FASHION INCUBATOR

Mina Cvetinović; Naziv kolekcije: Power of choice; Sezona: Jesen/Zima 2019/20

Jelena Zarić

“Zvezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni!” – Immanuel Kant

Kolelcija “Universe in me” predstavlja dizajnerkin put ka slobodi! Ona je nastala kao plod dizajnerkine borbe protiv strahova i potrage za ličnim zadovoljstvom, autentičnošću i sigurnošću. Priča koju nosi kolekcija je za kreatorku veoma lična jer predstavlja njen duhovni i mentalni rast a u isto vreme otvorena je i posvećena svima koji su u potrazi za slobodom ili su istu već prepoznali i uživaju je. Univerzum predsavlja simbol večne slobode koja se nalazi u nama!Ona nam pruža širinu i besmrtnost. Besmrtnost kao kontrast strahovima i ograničenjima, a da bismo postigli ovaj osećaj slobode – života bez straha, moramo živeti sada u ovom trenutku najbolje što možemo, bez obaziranja na tuđa mišljenja i kalupe koje društvo oblikuje i bezobzirno nas gura u njih. U univerzumu koji je toliko neograničen.

Kristina Bartuš

Bad Angel kolekcija je spoj beline, ženstvenosti, čistote belog anđela, zbog čega preovladava bela boja u kombinaciji sa divljom, slobodnijom, takodje ženstvenom, elegantnom crnom bojom koja predstavlja crnog andjela, čijim se karakteristikama odlikuje kolekcija. Ovo je urbano moderna kolekcija za dame, namenjena večernjim izlascima i svečanim prilikama, koja se može nositi u obe sezone. Modeli su napravljeni od kože, sa dodatkom perja, koje takodje osim bele boje, povezujemo sa krilima andjela.”

Milica Ceneric

Diplomska kolekcija “Skyscrapers in our eyes” predstavlja sklop futurističkih multifunkcionalnih odevnih komada. Materijal za ovu kolekciju inspirisan je teksturama Solitera i geometrijskim detaljima po njima. Boje materijala korišćenih za ovu kolekciju svedene su na minimum. To su maslinasto zelena koja asocira na floru u okolini Solitera, plava koja predstavlja nebo, i reflekciju u staklima istih, i belu i crnu kao proste boje koje se uz sve kombinuju. Takođe, dizajnerka smatra da treba pustiti mašti na volju, slušati svoju intuiciju koliko god bilo teško i bilo prepreka, preći ih i koračati ka ostvarenju određene ideje.

Univerzitet Metropolitan

Revija diplomaca i studenata Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan

Imena studenata koji su učestvovali na PFW:

Diplomci

  1. Ivana Marčak
  2. Katarina Krajnović
  3. Irena Čuturić
  4. Dragana Vujić
  5. Jelena Vučković

Treća godina

  1. Jovana Branić
  2. Strahinja Tabaković

Ivana Marčak u kolekciji eksperimentiše sa poimanjem teme rasizma, kroz istraživanje oblika na ljudskom telu, tekstura i boja predstavljajući tako različite ljudske rase, toliko različite a opet složne u međusobnom kontrastu sa srcem koje ne spoznaje rase.

Dragana Vujić svoju kolekciju inspirisanu pećinskim ukrasima- stalagnitima i stalaktitima posvećuje ženskoj populaciji, ljubiteljima mode i svima onima koji teže  promenama koje se mogu odraziti ne samo na spoljašnjost nego i sopstvenu unutrašnjost.

Katarina Krajnović u kolekciju pod nazivom ALWAYS TIRED istražuje termin depresije “Depression isn’t always an ugly face. Sometimes It can be a beautiful light that keeps you chained in your bed for days, even years, not wanting to leave and being terrified of the world outside…Sometimes I’m not even scared of It, dreaming all day and wondering all night…”

Jelena Vučković  kroz svoj, začarani grad predstavlja drugu sliku realnosti od one koja zapravo postoji. Ovaj grad vidljiv je maštovitim ljudima koji ga na svoj način i doživljavaju. Ulaskom u Grenzilend, više nikad nećete poželeti da odete.

Pored diplomaca svoje kolekcije prikazali su i studenti četvrte godine Modnog dizajna i predstaviti svoje modele-Jovana Branić kao i Strahinja Tabaković inspirisan konceptom svakodnevne odeće žena, prožetom romantičnim detaljima, dubokim dekolteima i naglašenim bokovima na način na koji srpski dizajner razmišlja o temi minimalizma.

