Wannabe Magazine ekskluzivno otkriva insajdersku vest koja će šokirati svet! Šuška se u svetskim krugovima: u toku je priprema “Obaminog dekreta”! Poveden primerom crnogorske sveobuhvatne jezičke rekonstrukcije, predsednik Sjedinjenih Američkih Država odlučio je da državnu politiku preusmeri ka konačnoj izgradnji samosvesti i samopoštovanja američkog naroda.

Podsećamo: više od tri stotine miliona Amerikanaca ne ustručava se da vekovima svoj jezik naziva engleskim, ali takvoj neosvešćenosti konačno je došao kraj. Očekuje se da će se akciji pridružiti Australija, Kanada i Novi Zeland, stoga nećemo pogrešiti ako kažemo da će savremena civilizacija u doba izumiranja jezika postati bogatija za tri nova, sa ukupno više od 355 miliona govornika!

books Piši kao što kaže Vlada, a čitaj ako znaš!

Šalu na stranu. Da li kompleks mlade nacije ili artificijelno fabrikovana antisrpska histerija, tek, najnoviji državni projekat Crne Gore stigao je u ustanove osnovnog obrazovanja širom zemlje. Iz novih čitanki ’crnogorskog jezika’ osnovci će od septembra učiti azbuku bogatiju za dva nova slova. U udžbeniku se između slova ž i z smestilo slovo ź, a između slova s i t slovo ś. Međutim, reforma se tu ne zaustavlja, pa će, kako objašnjava koautorka i lingvistička alhemičarka Dušanka Popović, crnogorski jezik ubuduće tolerisati i jotovanu i nejotovanu varijantu jezika. Ova odluka podrazumeva da će dubleti biti “gdje” i “đe”, ali i “nigđe” i “drugđe” pored “nigdje” i “drugdje” .

U primitivnoj palanačkoj Srbiji ovakav potez verovatno bi se u rekordnom roku našao pod verbalnim rafalom svih organizacija nevladinog sektora i najviši zvaničnik nesebično bi uputio još jedno izvinjenje; ali to je, naravno, samo još jedan dokaz da ova zemlja nikako da se izleči od metastaze tako prevaziđene samokritičnosti.

No, mislim da se, u deficitu diplomiranih filologa i vrsnih jezičkih eksperata koji bi to eksponiranjem u medijima pojasnili, Srbima još uvek nisu otvorili horizonti po pitanju odgovora koje nam velikodušno pruža novi jezik. Možda je sveprisutni crnogorsko-beogradski fenomen “večitih studenata” upravo dobio eksplicitnu dijagnozu: pa naša ex-braća iz malog ali suverenitetom bogatog Montenegra nas ne razumeju! Otuda tako temeljno i studiozno školovanje! O doprinosu multiplikaciji poliglota po glavi stanovnika nije potrebno trošiti reči.

Dalje, Crna Gora je možda najilustrativniji primer ažurnosti po pitanju donošenja paketa mera koje će pospešiti privredni rast i otvoriti nova radna mesta: sudski tumači za srpski jezik, simultani prevodioci za prevazilaženje kolapsa koji je verovatno nastao u srpsko-crnogorskim diplomatskim redovima, profesori za Katedru samoproklamovanog crnogorskog… Ono što, međutim, uliva strah u kosti neprosvećenih Srba sa ove strane nemušte ograde, jeste zalet reforme koja preti da se poput kancera proširi na pravosuđe, ekonomiju ili, ne daj Bože, medicinu? Jer kako ono beše… “Inat vjeru mijenja…”?

Na kraju, ne mogu a da ne naglasim lično žaljenje što suśedi dobiše jezik 2011. godine. Poređenja radi, staroegipatski datira iz 2000. godine. Pre nove ere. Uzgred, možda bi vladajućoj strukturi suśeda neko mogao dobronamerno da objasni da se kriza nacionalnog identiteta ne ispravlja na polju lingvistike.


Hristina Stojiljković je student Fakulteta političkih nauka i racionalna plavuša koja se u životu vodi principom dostojanstva po svaku cenu, dok razočaranja krije u senci blistavog osmeha. Prezir koji oseća prema bahatosti preti da se pretvori u patologiju. Nikada se neće odreći ambicija i ženstvenosti na vrtoglavim četrnaesticama.

Comments