniji način uživali u događaju.

Marina Abramovic Serpentine 1 Performans 512 sati videlo više desetina hiljada ljudi

Zainteresovane je na ulazu dočekivala Marina Abramović uz pomoć asistenata obučenih u jednostavnu i udobnu crnu odeću poput umetnice i svi su dobijali slušalice koje blokiraju sve spoljne zvuke kako bi mogli da uživaju – u tišini. Na ovaj način mogli su da osete deo energije koja se prenosi u prostoru, dubinu opuštanja i simbolike koju je umetnica učila boraveći na Tibetu, u japanskim školama mudrosti i veština i pustinjama Australije.

U ponoć pretposlednjeg dana, tj. 63 dana trajanja performansa, tokom kojeg je svakog dana snimala video sa utiscima koje nosi, Marina Abramović je rekla da se oseća ponizno pred celokupnim radom i zahvalila se svima na učešću i poseti.

– Posetioci su ti zbog kojih svakog dana radimo više i više. U jednom trenutku sam zastala sa asistentkinjom i pomislila kako se sada sve dešava bez nas. Pokrenuli smo motor i on sada radi perfektno i divno ispunjavajući moje srce emocijama i ljubavlju. Tokom celog dana imam suze u očima zbog osećaja da se dešava nešto što je pokrenuto, a sada možete i da gledate kako se sve dešava i bez vas. Osećaj je neverovatan, jer ste uradili nešto što može da funkcioniše bilo kada i bilo gde u svetu. Ne znam šta ću da kažem ili da uradim poslednjeg dana, ali znam da će biti mnogo emocija. Za mene ovo nije poslednji dan. Rad tek počinje i ovo je samo početak mnogo većih uspeha i mnogo većih ideja i mnogo većeg učešća koje ćemo proširiti po celom svetu. Upravo smo stavili seme u zemlju i hajde da vidimo šta će se dogoditi posle toga, rekla je u svom video blogu Marina Abramović.

Performans u galeriji “Serpentajn” biće završen danas u 18 časova. Ulaz je bio besplatan.

Marina Abramovic Performans 512 sati videlo više desetina hiljada ljudi

O Marini Abramović

Marina Abramović je rođena 1946. godine u Beogradu i jedan je od najtrajnijih umetnika našeg vremena. Karijeru je započela u ranim sedamdesetim dok je pohađala Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Nakon istraživanja u oblasti slikarstva, crtanja, teksta i umetnosti zvuka, ona je postala pionir u upotrebi performansa kao oblika umetnosti. Slikarstvo je zamenila za crtanje po telu (bodi art), odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana. Iscrpljivanje tela je postala osnovna karakteristika njenog performansa. Kao glavni deo generacije umetnika koji se bave performansom od kojih su i Brus Nauman, Vito Akonči i Kris Burden, Abramović je stvorila neke od najvažnijih prepoznatljivih umetničkih dela i jedini je umetnik svoje generacije koji još uvek pravi zapažene radove tokom svojih dugih performansa. Živi u Njujorku, SAD.

O Foster + Svensson

Foster + Svensson je nezavisna evropska agencija za advertajzing i odnose sa javnošću sa sedištem u Beogradu, u Srbiji, i predstavništvima u Švedskoj i Rusiji. Agenciju čine posvećeni i stručni ljudi sa velikim iskustvom u telekomunikacijama, bankarstvu, finansijama, naftnoj industriji, dizajnu, kulturi, medijima i trgovini robom široke potrošnje, a specijalizovana je za izgradnju brenda i korporativnog identiteta, digitalni marketing, odnose sa javnošću, advertajzing i obrazovanje u oblasti marketinških komunikacija. Razvojem i izgradnjom zanimljivih i vizuelno drugačijih oglasnih poruka, agencija stvara komunikacije koje će aktivirati sve ciljne grupe klijenata. Foster + Svensson je jedan od osnivača MAI Marina Abramović Instituta.

Comments