Četvrto veče 53. Perwoll Fashion Week-a otvorila je revija predstavnika Belgrade Design Hub, među kojima GetUP Jasmina Vujović, Peđa Nerić, Dejana Momčilović, DNK Studio by Dragana Nikolajević i Budislava. Hub u kojem su se okupili dizajneri sličnog senzibiliteta, tokom ove prolećne nedelje mode će uz prigodan koktel-parti proslaviti prvi rođendan.

Kolekcija Delo bez autora – GetUP brenda iza koga autorstvom i izvedbom stoji Jasmina Vujović, u aktuelnoj kolekciji ide korak dalje u narativu, voluminoznosti i novim formama. Uvodeći kožu kao materijal, ona prepoznatljivim, slojevitim konstrukcijama daje diskretni dramatični ton, a s druge strane poetično ih razigrava upotrebom plisiranog organidina i oversized heklanih aksesoara.

DJT 8096 D 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 8283 D 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Modni kreator Peđa Nerić je u kolekciji GREY IN COLOR inspirisan klasičnom ženskom odećom, što se pre svega vidi u peglanim faltama koje dominiraju u kolekciji, kojima su suprostavljene slobodne voluminozne forme dobijene drapiranjem. Meki, lagani štofovi u sivoj boji su kombinovani sa satenom pastelnih tonova od boje kajsije do bež. Kolekcija je namenjena savremenoj ženi koja želi da nosi udobnu odeću sa uočljivim dizajnerskim pečatom.

DJT 8453 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 8705 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Dizajnerka Dejana Momčilović je predstavila kolekciju proleće/jesen 2024 Big black city koja donosi vrtoglavi spoj elektro rok estetike iz sedamdesetih godina. Inspirisana zvucima elektro rok muzičkog pravca, ova kolekcija odiše energijom i izražajnošću. Forme su definisane kombinacijom krutih, ali laganih materijala koji stvaraju siluetu koja gotovo lebdi oko tela. Hladno valjani materijali susreću se s laganim svilenim tkaninama, stvarajući intrigantan sukob između oštrih i fluidnih tekstura. Jedan od najupečatljivijih elemenata kolekcije su ručno pletene haljine od svilenih traka. Paleta boja koja dominira ovom kolekcijom se kreće od klasičnih crnih tonova do toplih karamel nijansi, od zemljanih tonova peska i beža do leopard print uzoraka koji oživljavaju komade. Uz dodatak svetlijih tonova kao što su krem i bela, dizajnerka je uspostavila savršenu harmoniju između kontrastnih boja.

DJT 8928 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 9122 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

DNK studio Dragane Nikolajević u kolekciji FLAIR za proleće-leto, predstavila je komade napravljene od  prirodnih materijala, lana, viskoze, pamuka, a siluete su uronjene u pastelne valere. Forme su ženstvene, a praktične, protežu se od mekanih, uhvaćenih u pokretu do blago strogih, neobičenih diskretnih intervencija u sečenju.

DJT 9355 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 9430 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Budislava Keković za svoj brend BUDISLAVA dizajnira odeću, obuću, tašne i nakit. Ona je na 53. Perwoll Fashion Week-u predstavila kolekciju Tempest of mind, inspirisanu burnom prirodom uma, koja vodi između haosa i spokojstva, snage i ranjivosti, kroz tamu misli koje se vitlaju i ne miruju. U kolekciji dominiraju duboko crna i ponoćno plava, kao poslednje boje pred svetlost zore podsvesti, saten i pliš kao taktilno iskustvo glatkog i prisnog.

DJT 9688 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 9772 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

U okviru bloka revija Textil predstavlja svoje kreacije prikazalo je troje dizajnera. Marko Feher je modni dizajner poznat po tome što se u kolekcijama bavi društveno odgovornim temama, recikliranom i „zero waste“ modom. Nova kolekcija predstavlja novi korak u njegovom dizajnerskom pristupu. Inspirisana je stvarima koje obično izbjegava ili koje mu nisu bliske, te onima koje ga ne bi obično podstakle na kreativnost. Ova kolekcija je kontrast između onoga što ga privlači i onoga što ga odbija, i tako stvara estetski dijalog između suprotnosti. Sve ono za šta je do sada rekao da NIKADA NE BIH RADIO, došlo je na red. Ova kolekcija je unutrašnja borba i sukob između onoga što želi i onog što izbjegava. U kolekciji će se pronaći materijali i tehnike sa njegove crne liste tj. sve one stvari od kojih zazire.

DJT 0092 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 0235 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Olja Marković koja stoji iza brenda Plima, predstavila je najnoviju kolekciju LUTKA, koju karakteriše maksimalistički pristup u spajanju različitih formi, printova i tekstura, stvarajući izuzetno vizuelno iskustvo. Inspiracija dolazi iz evropskog postmodernizma, sa dodirima renesanse i uticajem japanskih i slovenskih estetika. Brokat, čipka i štampane tkanine sa crtežima se kombinuju sa aksesoarima od perli, cveća i pletiva, stvarajući kompleksne, ali harmonične kreacije.

DJT 0677 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 0932 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Kolekcija Tijane Milutinović predstavlja prikaz intimne inspiracije u kojoj se susreću različiti utisci i iskustva svakodnevnice. Odeća ispituje savremenu siluetu postavljenu  kroz različite principe spajanja formi i materijala iz pozicija suprotnih vrednosti u svrhu stvaranja specificne slojevite atmosfere.

DJT 1162 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 1187 N 1 Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Revija brenda Martini Vesto by Boško sinoć nas je povela na FANTASTIČNO PUTOVANJE u okviru Perwoll Fashion Week-a. Ovoga puta, ljubitelji mode imali su priliku da vide kreacije koje ostaju dosledne njegovom prepoznatljivom stilu, ali su obogaćene novim materijalima i konceptima. Kolekcija Fantastično putovanje je neobičana po izboru materijala, jer je jedan njen deo napravljen od recikliranog papira. Jakovljević je ovim razotkrio svoju posvećenost konceptu održive mode, ali i zaštiti životne sredine i planete. Posebno impresivni su bili komadi obuće – čizme i patike – koje su takođe izrađene od papira, demonstrirajući sposobnost dizajnera da transformiše običan materijal u nešto izvanredno.

DJT 1806 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 1825 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 1852 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 1977 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 2029 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 2113 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije! DJT 2532 MV Perwoll Fashion Week 2024: Zavirite u Fantastično putovanje i brojne nezaboravne revije!

Muzička podloga revije bila je muzika Slađane Milošević, pa je veći deo publike sve vreme aplaudirao, pevušio i maštao. Tako da nam je i Boško poslao poruku MaštAI!

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments