Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Poznati fotoreporter i umetnik koji je bio savremenik Andy Warhola i Salvadora Dalija, ostao je prepoznatljiv po svom radu koji je dokumentovao promenljive prizore i divlje životinje Afrike, kao i velikom doprinosu svetu mode. Njegov život jeste bio u neku ruku kontroverzan, ali pre svega obeležen strastvenom ljubavlju prema fotografiji.

Modni fotograf i fotograf divljine Peter Beard pronađen je mrtav u parku Camp Hero State u Njujorku, 19. aprila. Njegov nestanak iz kuće u Montauku prijavljen je 31. marta, a poznato je i da je Beard imao demenciju. Imao je 82 godine. Nakon ovog događaja, na Instagramu se oglasila porodica slavnog fotografa: “Svi smo slomljeni zbog smrti našeg voljenog Petera. Umro je tamo gde je i živeo: u prirodi.”

Dok je snimao modne editorijale za američki “Vogue” 60-ih godina, poreklom iz Njujorka, još uvek kao student umetnosti na Jejl Univerzitetu, istovremeno je svoju karijeru gradio kao fotoreporter ističući strahote gladi slonova i divljih životinja u Istočnom Nacionalnom Parku Tsavo u Keniji. Njegove otrežnjujuće fotografije divljih životinja pojavile su se u publikacijama uključujući Paris Match, Vanity Fair, The Sunday Times (London), International Herald Tribune, Architectural Digest i časopisu LIFE. Svojim fotografijama dokumentovao je smrt 35.000 slonova, nilskih konja i nosoroga u kenijskoj niziji Tsavo i parkovima Ugande, prouzrokovanu prekomernom populacijom i lošim upravljanjem. Beard je 2009. godine fotografisao Pirelli Kalendar u Bocvani, a 2012. njegova popularna fotografija na kojoj je nemački model i glumica Veruschka von Lehndorf sa nosorogom, u Darajani, Istočnom Nacionalnom Parku Tsavo 1964. godine, prodata je za “Christie” po ceni od 21.250 funti.

Beardov život bio je prožet različitim aferama i kontroverzama. Plivao je u vodama punim krokodila, borio se sa bikovima sa Pablom Pikasom i fotografisao portrete Salvadora Dalija. Njegov prijatelj Francis Bacon naslikao je Beardov portret više puta dok je Beard radio sa čuvenim muzičkim sastavom “The Rolling Stones” na njihovoj turneji i snimio omot albuma “Tusk” za britansko-američki rok bend “Fleetwood Mac” (1979). “Mick Jagger je stigao toliko pijan posle jednog popodneva sa Peterom Beardom i Francisom Baconom da je zaspao na mom krevetu”, zabeležio je njegov prijatelj Andy Warhol u svom dnevniku 70-ih.

Editors choice