Poznati fotoreporter i umetnik koji je bio savremenik Andy Warhola i Salvadora Dalija, ostao je prepoznatljiv po svom radu koji je dokumentovao promenljive prizore i divlje životinje Afrike, kao i velikom doprinosu svetu mode. Njegov život jeste bio u neku ruku kontroverzan, ali pre svega obeležen strastvenom ljubavlju prema fotografiji.

Modni fotograf i fotograf divljine Peter Beard pronađen je mrtav u parku Camp Hero State u Njujorku, 19. aprila. Njegov nestanak iz kuće u Montauku prijavljen je 31. marta, a poznato je i da je Beard imao demenciju. Imao je 82 godine. Nakon ovog događaja, na Instagramu se oglasila porodica slavnog fotografa: “Svi smo slomljeni zbog smrti našeg voljenog Petera. Umro je tamo gde je i živeo: u prirodi.”

Dok je snimao modne editorijale za američki “Vogue” 60-ih godina, poreklom iz Njujorka, još uvek kao student umetnosti na Jejl Univerzitetu, istovremeno je svoju karijeru gradio kao fotoreporter ističući strahote gladi slonova i divljih životinja u Istočnom Nacionalnom Parku Tsavo u Keniji. Njegove otrežnjujuće fotografije divljih životinja pojavile su se u publikacijama uključujući Paris Match, Vanity Fair, The Sunday Times (London), International Herald Tribune, Architectural Digest i časopisu LIFE. Svojim fotografijama dokumentovao je smrt 35.000 slonova, nilskih konja i nosoroga u kenijskoj niziji Tsavo i parkovima Ugande, prouzrokovanu prekomernom populacijom i lošim upravljanjem. Beard je 2009. godine fotografisao Pirelli Kalendar u Bocvani, a 2012. njegova popularna fotografija na kojoj je nemački model i glumica Veruschka von Lehndorf sa nosorogom, u Darajani, Istočnom Nacionalnom Parku Tsavo 1964. godine, prodata je za “Christie” po ceni od 21.250 funti.

Beardov život bio je prožet različitim aferama i kontroverzama. Plivao je u vodama punim krokodila, borio se sa bikovima sa Pablom Pikasom i fotografisao portrete Salvadora Dalija. Njegov prijatelj Francis Bacon naslikao je Beardov portret više puta dok je Beard radio sa čuvenim muzičkim sastavom “The Rolling Stones” na njihovoj turneji i snimio omot albuma “Tusk” za britansko-američki rok bend “Fleetwood Mac” (1979). “Mick Jagger je stigao toliko pijan posle jednog popodneva sa Peterom Beardom i Francisom Baconom da je zaspao na mom krevetu”, zabeležio je njegov prijatelj Andy Warhol u svom dnevniku 70-ih.

Comments