Činjenica da Beogradsku nedelju mode prati sve veći broj gostiju iz inostranstva – novinara, buyera, influensera potvrđuje zavidnu reputaciju ovog projekta koji dugi niz godina zauzima posebno mesto u kalendaru kulturnih dešavanja Beograda.

Svake sezone, Beogradska nedelja mode okupi brojne stručnjake i novinare iz inostranstva što čini da se dobar glas o srpskoj modi čuje daleko van granica naše zemlje. Osim velikog kreativnog potencijala projekta inostrani gosti uvideli su i njegov veliki uticaj po domaću modnu industriju kao privrednu granu te je i prestižni svetski magazin FORBES objavio reportažu sa manifestacije (tekst možeš da pročitaš OVDE).

Tokom Perwoll Fashion Week-a oko 10 000 posetilaca je za 7 dana, na 7 lokacija pogledalo više od 30 programa na kojima se predstavilo više od 70 domaćih kreatora i brendova. Brojevi govore o značaju manifestacije, prikazane kolekcije o kvalitetu, a atmosfera koju su stručni gosti iz inostranstva osetili u sali tokom revija ali i u bekstejdžu je ono na šta možda i najviše treba biti ponosan.

Gala Borovic Perwoll Fashion Week u FORBES magazinu!

Gala Borović

U nastavku vam prenosimo njihove utiske.

JOANNE SHURVELL – Forbes Magazine “Bila sam odušvljena organizacijom BFW-a, izborom dizajnera, njihovim kvalitetom i kreativnošću, sve je prevazišlo moja očekivanja. Uprkos tome što je budžet manji nego u drugim evropskim zemljama, pogotovo u odnosu na Veliku Britaniju, većina srpskih kreatora je na istom nivou kao njihove kolege iz Londona i New York-a.”

ABI CURRAN – Wolf & Badger Kao profesionalni bayer moram da primetim, većina kolekcija koje sam videla su mi se svidele, ali bih posebno izdvojila Aleksandru Lalić. Bila sam oduševljena tolikom kreativnošću! Belgrade Fashion Week i Belgrade Design District sam doživela kao jednu veliku porodicu, primetila sam veliku bliskost ljudi.”

Aleksandra Lalic Perwoll Fashion Week u FORBES magazinu!

Aleksandra Lalić

LEWIS CAMERON – Kaltblut Magazine Video sam veoma interesantne i unikatne kolekcije koje su bile spoj komercijalnog i kreativnog. Vrlo mi se dopalo što su sve kolekcije jedinstvene, to mi je pokazalo da svaki dizajner ima svoj identitet i estetiku. Moda u Beogradu definitivno ima svetlu budućnost sa svojim pop-up i koncept radnjama.”

GILI BIEGUN – Joys Magazine S obzirom na to da mi je ovo drugi dolazak na Beogradsku nedelju mode, znala sam da su prostor, profesionalnost i organizacija izuzetni, ali mi se činilo i da su dizajneri ove sezone bili na višem nivou. Većina kolekcija koje sam videla bih mogla da zamislim na pistama Pariza, Londona ili Milana, a čvrsto verujem da bi kreatorke poput Ane Ljubinković, Aleksandre Lalić i SesteS mogle da dožive nezapamćen uspeh na internacionalnoj modnoj sceni. Smatram da će globalizacija u svetu mode biti prilika za srpske dizajnere.”

Ana Ljubinkovic Perwoll Fashion Week u FORBES magazinu!

Ana Ljubinković

SestreS Perwoll Fashion Week u FORBES magazinu!

SestreS

PAUL ALLEN – Forbes Magazine Posebno izdvajam rad Teodore Pašalić, njena kolekcija odiše kreativnošću, komadi su nosivi, ali istovremeno evropski i urbani. Bio sam prijatno iznenađen kvalitetom dizajnera na Fashion Scout SEE reviji s obzirom na to da su tako mladi. Interesantan mi je bio ceo koncept te revije – u potpunosti može da se takmiči sa svim što sam do sada video u Londonu i Tokiju. Imali smo fantastične ljude oko sebe koji su naš boravak učinili nezaboravnim.”

Teodora Pasalic Perwoll Fashion Week u FORBES magazinu!

Teodora Pašalić

Beograd je definitivno grad u usponu.

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments