Džordž R. R. Martin vas vodi u Vesteros. Zemlju južno od Zida. Daleko od svega nama poznatog.

Zemlja lordova, sećanja na zmajeve, Tuđine i ludog Erisa Targarjena. Sedam kraljevstava ujedinjenih pod jednim Barateonom, čijeg jelena okrunjava krv. Ubistvom osvojen presto, ni prvi ni poslednji, pretežak za zadržati, presladak za odreći ga se, a svima previše primamljiv da bi brinuli o časti i lojalnosti.

Meštar, kmet, kurva, plaćenik, kopile, lord, štičenik, evnuh, svako od njih vam može biti najveći prijatelj, ali i najgora uhoda.

Sedam velikih lordovskih kuća, međusobno povezanih dugovima, što za život, što za osvetu, naizgled ujedinjene, a u stvari samo primirene. Dok jedni u tajnosti okupljaju vojsku, drugi se kriju u svom Gnezdu Sokolovom, a treći napuštaju svoj zamak da bi služili kralju i prijatelju. “Dok kralj sere, Desnica mu briše dupe.“ Dok se kralj opija i kurva, Desnica upravlja Vesterosom. Ali možda on ima previše časti za taj posao. Jer čast i vlast u ovoj igri, ne idu zajedno.

Ovo nije bajka. Prinčevi ovde ne pobeđuju, ne štite nedužne, kraljice nisu mile i nevine, niti su lordovi časni. Brakovi se ne sklapaju zbog ljubavi, već da bi se savezi učvrstili. Dobri momci ovde ne pobeđuju.

Game of Thrones Logo Small Pesma leda i vatre: Igra prestola

Samo zato što vam neko deluje kao glavni lik ili heroj, ne znači da ga na sledećoj stranici nećete naći sa glavom na panju, ili strelom u oku.

Krv, seks, suze, izdajstva, ubistva, spletke, laži. Sve je tu. Sve je realno. Život nije samo kruna na glavi i presto napravljen od hiljada mačeva.

“When you play the game of thrones, you win, or you die.“ Dok neki ubijaju decu da bi zaštitili svoje tajne, drugi se mole bogovima, starim ili novim. A zima dolazi.

Iza Zida stiže opasnost stara hiljadama godina, a Vrana je sve manje, jezovuci ponovo trče Severom, Lanisteri plaćaju svoje dugove, ali i prave nove. Poslednja krv zmajeva  jaše sa Gospodarima Konja, a kopile štiti kraljevstvo ljudi. Postavlja se pitanje, da li ste dovoljno hrabri da se borite za Gvozdeni presto?

HBO je ekranizovao prvu knjigu iz serijala:


Milica Radović je uvek u manjku sa vremenom, novcem i strpljenjem. Voli da sa prijateljima sedne na po čašicu razgovora, da zaigra i da se smeje. Nema vremena za gubljenje, ni živaca za kukavice. Baby face, višak energije i manjak kilograma koristi kao prednosti, a vama poručuje: “Boj se ovna, boj se govna, kad ćeš živeti?”

Comments