Visoke i krupne žene štrče van društvenih standarda. Nisu manekenke, ni košarkašice, a nisu baš ni dvometrašice (osim ako jesu), samo su više i krupnije, pa, od svih oko sebe.

Imaju problem da pronađu odgovarajuću veličinu  garderobe i obuće. Na odeljenjima za trudnice i krupnije dame, nema ničeg veselog, šarenog i seksi, ničeg što ili ne ostavlja poseban prostor za stomak ili je krojeno sa proširenjima i linijama koje treba da sakriju figuru.

Ali one su navikle. Na svim grupnim slikama za kraj školske godine, odmah ih pronađete, jer to je jedna od one tri glave koje štrče. Ostale dve su muške. One nose muške patike, jer je ženski broj 42 nekako uvek manji od muškog. Dešava im se i da čuju komentare u prolazu – kolika žena, kaže jedan picopevac drugom, kao da ona nastupa u cirkusu, a pritom je i gluva. Velika žena, koja je naučila kako da tretira siću oko sebe, okrene se i sa osmehom im dobaci – nisam ja toliko velika, koliko ste vi sitni.

Diskriminaciju, verbalno nasilje, šaljive uvrede i nekulturna dobacivanja krupne žene doživljavaju čak i češće od debelih. Debele su prosto debele, to je dijagnoza. Mogle bi da smršaju, zbog zdravlja ili mode.

original Pogled odozgo: Nisam ja krupna, nego ste vi sitni

A krupna žena bi mogla da se smanji. Da smrša desetak kila. I da bude niža bar tri santimetra. I da joj se suze ramena i kukovi. I da joj se smanje zglobovi. Šta će joj te tolike kosti?

Krupnoj ženi u svetu u kome je ženska veličina broj 44 predmet coktanja, negodovanja i nepristojnih primedbi, nema druge, nego da nauči da posmatra svet odozgo. Da nauči da svojim krupnim i stabilnim kosturom nosi svu svoju masu, kao brod jedra. Da hvata one zadivljene poglede i da ih pamti. Sigurno će dobiti više komplimenata, nego kritika, ali žene su sklone da pamte kritike.

Velika žena mora da nauči da ne posmatra sebe onako kako je posmatraju manji od nje. Prosečni muškarci su za nju sitni i niski, ali ona će, kao i oni, misliti da je ona suviše krupna i visoka za njih, ako ne promeni perspektivu.

Moraće da nauči da se dobro oseća u svom telu, da se ispravi i da hoda odmereno i skladno. Dobro držanje je pola lepote. Dobar deo čini i dobra frizura, adekvatna garderoba i osmeh. A to je generalni savet za svakoga. Samopouzdanje zrači lepotom, a prava leđa, lak korak i stil služe da istaknu ono najbolje i najlepše.

Velike žene su upadljive i kad bi želele da budu nevidljive i to je deo tereta koji stalno nose.

Pošto ne mogu da računaju na ljudsku ljubaznost, toleranciju ili nedajbože, radosno prihvatanje bogatstva različitosti, jer su ljudi površni i skloni da osuđuju ono što ne liči na njih ili nije po njihovoj meri, velike žene moraju da izgrade stav ja sam velika, a vi ste mali. I da argumentovano isprozivaju svaku budalu koja ima neku glupavu primedbu o veličini, koju smatra istinitom ili vrlo duhovitom.

Izvor fotografija: weheartit.com, trappedinaskinnyworld.blogspot.com

Aleksina Đorđević

Comments