Trend online kupovine koji potrošačima širom sveta donosi novo iskustvo u stalnom je porastu: trgovci šire ponudu proizvoda dostupnih putem Interneta, obezbeđuju specijalne popuste i pogodnosti preko svojih digitalnih platformi i društvenih mreža, a mnogi od njih nude i mogućnost besplatne dostave.

Zahvaljujući kompaniji Visa, bankama i ovlašćenim online trgovcima koji svake sekunde vode računa o sigurnosti vašeg novca i bezbednosti transakcija, danas možete bezbrižno kupovati putem interneta i fokusirati se na pronalaženje najboljih ponuda. A kako biste u “moru” proizvoda i usluga na internetu lakše i brže našli one koje vam najviše odgovaraju, Visa je odlučila da savet potraži kod iskusnih online kupca.

Pre nego što podelimo ovih 5 praktičnih saveta koje smo dobili od profesionalaca za šoping putem Interneta, važno je da se podsetimo najbitnije stavke kada je reč o online kupovini: sigurnosti.

Visa 4 Pet korisnih trikova koje treba da znate o online kupovini

Kliknite “kupi” s poverenjem

Kupovinu putem Interneta uvek započnite proverom mesta na kom se nalazite. Kako biste se uverili da ste na sigurnoj Internet stranici, proverite da li URL adresa počinje sa https://, a ne “http://”. Slovo “S” je veoma važno jer potvrđuje da stranica ima sigurnu vezu. Većina pretraživača će vam prikazati i ikonicu za zaključavanje u donjem desnom uglu prozora koja je potvrda da ste na sigurnoj stranici.
Dodatnu sigurnost pruža i usluga Verified by Visa (VbV), pa sledeći put kada se odlučite da platite online potražite VbV logo koji je jasno naznačen na sajtu Internet prodavnice koju posećujete, a klikom na njega dobićete više informacija. Ovu besplatnu uslugu koja vas dodatno štiti prilikom kupovine u bilo kojoj online prodavnici koja pripada ovom sistemu možete jednostavno aktivirati kod banke koja je izdavalac vaše Visa kartice. Kada je reč o podacima sa kartice, trgovci ne bi trebalo da vam traže više od sledećeg: ime i prezime vlasnika kartice, broj kartice, datum isteka, CVV2 kod na poleđini kartice i VbV lozinku (ako ste aktivirali ovu uslugu).

1. Koristite prozore za chat.

Kada vam sledeći put, dok surfujete po online prodavnicama “iskoči” prozor za chat, nemojte ga automatski zatvoriti. Putem njega možete ostvariti direktni kontakt sa ljudima iz kompanije i saznati više detalja o proizvodu koji vas zanima, kao što su recimo neke dodatne karakteristike, uslovi dostave. Često se dešava da na ovaj način možete doći i do promo kodova koje će administratori podeliti sa vama i otvoriti vam pristup ka ponudama koje drugačije ne biste dobili. Ako prozori za chat nisu dostupni, možete čak i poslati e-mail ili kontaktirati korisnički servis.

Neke od najčešćih barijera zašto ljudi ne kupuju preko interneta jesu: previše podataka na sajtovima i pitanje da li artikal odgovara opisu koji pročitamo pogotovu ako želimo da naručimo neku HI&IT tehnologiju? Zato ja biram sajtove koji imaju prozore za ćaskanje. To mi pruža mogućnost da pitam šta god poželim, da tražim slike proizvoda uživo, dodatne specifikacije, itd. Kada pribavim sve potrebne informacije, mogu slobodno da obavim svoju porudžbinu.” Milan Vučićević aka Nichim Izazvan

