Disanje je radnja koju uglavnom obavljamo nesvesno, ne razmišljajući koliko je ono povezano sa našim zdravljem, ali i emocijama. Kada smo uplašeni dišemo brzo i plitko, a kada rešimo neki problem koji nas dugo tišti kažemo da smo „odahnuli“ i „prodisali“. 

To je i jedina autonomna telesna funkcija kojom možemo svesno da upravljamo, a pravilno disanje je ključno za održavanje optimalnog zdravlja i ima brojne koristi za telo i um. 

ph edit1 6 2 Zdrav uzdah pre svega: Profesionalci preporučuju pet vežbi disanja

Postoje tehnike, poput dubokog abdominalnog disanja ili vežbi sa svesnim produžavanjem izdisaja, koje se preporučuju radi poboljšanja opšteg zdravlja, smirivanja napetosti i poboljšanja koncentracije. 

Pogledajte nekoliko jednostavnih vežbi koje nam preporučuju personalni i kondicioni trener Nemanja Milović i fitnes influenserka Nela Bunčič Vukomanović. Ne oduzimaju mnogo vremena, a pomoći će vam da se bolje osećate tokom čitavog dana ili da u specifičnim trenucima podignete ili spustite adrenalin, u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.

Važan je i kvalitet vazduha

Popularna Yugoslovenka predlaže dve vežbe za jačanje kapaciteta pluća, ali napominje da pored pravilne tehnike treba povesti računa i o kvalitetu vazduha u prostoriji. 

„Suština je da izdisaj bude duplo sporiji od udisaja i da udišemo na nos a izdišemo na usta. Isto tako, da bi svaki naš uzdah bio zdrav, važan je čist vazduh. Mi obično brinemo za spoljašnje zagađenje, a zaboravimo da vazduh u zatvorenom može biti dva do pet puta zagađeniji od onog napolju. Ja se oslanjam na moj Philips prečišćivač ,koji za pet minuta očisti vazduh od polena, virusa, bakterija, grinja i drugih neželjenih čestica,“ kaže fitnes influenserka.

ph edit1 14 1 Zdrav uzdah pre svega: Profesionalci preporučuju pet vežbi disanja

Odrasla osoba dnevno udahne oko 11.000 litara vazduha. Pored čestica i gasova koji ulaze spolja, vazduh u zatvorenom zagađuju isparenja iz sredstava za čišćenje i kozmetike, gasovi koji se oslobađaju pri kuvanju, bakterije, virusi, kao i u uobičajeni alergeni u domaćinstvu kao što su prašina, polen, buđ i životinjska dlaka. 

Philips prečišćivač iz serije 4000i uklanja sve neželjene čestice, uključujući i one 100 puta manje od najmanjeg poznatog virusa. Za to je zaslužan inovativni troslojni NanoProtect HEPA filter sa aktivnim ugljem. Dodatna prednost je to što se menja na tri godine, što je mnogo duži vek trajanja u odnosu na filtere sličnih uređaja na tržištu.

Box breathing pred spavanje

Svog saveznika za čist vazduh je u Philips prečišćivaču našao i Nemanja Milović, personalni i kondicioni trener koji na svom Instagram profilu i u javnim predavanjima često govori o važnosti pravilnog disanja.

„Fiziološki uzdah preporučujem u situacijama kada želite da se umirite i spustite adrenalin. Tu tehniku ponekad primenjujem pred nastupe kada imam malu tremu. Nasuprot tome, kada imate potrebu da se razbudite i u mozak dopremite što više kiseonika, tu je poznati Wim Hof metod disanja. Box breathing koristim pred spavanje kada hoću da osvestim svoje disanje. To je još jedna tehnika za umirivanje kroz preuzimanje kontrole nad svojim dahom,“ objašnjava Nemanja.

ph edit1 22 1 Zdrav uzdah pre svega: Profesionalci preporučuju pet vežbi disanja

U videu pogledajte kako on izvodi ove vežbe udišući vazduh koji je filtrirao Philips prečišćivač. Ovaj inovativni uređaj radi tako što skenira vazduh 1000 puta u sekundi i detektuje i najmanje štetne materije, dok patentirani filter zadržava čak 99,97% svih zagađujućih čestica. Kvalitet vazduha u prostoriji možete pratiti na svom telefonu u Philips Air+ aplikaciji. Na taj način i upravljajte prečišćivačem uvek i sa svakog mesta u samo nekoliko klikova.

Zbog svega navedenog, ne uzimajte svoj dah i svoje disanje zdravo za gotovo. Svesno disanje uz primenu odgovarajućih vežbi i tehnika pomoći će vam da održite fizičko zdravlje i dobro raspoloženje. Ne zaboravite da ove jednostavne tehnike disanja redovno primenjujete i vodite računa o kvalitetu vazduha u zatvorenom.

Comments