Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Toplo vam preporučujem da pogledate film “Gola istina” (Ugly Truth) ako već niste. Glavni glumci su baš lepi. Hepi end obezbeđen, žanr pitak i plitak, romantična komedija u najboljem izdanju. Ali u šarenolažastom pakovanju, stvarno se nalazi mnogo gole istine – o stereotipima.

Ona je uspešan producent, poslovna žena, živi sa mačkom i mašta o mister pravom. On je šarmantni bandit, TV voditelj emisije “Gola istina” u kojoj razotkriva porive, šablone, laži i gluposti kojima parovi prikrivaju, ukrašavaju i uništavaju svoje šanse za ljubav. On čak tvrdi da muškarcima uopšte ne treba ljubav i da treba da se okrenu požudi. Naravno, njih dvoje su u sukobu sve vreme i kroz mnogo komičnih obrta, završe izjavljujući ljubav i žvalaveći se – šta, niste hteli da znate kraj? Hahahahaaaa, ali da li postoji neki drugačiji kraj u romantičnoj komediji?

On izlaže muške stavove i čak je podučava vrlo uspešno taktikama za smuvavanje muškarca. Da ga ostavlja da čeka. Da bude zagonetna. Da ga nikada ne kritikuje. Da ne pokušava da kontroliše situaciju. Da flertuje i zavodi i da se ne da olako. Što ga duže držiš na udici, duže će biti zainteresovan i posle glasi jedan od tih saveta. I naravno, mora super da izgleda, kao tempirana seks bomba, ali ne suviše droljasto.

Kao da je scenario sastavljen od tekstova iz ženskih magazina o tome kako ćemo u deset koraka uloviti sasvim pristojno grlo – bez osvrta na šta je bilo posle. Tojest, sa prećutkivanjem svega što svakoj normalnoj ženi padne na pamet, kad neko vreme jaše svoje ukroćeno grlo – na primer, da ga zakolje i pojede. Ili makar uštroji.

Poruka stereotipa ženama jeste da moraju da se privremeno obuzdavaju i da budu neko drugi dok ga ne smuvaju, jer ko bi trpeo ludaču, osim ako već nema kud? Poželjno je da i dalje povremeno budu sposobne da se pretvore u nasmejanu lutku, kad žele da mu istresu novčanik, ili mu pripremaju neku od čuvenih ženskih osveta, o kojima možete više da saznate u nekim drugim romantičnim komedijama – na primer “Druga žena” (The Other Woman), sa Kameron Dijaz, ta je dosta zabavna.

gola istina Podrivačke poruke: Budi neko drugi

Muškarci su stereotipno prozvani za prostakluk, vulgarnu jednostavnost i bolesnu nadutost ega, jednostranu zainteresovanost za ženu kao objekat i formu, bez ikakvog interesovanja (osim kurtoaznog) za njene sadržaje.

Njima se ne poručuje da budu neko drugi da bi ih žene volele, nego da nipošto ne dozvole da ih žena pogura u pravcu usavršavanja i razvoja, ako žele da sačuvaju svoje najdragocenije posede – slobodu i muževnost.

Sve pada u vodu kad se i jedni i drugi zaljube. A svi se zaljube, uprkos svemu. Tako da imamo i treći stereotip – ljubav sve pobeđuje.

Nas žene stereotipi duboko potresaju. Jer ne možemo da prestanemo da se pitamo šta radimo pogrešno, kad nikako ne nalećemo na onog pravog, a onda pokušavamo da budemo bolje i drugačije i da se korigujemo – i na tragu smo ispravnog rezona, osim ako ne podlegnemo stereotipu da budemo neko drugi, umesto da nastojimo da na bolji način budemo to što jesmo. I ne možemo da prestanemo da sumnjamo kako su stereotipi o muškarcima istiniti. I ne možemo da prestanemo da očekujemo da ljubav pobedi sve.

Gola istina je da koncept borbe i pobede uopšte ne ide uz koncept ljubavi.

Ali romantične komedije su svakako vrlo poučne.

Aleksina Đorđević 

Editors choice