Visa 5 Pet korisnih trikova koje treba da znate o online kupovini

2. Prijavite se za newslettere kako ne biste propustili najbolje ponude.

Trgovci često nude ekskluzivne ponude korisnicima koji su prijavljeni na njihove mejling liste putem kojih možete dobiti obaveštenja o najboljim i najnovijim ponudama. Ako postoje sajtovi na kojima volite da kupujete, prijavite se na njihove mejling liste kako biste među prvima dobijali obaveštenja o popustima i specijalnim ponudama. Takođe, trgovci često šalju i popuste za rođendane ili bonus ponude ako pozovete prijatelje.
Online šoping postao je jedan od mojih omiljenih načina kupovine, posebno kada je reč o tehničkim uređajima. Uvek se prijavim na newslettere ili mejling liste web sajtova preko kojih kupujem, kako bih među prvima dobijao obaveštenja o najnovijim ponudama i posebnim pogodnostima. I naravno, online kupovina štedi moje vreme, a često i novac.” Ivan Dabetić, glavni urednik Adria Daily

3. Uvek upoređujte cene.

Ako vidite cenu koja deluje veoma privlačno ne srljajte odmah u kupovinu, već napravite dodatno istraživanje kako biste uporedili ponude sa drugim online prodavnicama. Kada kupujete online možete “staviti” proizvod koji vam se dopada u korpu kako ga ne biste zagubili, i onda potražili na Google-u ime proizvođača, vrstu i oznaku proizvoda koji kupujete. Ne zaboravite da je jedna od velikih prednosti e-trgovine brzo i jednostavno pretraživanje uz veliku dostupnost proizvoda.
Kada kupujem online uglavnom su to odeća i šminka. Kao što svi znamo, popusti su najbolji ženski prijatelji a pronalaženje najbolje ponude i cene znatno je lakši putem interneta jer je neuporedivo više vremena potrebno za obilazak tradicionalnih prodavnica. U njima uglavnom kupim prvo na šta naiđem, jer nemam dovoljno vremena da se šetam iz jedne u drugu.” Ivana Čuljak aka Iva Ču, dizajnerka i novinarka

4. Pratite svoju porudžbinu.

Vaša porudžbina zahteva vreme za obradu podataka i isporuku koja uglavnom zavisi od zemlje u kojoj je trgovac, kao načina dostave koji ste odabrali. Kako se servisi svakodnevno usavršavaju vi danas možete pratiti vašu porudžbinu i saznati očekivano vreme isporuke. Ovo je odlična opcija jer možete da organizujete svoje obaveze unapred i budete kod kuće kada pošiljka stigne. Uz sistem za praćenje znaćete i ako nešto slučajno nije u redu ili ako je došlo do neočekivanog kašnjenja.
Dok sam živela u Londonu, imala sam nekoliko svojih omiljenih prodavnica i brendova koje sam redovno posećivala. Od kada sam se sa porodicom preselila u Srbiju često kupujem putem interneta upravo te proizvode do kojih danas ne bih mogla da dođem da nema online šopinga. Pre nekoliko godina uvek sam se brinula da li će pošiljka stići na moju adresu, ali u današnje vreme je logistika toliko napredovala da ja više nemam strah kako bi nešto moglo da pođe po zlu sa mojom porudžbinom, zato što u svakom trenutku znam gde je moja pošiljka.” Svetlana Prodanić, modna blogerka

5. Birajte trgovce koji nude besplatnu dostavu u oba smera i kupujte više.

Možete kupiti isti komad/proizvod u više brojeva kako biste bili sigurni da ste izabrali pravi za vas. Stvari koje ne želite da zadržite moraćete da vratite, a često postoji opcija da stvari koje ste kupili online možete vratiti direktno u prodavnicu ako vam je to zgodnije nego da šaljete nazad. Samo budite sigurni da ste pažljivo pročitali uputstva za povratak proizvoda pre nego što obavite kupovinu.

Kada nisam sigurna da li će mi odgovarati veličina haljine, farmerica ili cipela naručujem iz online prodavnica koje nude besplatnu dostavu u oba smera, kako bih mogla da vratim stvar koja mi ne odgovara i zadržim pravu. Savršeno zar ne?!” Jovana Bovan, lifestyle blogerka

Comments