Postoji brdo predloga oko toga šta treba i ne treba raditi posle jela. Dok su neki predlozi istiniti, ima dosta i mitova. Hajde da raskrinkamo neke od njih i napravimo listu od pet stvari koje ne bi trebalo da radite posle jela.

Nemojte piti čaj

Iako čaj ima svoje dobre strane, kada dođe do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, polifenoli u čaju umeju da spreče apsorpciju gvožđa iz vaše hrane. Takođe, kiselina u čaju stvara probleme proteinima u hrani. Iz tog razloga nije preporučljivo piti čaj odmah posle jela.

slika130 Pet stvari koje ne bi trebalo da radite nakon jela

Pijte čaj na poluprazan stomak

Nemojte se kupati ili tuširati

Da biste pravilno svarili hranu, krvotok treba da bude stimulisan ka želucu. Pri kupanju se dešava upravo suprotno. Krvotok se preusmerava ka šakama i stopalima. Ovo vodi ka drugim problemima sa zdravljem. Stručnjaci preporučuju da sačekate barem pola sata pre nego što se istuširate ili okupate.

slika229 Pet stvari koje ne bi trebalo da radite nakon jela

Odložite tuširanje za vreme kada želudac svari hranu

Nemojte spavati

Gravitacija ovde igra svoju ulogu. Čim legnete, enzimi za varenje odlaze od želuca i može doći do gorušice. Ovo je razlog zašto ljudi osete gorenje u ustima ako legnu u krevet odmah nakon obilnog obroka. Ležeći položaj stvara samo dodatni pritisak na dijafragmu.

slika318 Pet stvari koje ne bi trebalo da radite nakon jela

Odspavajte pre nego što nešto pojedete

Nemojte šetati

Otarasite se starog verovanja da šetanje odmah posle jela pomaže varenje. Šetanje svakako pomaže potrošnju kalorija, ali ako prošetate odmah posle jela, kondenzacija kiseline u želucu sprečava enzime za varenje da apsorbuju nutrijente.

slika418 Pet stvari koje ne bi trebalo da radite nakon jela

Odložite šetnju za kasnije

Nemojte jesti voće

Ne postoji kraj liste korisnih efekata voća za vaše telo. Činjenica da sadrže lako apsorbujuće šećere čini ih odličnim za bilo koje doba dana, osim odmah posle jela. Voće produžuje vreme potrebno da hrana dođe do creva. Zato, izbegavajte voće odmah posle jela. Pored ovih pomenutih stavki, postoji još brdo različitih “instrukcija”, ali više ima mitova neko istine. Jedite dobro i živite zdravo!

slika613 Pet stvari koje ne bi trebalo da radite nakon jela

Voće produžuje vreme potrebno da se hrana svari


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments