Dve stvari u životu nas nikada nisu razočarale – a to su Disney produkcija i Emma Stone. Zajedno, oni su stvorili film “Cruella” koji je 27. maja stigao u srpske bioskope, a mi smo odmah požurili da ga među prvima pogledamo.

Još otkada smo pogledali film “Maleficient”, počeli smo drugačijim očima da gledamo sve zloće kojih smo se bojali u detinjstvu. Naši heroji su umesto Pepeljuge i Uspavane lepotice postale Grdana i Kruela. One su u stvari samo princeze koje nikada nisu bile spašene i koje nisu to ni želele. Kada zanemarimo činjenicu da od slatkih psića želi da napravi bundu, Kruela izgleda baš onako kako se mi osećamo – u večitom balansu između crnog i belog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cruella (@disneycruella)

Ovaj rimejk je sve samo ne klasičan. Bavi se Kruelom pre nego što je postala upravo to – okrutna. Kada se u životu sapletemo o osobu u kojoj prepoznamo zlobu, odmah se zapitamo šta joj se to, zaboga, desilo. U ovom filmu otkrivamo upravo to, ali bez ikakvog spoilovanja reći ćemo vam da ovo nije jedan od mnogih filmova koji su poslednjih godina u trendu, gde se glorifikuju negativci. Ovo je priča o korenima, ali je potpuna prerasla bajku koju smo gledali kao deca. Kruela koju pamtimo, toliko nezadovoljnu da u svojoj nesreći gotovo mazohistčki uživa, sada je Estela, mlada devojka čiji buntovnički duh pomera granice. Ovaj film prenosi crtani na viši nivo jer se bavi mnogo dubljim temama odrastanja i naravno, njegovim posledicama.

Radnja je smeštena u London sedamdesetih, što se, naravno, ogleda i u modi. Za modu je bila zadužena Jenny Beavan koja je navikla da kostimima skače iz ere u eru, radeći na filmovima poput “The King’s Speech” i “Jane Eyre”. Uticaj modnih dizajnera poput Johna Galliana, Diora pa čak i Alexandra McQueena vide se u nezaboravnim kostimima koje su iznele Kruela i lik Baronice, koju tumači fantastična Emma Thompson. Moderna interpretacija klasičnog dizajna u HD-u zaokružuje celu priču, tako da možemo slobodno reći da je produkcija umesto specijalnih efekata koristila kostime.

Comments