Kao i prethodnih godine, studenti su imali podršku svojih profesora – Tijane PavlovKatarine Samardžić i Aleksandra Protića.

REVIJA AUTORSKE MODE

ATELJE ALTERNATIVA BY DANIJELA GLIŠIĆ

Užurbani dnevni tempo života, čoveka gura ka delu dana kada može biti u miru i sam sa sobom. NOĆ! Razmišljajući tako o bezvrednosti svega oko nas i prepuštajući se tišini i ličnom stvaranju, nastala je kolekcija NOKTURNO za jesen-zimu 2019/2020.

Ovako usmeren koncept ka tišini i lirskoj meditativnoj temi stvaranja vezan je neminovno za crnu kao bazu kolekcije. Kroz višeslojno odevanje i neizmeničnu primenu lakih lepršavih materijala (svile, viskoze i pamuka) i teških vunenih štofova, tafta i pletenine, nastaje konkurencijski jasna, čista i definisana linija kolekcije. Biti svoja, ženstvena, posebna, moderna, brza i uspešna je žena koju stvaram, kojoj se obraćam.U takvoj tišini se samo jednom, i čim zađe sunce otvara i cvet kadupul. On je inspiracija floralnog i primenjenog motiva kroz kolekcijski izraz.

DNK STUDIO BY DRAGANA NIKOLAJEVIĆ

DNK je kreativni modni studio koji se bavi izradom unikatnih komada odeće (bespoke) i malim serijama modela (ready to wear). Sinonimi koji opisuju modele sa potpisom DNK su svedenost, naglašena ležernost, udobonost i elegancija. Rafiniran izbor materijala, prilagodjen formi i kroju, prati liniju duha i tela. Poseban akcenat se stavlja na senzibilitet moderne žene i njene potrebe koje rezultiraju nosivim modelima sa naglašenim autorskim pečatom.

Kolekcija za jesen-zimu 2019/20 NO COMPROMISE polazi od dve bazične ideje – održivosti i udobnosti, te njihovog međusobnog prožimanja. Razrađujući elemente kao što su postojanost materijala, transformabilnost bazičnih komada, preko minimuma otpada prilikom izrade do one size fits most forme, DNK studio pravi koherentnu celinu kao simbolički apel za smanjenje materijane potrošnje demonstrirajući da uz maštovitu primenu detalja ili adekvatnu kombinatoriku komada basic lako postaje non-basic, glamurozna odevna kombinacija bez pravljenja kompromisa sa udobnošću.

ĐORĐE BAŠČAREVIĆ DESIGN

Autorska kolekcija muške mode za sezonu jesen zima bavi se istraživanjem u domenu dekonstrukcije gornjih odevnih predmeta i načina njihovog kombinovanja. Polazna inspiracija je putovanje kroz vreme, te se u odevnim kombinacijama mogu prepoznati elementi mode različitih decenija prošlog veka (90-ih, 80-ih i 50-ih).Stroge forme kaputa  razbijene su floralnim i geometrizovanim detaljima u jarkim bojama, a sa druge strane transparentim mrežastim majicama. Autor suptilno koketira sa elementima ženske mode, ali tako da celokupan stajling odiše muževnošću, te je na granici između nosivog i ekscentričnog.

MILENA RADOVIĆ

Kolekciju jesen-zima 2019/2020. čine kaputi, jakne, haljine, suknje i pantalone. Vođena imperativom udobnosti i lakoćom postojanja, Milena Radović savremenu ženu ušuškava u vunu i svilu, u paleti crne, srebrne i sive kao neophodne svetlosti.

NOIZZ FASHION AWARD BORIS TRIVAN

NOIZZ, najpopularnija internacionalna digitalna medijska platforma za mlade i Perwoll Fashion Week organizovala je regionalni konkurs: NOIZZ FASHION AWARD: Boris Trivan koji je bio namenjenstudentima, diplomcima i postdiplomcima modnog dizajna kao i mladim modnim dizajnerima iz regiona ex YU koji su imali zadatak da prikažu polaznu ideju kolekcije na temu: FREKVENCIJA.

