Prijateljstvo je jedna od onih stvari koja ti je neophodna, ali je ipak nekako prihvataš po difoltu, nikada ne razmišljajući o tome koliko ti je zapravo važna. Možeš li da zamisliš život bez svoje BFF? Da li si nekada razmišljala o tome koliko ti ona znači i šta za tebe predstavlja vaše prijateljstvo? E pa, vreme je da: 1) razmisliš o svemu tome i 2) zahvališ joj se za sve što je ikada uradila za tebe, zato što je tu i zato što je ona – ona, takva kakva jeste. A kako bi se inspirisala, saznaj do kojih se (zanimljivih) zaključaka došlo tokom istraživanja o prijateljstvu koje je sprovedeno u našem regionu. Možda ćeš se iznenaditi, ali ćeš svakako shvatiti zašto ti je prijateljstvo tako visoko na listi životnih prioriteta.

Broj prijatelja i važnost prijateljstva

Od kada je prijateljstva na ovom svetu, od tada je i pitanje da li je najbolji prijatelj samo jedan ili je moguće imati ih i više istovremeno. Ako razmislimo logično, ako je neko najbolji, onda to može biti samo ta jedna osoba – ne postoji više najboljih, zar ne? Pa ipak, kada je prijateljstvo u pitanju, izgleda da ovakva pravila ne postoje jer je mnogo devojaka (46%) otkrilo da ima dvoje bliskih prijatelja, trećina ispitanih ima njih troje, dok svaka peta ima samo jednu BFF. Zanimljivo je da se muškarci pre odlučuju za jednog bliskog prijatelja, a poznata izreka “jedan ali vredan” kod žena počinje da dobija na snazi sa godinama.

S obzirom na to da živimo u doba društvenih mreža i virtuelnih prijatelja, istraživanje koje je sprovedeno u regionu, pokazalo je da osobe koje imaju više prijatelja u realnom svetu, imaju više prijatelja i u onom online. Dakle, ukoliko voliš da se “družiš” na društvenim mrežama, verovatno je da isto važi i u stvarnom životu što najzad zatvara poglavlje posvećeno ideji da će virtuelni prijatelji u potpunosti zameniti one realne.

Kako ljubavni status nije presudan kada je reč broju bliskih prijatelja, to verovatno znači da partner ne može da zameni BFF ili da je i on jedan od bliskih prijatelja.

Devet od deset osoba smatra da je prijateljstvo jako važno, dok samo 1% ispitanika ne smatra da im je prijateljstvo toliko važno u životu što verovatno znači da je reč o ultra samostalnim osobama koje su navikle da se uvek oslanjaju samo na sebe. Ženama je prijateljstvo mnogo važnije nego muškarcima, naročito u periodu od 21. do 30. godine.

Zašto nam je prijateljstvo tako važno? Zato što u svojim prijateljima pronalazimo podršku i oslonac (otkrilo je 95% ispitanika), ali i osobe sa kojima volimo da se zabavljamo.

Zaključak? Nije važno koliko prijatelja imaš, koliko je važno da sebe okružiš onim pravim osobama koje su uvek tu za tebe, kao i ti za njih, koje su tvoje drugo ja, sa kojima možeš da prebrodiš sve i, na kraju krajeva, dobro se zabaviš stvarajući uspomene kojih ćete se kasnije zajedno rado sećati.

Koja je uloga BFF?

S obzirom na to da u svojim najboljim prijateljima pronalazimo najveću podršku za sve što radimo i za sve što nam se dešava, to znači da u svakom trenutku imamo “boost” – da se upustimo u nešto novo (91% ispitanih) ili da razgovaramo o svojim strahovima i nesigurnostima kako bismo ih što bezbolnije prevazišli (95%).

Ženama je mnogo lakše da pronađu BFF i 85% njih već ima prijatelja koji je onaj pravi. Pa ipak, zanimljivo je da 9% njih još uvek čeka tu pravu osobu, dok 5% njih smatra da su sami sebi najbolji prijatelji što zapravo i nije toliko loša misao budući da prema sebi često umemo da budemo jako neprijatni i kritički nastrojeni, umesto da se ponašamo kao prema prijatelju.

Najboljeg prijatelja u najvećem postotku imaju osobe koje su u vezi (87%) zbog čega se ne zna da li je reč o samom partneru ili o trećoj osobi (opet nije loše da nam i partner bude BFF baš zato što na taj način gradimo mnogo kompleksniju i zdraviju vezu), osobe kojima je prijateljstvo jako važno (90%) i osobe koje imaju tri i više bliske osobe u svom okruženju.

Kakav osećaj u nama budi BFF? Jednostavno, osećamo se sigurno i prihvaćeno i sa tom nama važnom osobom možemo da razgovaramo o svemu. Milenijalci se uz BFF osećaju nezaustavljivo i slobodno, a oni nešto stariji, motivisano i inspirisano. BFF će uvek pohvaliti naš uspeh, ohrabriti nas kada treba da uradimo nešto čega se plašimo i nikada nam neće zameriti ako nešto “pokvarimo”. Ukratko, BFF je uvek tu da nam “čuva leđa”, naročito kada želimo da izađemo iz svoje zone komfora i uradimo nešto totalno otkačeno i neobično. BFF te boostuje i otkriva tvoju unutrašnju snagu svakog dana, baš kao što i Vichy Mineral 89 dnevni booster uliva snagu i svež izgled tvojoj koži, čineći je jednako vernim pratiocem u svim tvojim malim i velikim avanturama!

Comments