Čuveni Pireli kalendar, ili još bolje – Cal. Da li je potreban ikakav specijalan uvod?

Najpoznatiji svetski kalendar, najtraženiji limited edition, dostupan samo odabranima među Pirelijevim saradnicima i poznatim ličnostima, koji ga dobijaju na poklon. Ipak, takav ekskluzivitet ga nikada nije mistifikovao, i čuvao daleko od očiju javnosti već naprotiv, stavio pod reflektor i verovatno i osigurao da se u ovo doba godine uvek uveliko priča o njemu.

Kakva je ideja, ko se slikao, ko je slikao, na kojoj lokaciji? Prelepe žene žele da se nađu na njegovim stranicama, i (p)ostanu deo istorije, a legendarni fotografi se utrkuju kome će pripasti čast da fotografiše i konceptualizuje kalendar za predstojeću godinu. I tako je sve od 1963.godine.

Objavljivanje godišnje publikacije je na neko vreme obustavljeno 1974. godine zbog svetske naftne krize, ali se 1984. vratio u punom sjaju, no trebalo je da prođe neko vreme da bi se desio onaj boom po kom poznajemo Pireli Cal danas. Godina 1994. je bila prekretnica koja je donela ključnu promenu. Od tada pa na dalje, nema referenci na produkte i modne kuće, već  samo čista umetnička produkcija i kreativnost u ogromnim količnima i fenomenalan line up supermodela.

To je bio početak nove ere za Pireli a i fotografe i modele kojima je donelo maksimum umetničke slobode.

Comments