J. J. Zmaj je rekao “Još nije vreme. Još nije vreme. Još nije vreme. E sad je dockan.” Ranije nismo shvatali šta je on zapravo hteo da kaže, a sada ne samo da smo shvatili, nego smo i osetili na sopstvenoj koži. Razmišljali smo o tome kako još uvek ne treba da brinemo o kvalitetu svog sna, da vodimo računa o naglom ustajanju i da nam nije bitno na kakvom dušeku spavamo. Zato što smo mislili da još nije vreme. O tome ćemo razmišljati kad nas stignu godine. Međutim, one nas i dalje nisu stigle (ma koliko god jurile za nama), a mi osećamo bol u leđima i vratu kao da imamo stotinu ljeta. Zarobljeni u telu koje nam zadaje sve više muka, proklinjemo nauku što nije našla način da zaustavi vreme. 

Ali znate šta?

Nije do godina. Nije ni dockan, a nije ni vreme. Do nas je i do sledećih 5 razloga. 

Dugo sedenje za kompjuterom izaziva preopterećenje leđnih mišića

Današnje vreme nam dopušta da budemo nomadi, ali digitalni. To znači da možemo da radimo svoj posao baš bilo gde na planeti Zemlji, ali ćemo i dalje sedeti ispred kompjutera. Pritom, većinu vremena provodimo tako što sedimo nepravilno, iskrivljeni i povijeni, bez pravog oslonca za leđa. I inače prilikom sedenja opterećujemo leđne mišiće, a pogotovo kada to ne radimo pravilno. Usled sveg opterećenja, mišići se “umore” i to se manifestuje bolom u leđima, koji je često prolazan, ali neprijatan (i nepotreban). Da bi smo se rešili ovog bola, pored toga što bi trebalo da naučimo kako da što manje opteretimo leđne mišiće, trebalo bi da koristimo i gel koji u sebi sadrži mentol, jer on ostvaruje blago analgetsko dejstvo. Budući da je bol prolazan, treba nam nešto što će nam pomoći u početnim fazama bola, a to je gel koji ima efekat hlađenja. 

Bol u leđima se javlja ako ne podižemo pravilno teret

Izraz “na svoju ruku” ima i preneseno i bukvalno značenje. U prvom slučaju, to znači da smo uradili nešto bez prethodnog konsultovanja sa stručnim licem, a u drugom da smo bukvalno naneli teret na svoju ruku. U oba slučaja, štetimo sebi! Kratkoročno nepravilno podizanje tereta može nam stvoriti dugoročni problem. Često u teretani jedan pogrešan korak može da dovede do povrede jer smo mišiće preopteretili prevelikim težinama i to na nepravilan način. Tada nam je potreban gel koji u svom sastavu ima kamfor, zbog svog lokalnog analgetskog i antiseptičkog dejstva. On će nam stvoriti prijatan osećaj toplote i peckanja, koji će dovesti do prestanka bola. Sem što gel koji greje smiruje upalu mišića, on i odvraća pažnju sa primarnog bola u dubljim slojevima mišićno-zglobnih struktura.

IMG 8036f Pet razloga (i jedno rešenje) zbog kojih nas bole leđa i vrat, a godine nisu među njima

Loš položaj tokom spavanja dovodi do napetosti mišića leđa i ukočenosti

Da, umorni smo. Da, zaspimo čim legnemo u krevet. Ali u kojoj pozi? Recimo, ukoliko spavamo na stomaku (sa jednom rukom ispod jastuka, podrazumeva se) ne podržavamo prirodnu liniju kičme i stvaramo pritisak na mišiće i zglobove, pa se oni ukoče i stvaraju nam neprijatan, gotovo bolan osećaj. Fetus položaj takođe nije dobar, jer su nam tada brada i kolena gotovo spojeni i vrše pritisak na leđa i zglobove. Kada se probudimo ujutru sa bolom u vratu i donjem delu leđa, kao da nismo ni spavali, zapitaćemo se “da li je to vreme konačno stiglo”. Ne, nije, već nam ne odgovara položaj u kojem spavamo. Na ukočenost i napetost mišića povoljno utiče gel koji hladi, jer etarska ulja ruzmarina, eukaliptusa, pomorandže, belog bora i limuna, koje on poseduje, pospešuju prokrvljenost vezivnog tkiva, imaju spazmolitičko dejstvo usled perfuzije lokalnog tkiva i deluju antiinflamatorno i analgetski.

Bole nas leđa jer izbegavamo vežbanje

Sem očigledne karme koja nas stiže jer smo previše lenji da vežbamo i izvlačimo se sa ne baš kreativnim izgovorom da nemamo vremena, leđa nas bole i zbog činjenice da se tonus mišića vremenom gubi, pa su leđa sklonija povredama. Zbog toga je jako bitno da jačamo mišiće leđa vežbanjem jer ono u ogromnoj meri može da pomogne kada su u pitanju bolovi u leđima. Dok ne nađemo motivaciju za vežbanje (a naći ćemo je tamo gde se najmanje nadamo) treba nam nešto što leči hronična bolna stanja, a to je upravo gel koji greje. On je pogodan za osobe sa reumatskim bolovima, kao i bolove u mišićima, vezivnom tkivu, tetivama i ligamentima.

Naglim pokretima možemo istegnuti mišiće

Nagli pokreti, baš kao i nagle odluke, nikada ne mogu biti dobre. Naše telo sastoji se od više od 500 mišića, i male su šanse da naglim pokretom nećemo istegnuti bar jedan od njih. Mišić koji istegnemo je postaje “stvrdnut” i bolan na pritisak. Uvek postoji jedno mesto na kojem je bol najintenzivniji i sa kojeg se neravnomerno širi na druge delove zahvaćenog mišića ili susedne mišiće. To znači da moramo pronaći gel koji leči akutni bol, a to je gel koji hladi, jer on utiče na bržu regeneraciju mišića, ligamenata i tetiva.

PERNATON® gel koji hladi i PERNATON® gel Forte koji greje naš su saveznik u borbi protiv bolova u zglobovima i mišićima

PERNATON® gel koji hladi pomaže nam u eliminaciji bolova u zglobovima kao i smanjenju otoka i upale. On takođe povećava i pokretljivost u zglobovima. Etarska ulja ruzmarina, eukaliptusa i belog bora pospešuju prokrvljenost vezivnog tkiva i ubrzavaju proces regeneracije, dok mentol ostvaruje blago analgetsko dejstvo.

PERNATON® Forte gel koji greje uz već pomenute sastojke sadrži hondroitin, kamfor i kapsaicin dobijen iz ekstrakta paprike. Kapsaicin pojačava cirkulaciju na mestu primene, što ga čini naročito pogodnim za reumatske bolove.

Zahvaljujući udruženom dejstvu velikog broja prirodnih aktivnih principa, Pernaton se može koristiti za tretman brojnih bolnih stanja u zglobovima i mišićima. Može se primeniti kod sportskih povreda, ukočenosti, reumatskih oboljenja, bolova u vratu i leđima.

Kako se koristi Pernaton gel?

Pernaton gel je potrebno nanositi nekoliko puta na dan na bolnu regiju i zatim ostaviti da deluje. On je pogodan za primenu kod odraslih i dece starije od 3 godine.

PERNATON® gel koji hladi i PERNATON® gel Forte možete naći u svim bolje snabdevenim apotekama, kao i na Instagram i Facebook stranici.

Fotografija: WANNABE Media

Comments