NOIZZ FASHION AWARD održava se treću godinu zaredom, a od ove nosi ime po Borisu Trivanu, prerano preminulom uredniku NOIZZ-a koji nas je napustio u oktobru 2018.

Finalisti konkursa predstavili su se sa po dva modela na specijalnoj NOIZZ FASHION AWARD Boris Trivan reviji koja će je održana26. oktobra 2019. godine u Belexpocentru.O učesnicima revije odlučivala je komisija sastavljena od eminentnih modnih stručnjaka (Ana Ljubinković, Tijana Pavlov, Ivan Radojčić, Vanja Stojković), a nagrada NOIZZ FASHION AWARD Boris Trivan je više nego vredna – putovanje na London Fashion Week.

Generacija C (creation, curation, connection, community/ kreator, kurator, konekcija i zajednica) savršeno oslikava čoveka današnjice. Nekoga ko spada u kategoriju obrazovane i svestrane osobe koja gaji ideju o dubokom individualitetu, slobodi mišljenja i govora, ali istovremeno brine o gorućim pitanjima od šireg društvenog značaja. Od očuvanja životne sredine do unapređenja kvaliteta života u lokalnim zajednicama i u domenu ljudskih prava. U pitanju je neko ko ima ruku na pulsu savremenog života i podjednako brine o globalnim i lokalnim temama. Rano prepoznaje nadolazeće trendove i nalazi se na prvoj liniji fronta u borbi za bolji kulturni i socioekonomski život  u sredini u kojoj se nalazi. Povezana digitalnim tehnologijama, dobro ih razume i gradi dobar deo svojih interpersonalnih odnosa kroz online zajednicu, baš kao i u stvarnom životu. Aktivno učestvuje u kreiranju kulturnog habitusa zajednice u kojoj se nalazi, ali istovremeno daje na značaju unutrašnjem životu, duševnom miru i duhovnom razvoju. U savremenom društvu, nažalost, postoji jasna dihotomija između ova dva: spoljašnjeg i unutrašnjeg. Globalno povezanog društva i individualne usamljenosti. Između stalnog protoka informacija i potreba za osamom. Između urbanog i ruralnog, prirode i gradske sredine. U pitanju su ljudi koji bi voleli da budu u toku sa svim savremenim trendovima, ali u njima istovremeno tinja želja za osamom, unutrašnjim mirom i razvojem. Da bi mogli da postignu sve to, oni moraju da pronađu pravu frekvenciju na kojoj mogu uspešno da funkcionišu u svetu koji ih okružuje i da na sebi svojstven način naprave kompromis koji im pruža najbolje iz oba sveta.

NOIZZ je najposećeniji online medij, (izvor Gemius Audience Avgust, 2019. godine) koji je baziran na glasu mlade generacije, urbanoj kulturi, gedžetima, lifestyle-u i putovanjima. Jedan od stubova NOIZZ koncepta je i NOIZZ Fashion koji modu posmatra na autentičan način, ne mešajući se u viziju samog autora, već je podržava u svom izvornom obliku. Generaciju C odlikuje želja za kreativnošću, poriv da budu deo zajednice koja ih razume i potreba da se njihov glas čuje daleko. Zato vas pozivamo da svojim kreacijama budete deo najveće buke, one koja menja svet. Pokažite nam kako vaš dizajn govori umesto vas. We make some NOIZZ!

Polufinalisti iz regiona:

1.Nives Bošnjak

2.Saša Dragaš

3.Tina Gorčić

4.Valentina Kolander

5.Viktor Cvetanovski & Ljubica Bekjarova

Polufinalisti iz Srbije:

1.Anđela Petrović

2.Anica Jovanović

3.Anja Plemić

4.Bogdan Mrša

5.Florijan Karh

6.Katarina Jarstein

7.Ljubica Stojanović

8.Maja Božović

9.Marija Matijašević

10.Melanija Vasić

11.Mina Cvetinović

12.Natalija Malešević

13.Nevena Krivokapić

14.Nina Prodanovic

15.Teodora Vučićević

DJT4289 e1572179651838 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3844 e1572179640290 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3556 e1572179621261 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3474 e1572179609834 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3636 e1572179630239 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3391 e1572179597411 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3178 e1572179586498 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT3111 e1572179575702 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT2510 e1572179565569 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator DJT2451 e1572179533567 Perwoll Fashion Week: Revije autorske mode i Fashion Incubator

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments