Kažu da ako niste putovali niste živeli. Mnogi od nas žude za avanturom, ali nikada ne uspevaju da iskorače iz svoje zone udobnosti spremni na rizik. Ostaviti sve iza sebe i promeniti život iz korena na nekom drugom mestu ili kraju sveta nekad je i strašna stvar, ali može biti i neverovatno osećanje koje ćete pamtiti.

Svako od nas bi u jednom trenutku života trebalo negde da otputuje. Putujući otkrivamo svet, upoznajemo nove ljude i kulture, ali i sebe. Možda će vas neko putovanje naterati da poželite da zauvek promenite svoje okruženje ili da jednostavno shvatite da je vaše najlepše. Kako god, mi smo ovde da vas podstaknemo na razmišljanje i inspirišemo kroz pet izvanrednih filmova o putovanjima…

“Do neba” (Up)

Ova avanturistička animirana komedija dobila je čak dva Oskara i jedna je od najlepših ikada. Kada sedamdesetosmogodišnji Karl Fredriksen, bivši prodavac balona, reši da napusti svoje okruženje i ostvari svoj dečački san da otputuje u Venecuelu, on odlučuje da sa sobom ponese i svoju kuću. Vezujući za kuću hiljadu balona koji su ga zajedno sa njom digli u vazduh dolazi do ostvarenja snova iz detinjstva, ali i do nepredviđenih okolnosti koje će zaokupiti vašu pažnju. Uprkos čudnim likovima kao što je izviđač Rasel, ovaj film je dirljiva priča o gubitku, životu, putovanju i pronalaženju sebe.

slika1 Pet filmova o putovanjima koje morate pogledati

“Lista poslednjih želja” (The Bucket List)

Sa sličnom temom kao prethodni, ovaj film ubediće vas da nikada niste previše stari da ostvarite svoje snove. Kada im je dijagnostikovana teška bolest, mehaničaru Karteru (Morgan Frimen) i milijarderu Edvardu (Džek Nikolson) ukrštaju se putevi u bolnici i postaju dobri prijatelji. U nameri da pre smrti ostvare svoje snove sastavljaju listu poslednjih želja i odlučuju da ih ostvare. Iako je naziv filma pomalo tužan, film sadrži i niz komičnih situacija. Sve u svemu, ovo je film koji vredi pogledati.

Slika21 Pet filmova o putovanjima koje morate pogledati

“Jedi moli voli” (Eat Pray Love)

Kada se zbog osećanja izgubljenosti u svom životu Džulija Roberts razvede, odlučuje da je vreme za promenu. Želi da zna ko je zaista, gde ide, šta želi i zašto. Želi promenu i odlučuje da putuje svetom u nadi da će pronaći sebe. Na tom putovanju upoznaje mnoge inspirativne ljude i pronalazi prave vrednosti u svom životu. Jede, moli i voli.

slika3 Pet filmova o putovanjima koje morate pogledati

“Tajni život Voltera Mitija” (The Secret Life of Walter Mitty)

Volter Miti, koga igra Ben Stiler, jeste zanesenjak koji prosto lebdi kroz život. Njegova glava ispunjena je raskošnim fantazijama u kojima pokušava da pronađe spas od svakodnevnih frustracija kod kuće i na poslu. Kada sazna da je njemu i koleginici koja mu se sviđa posao u opasnosti kreće u avanturu koja će vas ostaviti bez daha! Stiler će vas nasmejati, rasplakati, ali i inspirisati za možda neke nove avanture.

slika4 Pet filmova o putovanjima koje morate pogledati

“U divljini” (Into the Wild)

Zasnovan na istinitoj priči i istoimenom bestseleru, ovaj čudesan film dobitnik je Zlatnog globusa i dva puta nominovan za Oskara. Film govori o doživljajima Kristofera Makandlesa, uspešnog studenta i sportiste koji odlučuje da se odrekne svega i donira svoju ušteđevinu u dobrotvorne svrhe. Takođe planira i život na Aljasci u koju kreće peške bez ijedne pare. Na ovom putovanju srešće ljude koje će promeniti i koji će uticati na njegov život. Sigurna sam da će vas ova priča dirnuti i da ćete bar u jednom trenutku poželeti da budete na mestu glavnog junaka.

slika5 Pet filmova o putovanjima koje morate pogledati

Danica Svorcan 
Comments