Proslavljeni britanski filmski i TV reditelj, Piter Veber (Peter Webber), biće jedan od specijalnih gostiju jubilarnog, desetog izdanja Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), koji se održava u periodu od 8. do 12. novembra 2023. godine u Beogradu.

Slavni reziser Piter Veber gost jubilarnog Japansko srpskog filmskog festivala 1 Slavni režiser Piter Veber gost jubilarnog Japansko srpskog filmskog festivala

Veber se proslavio debitantskim filmom „Devojka sa bisernom minđušom“ (Girl with a Pearl Earring), u kome igraju Skarlet Johanson, Kilian Marfi i Kolin Firt, a koji mu je doneo nominacije za gotovo sve najveće filmske nagrade, uključujući i tri za Oskara. „Uzdizanje Hanibala“ (Hannibal Rising) sa Gasparom Ulielom, Risom Ifansom i Gong Li, „Imperator“ sa Tomijem Lijem Džonsom koji je delom sniman u Japanu, kao i višestruko nagrađivana serija „Šest stopa pod zemljom“ samo su deo njegovog opusa.

Pored Pitera Vebera, ovogodišnji JSFF posetiće i čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks (Luci Lenox), saradnica najvećih filmskih studija, koja će takođe održati seriju predavanja, reditelj koji je na JSFF-u 2020. godine dobio nagradu za najbolji film, Masakazu Kaneko, kao i još nekolicina značajnih japanskih filmskih autora. 

Gore pomenuti gosti će takođe biti učesnici panela i masterklasova u organizaciji JSFF-a, za koji su prijave otvorene od ponedeljka 16. oktobra na sajtu www.jsffest.com

Slavni reziser Piter Veber gost jubilarnog Japansko srpskog filmskog festivala 4 Slavni režiser Piter Veber gost jubilarnog Japansko srpskog filmskog festivala

Ovogodišnjoj selekciji dugometražnih ostvarenja japanske i srpske produkcije pravdu će upravo deliti Piter Veber i Masakazu Kaneko, kao i srpski predstavnici glumica Monika Romić i viseštruki pobednik JSFF-a, reditelj Ognjen Petković.

Treba pomenuti da će ovo ujedno biti i prva poseta Pitera Vebera Srbiji, čije se interesovanje o srpskoj kulturi i domaćoj filmskoj sceni pobudilo nakon poznastva sa glumicom i direktorkom festivala Jovanom Stević u okviru madridske radionice sa Nensi Bišop (Nancy Bishop).

Sve aktivnosti ovogodišnjeg programa Japansko-srpskog festivala filma možete pratiti na zvaničnom sajtu festivala, kao i FB i IG mrežama. 

Comments