Nekima je hejtovanje stil života. Istinski hejteri, majstori zanata, nestali su, pa se danas ta etiketa kači svakome ko, naprosto, ne deli vaše mišljenje. Gledajte, ipak, da odvojite zdrav hejt od onog koji je samo moda, puko kinjenje svega što leti, hoda i gmiže, bez razloga, osim prezira.

Evo kada je opravdano baciti hejt.

Lejdi Gaga (Lady Gaga). Ovu preeksponiranu polovnjaču trebalo bi da mrzite za dobro svih koji joj se slepo klanjaju. Hejtujte, zato što osrednjost prodaje kao genijalnost. Zato što neukus prodaje kao ekstravaganciju. Prošli smo početnu zanesenost, da bismo shvatili to što smo slutili na početku – da je beštija željna pažnje. Kada je došla, razvalila je! Te 2009, razbila je višemesečnu jednoličnost muzičke scene hitom “Just Dance”. I to je sve! Od tada pa do sada, tu istu scenu, srozala je u nepovrat. Dala novu dimenziju trešu. U međuvremenu shvatili smo moć marketinga i bizarnosti. Nabacivala je na sebe šta je stigla, od mesa do građevinske skalamerije. Na glavu je, pak, turila spermatozoid. Nepovratno je izmenila ljudsko poimanje nadarenosti. Red je da joj vratimo.

Dosadni zaluđenici zdravom ishranom. Shvatili smo! Zeleno je zdravo i osam čaša vode dnevno je zakon. Tu je kraj! Ograničimo se na to da, ponekad, za sopstveno dobro, primenimo savete iz novina i da češće jedemo voće. Sve više od toga neka ostane u okvirima tematskih emisija, časopisa i knjiga koje se obraćaju “zelenima”. Skidamo im kapu. Ali ove koji nas svakodnevno bombarduju time koliko smo nezdravi, slobodno mrzite. Danas je potpuno zdrav život nedostižni san. Takav nam je usud. Stoga, opušteno. Istočnjački mudraci čitav život posvete filozofiji, jer se izoluju i uče. Mi živimo zapadnjački – prebrzo i isfrustrirano. Zato dajte sebi za pravo da hejtujete sve one koji mašu celerom s malih ekrana.

Kada otkažu vašu omiljenu seriju. Do đavola, to donosi ozbiljne duševne rane! Budaletine su krive. Kada gledanost opadne, serija se sklanja s programa, ostavljajući nas u besu i neverici. Zato, mrzite! Hejtujte “Tračaru” (Gossip Girl) i “Vampirske dnevnike” (The Vampire Diaries), jer su srozali televizijsko stvaralaštvo. Nažalost, odlučuje većina, a većina je povodljiva stoka, podložna cirkuzantskom i bleštavom (videti prvu stavku).

Mrzite to što ne cenite sebe dovoljno. Što čekate da vam drugi daju potvrdu da vredite. Što se prema vlastitom telu odnosite kao prema kanti. Što ste pali pod uticaj kapitalizma, pa zaboravljate da se dugo kupate u kadi ili da provodite vreme s porodicom. Što pamtite uvrede, a zaboravljate pohvale. Što trpite licemere, jer imate korist od njih. Što retko, ako ikada, udelite paricu uličnom sviraču, a uvek prosledite lančano pismo. Što, kada dođete do zaključka da niste vrlo dobra osoba, ne uradite ništa da se promenite.

Kada ste u intelektualnom ćorsokaku, hejtujte. Ako ste se našli usred razgovora o Bečkoj filharmoniji ili Milanskoj skali. Ako vas sagovornik gađa izrazima poput nepotizma, pragmatičnosti, neonacionalizma. Zauzmite stav ja-sam-opušten-lik-a-ti-si-samo-snob. Jer, biti glup, danas je neoprostiv greh; stoga birajte bitke, bolje hejter nego neznalica. Gledajte samo da to hejtovanje ima oblik, ali klonite se zaključaka, jer ih nemate. Niste u pravu, pa ostanite nedorečeni genije. Hejtujte i ovaj članak, jer miriše na frustriranost. Ali čim dođete kući, pročitajte knjigu. Guglajte. Raspitajte se.


Maja Vuković je definicija rastresenosti. Prečesto ozbiljna, nedovoljno luckasta. Prihvata promene, ali ih prezire. Idealista. Ne stiže da dovrši započetu misao, jer je već naredna demantuje. Voli pravila, šablone, koncepte. Manire. Čokoladne torte. I svako novo jutro.

Comments