Za putovanje u prošlost potreban vam je vremeplov osim – ako odete u Egipat. U tom slučaju, dovoljno je da se spakujete, otputujete u Kairo, Hurgadu, Šarm, Luksor i odmah se nađete u mističnom i neverovatnom svetu sfingi, faraona, piramida i hijeroglifa…

Arapska republika Egipat je verovatno jedna od najmističnijih zemalja na svetu, a nalazi se na obalama sredozemnog i crvenog mora, u severoistočnoj Africi. Ovo su njegove najveće tajne.

Koja je zagonetka reke Nil?

Svake godine reka počne da raste u julu i to traje sve do oktobra, kada je nivo vode za sedam metara viši nego u maju. To je vrlo čudna pojava, s obzirom na to da u Egiptu gotovo nikad ne padaju kiše.
Zagonetka reke Nil rešena je tek krajem devetnaestog veka.

Nil nastaje od dve veće reke, Belog i Plavog Nila. Beli Nil ističe iz Viktorijinog jezera, koje se nalazi u Ugandi. Ova reka ima manje-više tokom cele godine isti vodostaj i ne može biti uzrok godišnjeg bujanja reke Nil. Međutim, Plavi Nil izvire u Etiopiji. U etiopskim planinama kiše obilato padaju, a ima i mnogo snega koji se topi. Sva ova voda sliva se u Plavi Nil, koji je nosi u reku Nil, povećava mu vododstaj i uzrok je poplava. To je rešenje “zagonetke” reke Nil!

Reka Nil Pet zagonetki Egipta

Veličanstvena reka Nil

Zašto je sagrađena sfinga?

Velika sfinga stražari u pustinji i čuva tri velike piramide. Divovska skulptura lava s Božjim licem oblikovana je po uzoru na boga-kralja Kefrena. Sfinga je nekad bila prekrivena gipsom i obojena jarkim bojama. Figura je visoka preko dvadeset metara, a duga 63 metra. Veruje se da je stara najmanje pet hiljada godina.

Ispod šape čudovišta nalazi se kapelica. U njoj su zapisi koje su tu ostavila dva drevna egipatska kralja. Oni objašnjavaju da sfinga predstavlja jedan od oblika boga sunca, Harmakisa, i da je njen zadatak da groblje oko piramida odbrani od svakog zla. Osim velike sfinge, u Egiptu ih ima još. Njihove glave predstavljaju likove kraljeva. U svetim Egipatskim spisima reč “sfinga” znači “gospodar”. U prvobitnim religijama verovalo se da kralj poseduje snagu i lukavstvo različitih životinja. Tu moć je sticao stavljajući na glavu njihove kože. Zato su Egipćani predstavljali kraljeve i bogove kao poluljude–poluživotinje. Sfinga je iz Egipta prešla i u druge civilizacije, u Asiriju i Grčku. U Asirskom carstvu obično su to bili krilati muškarci, a u Grčkoj krilate žene.

Sfinga Pet zagonetki Egipta

Zagonetna sfinga

Još nisu pronadjene sve piramide?

I dan-danas velika je tajna kako su piramide uopšte građene. Veliki kameni blokovi ređani su jedan na drugi, stvarajući pravolinijsku arhitekturu, piramidalnu kod grobnica i gredni sistem kod hramova. U Egiptu postoji 118 piramida. Najpoznatije su Keopsova, Kefranova i Mikerinova. Napoleon (Napoléon Bonaparte) je izračunao da te tri piramide sadrže dovoljno kamenja za izradu zida oko cele Francuske, visokog tri metra i debelog pola metra. Bazilika sv. Petra u Vatikanu stala bi dva puta na površinu koju pokriva Velika piramida, što takođe odgovara površini dvesta teniskih terena.

Poslednju piramidu je pronašao egipatski arheolog Zahi Havas (زاهي حواس) tek 2009. godine posle čega su naučnici utvrdili da postoji još nekoliko piramida za koje se ne zna, a koje su sakrivene ispod peska.

Piramide Pet zagonetki Egipta

Neverovatne piramide

Da li ste čuli za “Grad mrtvih” ?

U Kairu, glavnom egipatskom gradu nalazi se jedan od najbizarnijih kvartova grada. Grad mrtvih je 6,4 kilometra dugačak geto u kojem zbog nedostatka stambenih objekata živi na hiljade Egipćana.

U Kairu ima oko osamnaest miliona stanovnika i vlada odavno pokušava da pronađe rešenje za stanovnike grada mrtvih – egipatskog groblja. Uslovi su loši. Deca se igraju pored grobova i koriste nadgrobne spomenike kao stolove i police. Stanovnici su napravili stanove iznad grobova, pa su im grobovi ispod kuhinja i spavaćih soba. Grad mrtvih je postao utočište za one koji nemaju gde da odu, ali i za one koji ne znaju odakle su i došli. Tu se rađaju, žive i umiru.

Grad Mrtvih Pet zagonetki Egipta

Bizarni "Grad mrtvih"

Mumije zaista postoje, ali zašto?

Mumija je sačuvan leš, prepariran pomoću katrana ili voska. Egipćani su verovali u život posle smrti pa su zbog toga preminule mumificirali još otprilike 3,000 g. p.n.e. Vadili bi im mozak, creva, srce i pluća, te čuvali u četiri zasebne posude, kako bi kasnije te organe vratili u telo. Dodavali su i so, koja je u delovanju sa pustinjskim vazduhom izvlačila vlagu. Osušeni leš umotali bi u stotine metara pamučnog platna, a ceo proces je trajao sedamdestak dana. Telo je zatim polagano u sanduk, tj. sarkofag. Ceremonija sahranjivanja je svojevrsna umetnost Egipta, a staranje o životu posle smrti bila je osnovna briga živih i glavni motiv umetnosti. Leš, pretvoren u mumiju složenim sistemom balzamiranja, stavljan je u grobnicu opremljenu kipovima, zidnim slikama i reljefima, nameštajem i zlatarskim radovima.

Mumija1 Pet zagonetki Egipta

Čuvajte se mumije!

Ovo su samo pet tajni o zemlji koja predstavlja riznicu mistike i čudesnog sveta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Postoji i šesta, a nju ćete otkriti čim prvi put posetite Egipat. Ona glasi: “Ko jednom doživi Egipat, sigurno će mu se vratiti.”

Milica je polaznica naše škole web-novinarstva


Milica Jovanović je studentkinja Fakulteta za kulturu i medije. Direktna, iskrena, ambiciozna, razmažena, jedinica, UVEK zaljubljena i plače za svaku glupost. Veruje u snove i bajke. Najviše na svetu voli Gagu i Boku, baklavu, nes kafu, mai tai, evre, svoj ormar i da se oproba u svemu. Za sebe tvrdi da je lojalan prijatelj. Mrzi bivše devojke svog dečka i to ne krije. Uvek je od ponedeljka na dijeti.

Comments