Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Koža prekriva celo telo i jedan je od najvećih sistema organa ljudskog organizma. Ukupna površina kože odraslog čoveka je između 1.5 i 2 kvadratna metra. Debljina kože je promenljiva i kreće se od 0.5 do 4 milimetra. Najtanja je na očnim kapcima, a najdeblja je na dlanovima i petama, ima tri sloja: epidermis, dermis i hipodermis. I njena uloga je veoma važna za zdravlje i opstanak ljudskog bića.

Nega kože ne mora biti komplikvana niti zamorna, jednostavno može postati navika, poput pranja zuba. Ovih pet saveta vam mogu pomoći da se osećate i izgledate odlično, štiteći vas.

Pametno se izlažite suncu

Previše puta ste čuli priče i pročitali članke o negativnom UV zračenju. U svemu tome, pored medijske propagande ima i mnogo istine, zato ne budite lenji pa obratite pažnju kada i kako se izlažete suncu i trudite se da se u periodu oko podneva skolnite u hlad ispijajući osvežavajuće limunade, koristite preparate za sunčanje i više puta u toku dana ih nanesite na kožu. Nosite šešire, ovog leta su svakako neizostavni detalj, i tako se ukupno štitite od loših uticaja UV faktora koji se mogu razviti u:

– Rak kože

– Pege

– Benigne izrasline

– Fleke

– Bore

Slika 195 Pet načina da zaštite svoju kožu

Sunce je zavodljivo, ali igrajte pametno

Hidratacija – volite svoj organizam, da bi on izdržao vas

Vlažnost kože je od suštinskog značaja za njenu zaštitu. Hidrirana koža odražava se njenom elastičnošću i ne dozvoljava da dođe do njenog pucanja. Uzimanje dovoljne količine tečnosti za organizam važno je u bilo kom godišnjem dobu, međutim, leto je posebno doba u kojem se preporučuje čak duplo više tečnosti nego u bilo kojem drugom periodu. Zbog prirodnog stanja, temperature i aktivnosti organizam troši i samim tim potražuje unošenje tečnosti, ali zapamtite – kada osećate da ste žedni, vaš organizam vas obaveštava da ste već u dehidrataciji. Koliko je važno šta unosimo u naš organizam, tako je i važno šta na njega nanosimo. U skladu sa svojim tipom kože, tretirajte je odmah nakon tuširanja i izbegavajte proizvode koji sadrže natrijum sulfat, jer koži oduzima prirodna ulja koja su joj potrebna i pokušajte da tuširanje svedete na mlaku vodu u periodu od pet do deset minuta. Zvuči nelogično, ali zapravo prekomerno izlaganje vodi isušuje kožu.

 Pet načina da zaštite svoju kožu

Osvežavajuća i zdrava - unosite vodu u svoj organizam

Zdravlje čuvaj

Virusne infekcije mogu biti opasne prilikom vrelih dana, jer omogućuju bakterijama veoma brzo da se razviju. Pojava herpesa, bubiljica i raznih infekcija koje se mogu pojaviti, sprečite samo jednostavnim vođenjem računa o tome šta dodiruje vaše lice, iz čega pijete ili jedete i o tome gde se nalaze vaše stvari za ličnu higijenu.

Slika 361 Pet načina da zaštite svoju kožu

Zdravi i lepi možemo biti samo ako pazimo

Blaga nega lica

Naše lice je ogledalo celog organizma, ono prvo što ljudi vide i po čemu vas pamte, zato je veoma bitno da kožu lica održavate. Pranje lica je važno da se ukloni prljavština, mrtve ćelije i prekomerna masnoća, međutim njeno ribanje može dovesti do sasvim drugačijeg efekta. Da bi lice održavali lepim, negovanim i hidriranim perite ga dva puta dnevno blagim gelom koji odgovara vašem tipu kože, masirajte ga da bi bilo dobro prokrvljeno i imalo stalan dotok kiseonikai i na kraju ga temeljno isperite. Koristite tonik da zatvorite očišćene pore i namažite lice kremom koja nije teška. Sastavi na bazi grožđa imaju veoma delotvoran uticaj na kožu.

Slika 450 Pet načina da zaštite svoju kožu

Lice je ogledalo vašeg organizma

Upoznajte svoju kožu

Pratite promene, crvenila, mladeži i pege su sastavni deo ljudske kože, ali prekomerna pojava istih kao i druge pojave mogu se tumačiti kao problem. Zato obratite pažnju, promene je bitno na vreme uočiti da ne bi predstavljale problem, svako odugovlačenje i nemarnost mogu dovesti do velikih problema. Iritacije i preterana isušenost kože mogu biti neki od simptoma dermatitisa, odnosno upale kože.

Uz pravilnu negu, oduševite svoju kožu spolja, dobrom ishranom, čime se hrani iznutra, zaštita kože svodi se na nekoliko jednostavnih koraka. Ali ukoliko ikad primetite promene koje vas mogu zabrinuti, obratite se dermatologu i izbegavajte da svoju kožu izlažete riziku.

Slika 541 Pet načina da zaštite svoju kožu

Negovana žena je najlepša žena


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Editors choice