Tumačenje umetničkih slika nije baš toliko teško kao što se čini. Istina je da uglavnom nismo naviknuti na taj način razmišljanja i sagledavanja stvari. Taj osećaj nepoznavanja ljudi često imaju pred oblastima koje im nisu profesija. Meni se na primer to desilo, kada sam prvi put ozbiljno poslušala jazz. Vidim da “ima nečeg u tome”, ali nisam baš sigurna šta mi se to sviđa… tek kasnije sam počela da razumem.

Neke slike je dosta teško protumačiti, jer je potrebno poznavanje likovnih elemenata, istorije umetnosti a često i istorije uopšte. Neke, pak, treba samo dobro posmatrati i dozvoliti sebi da osećaje i pojmove koje vidimo, nazovemo nekim imenima. Slično onome kada su vas terali da analizirate neku pesmu ili likove iz romana, na časovima srpskog jezika. Teško ide, malo vas je i sramota, ali kada se opustite, sve izgleda krajnje jednostavno.

Evo jedne lepe i primamljivo moderne slike.

klimt kiss1 Poljubac Gustava Klimta

“Poljubac” Gustava Klimta.

Šta vidite? Dve figure, priljubljene jedna uz drugu. Njihove glave nalaze se na vrhu zlatnog ogrtača, (simbol uspeha i duhovnosti). On ima krunu od vinove loze, što simbolizuje kralja ili kraljevstvo. Ona ima crvenu kosu, prepunu raznobojnog cveća, što simbolizuje žensku raskoš i plodnost.( Inače je Klimt padao na riđokose i svi modeli su mu bili riđi ). Njena figura je manja i tanja, a njegova veća i dominantna. Na njenoj haljini su koncentrični krugovi a na njegovom ogrtaču pravougaoni oblici. Kružni oblici inače u umetnosti simbolizuju emocije, a geometrijski razum. Njih dvoje,  predstavljaju i dva različita životna principa. On je predstavlja, kroz crno – bele kontraste i jasne forme, znanje i sigurnost, a ona, posuta i okružena raznobojnim cvećem, ženstvenost i toplinu. Ona, žena, je priljubljena travi i kleči na nogama, što simbolizuje konekciju sa zemljom i Majkom Prirodom, dok on čvrsto, vertikalano stoji i služi kao oslonac. Čini se da izgleda baš onako kako ljubav između muškarca i žene treba da izgleda, i predstavlja esenciju onoga što ljubav dva pola podrazumeva.

Takođe, “Poljubac” vrlo jasno prikazuje gubitak sebe, gubitak osećaja telesnog, fizičko posustajnje, i savršenstvo ljubavnog zanosa.Oni su isprepletani i krhki ustvari, potpuno predani jedno drugom.

Svuda oko njih je bronzana pozadina posuta svetlucavim zlatnim prahom. Pozadina  je sve svetla, sjajna i nestvarna, kao u snu, kao kada prvi put poljubite nekog.

Ovo Klimtovo delo, je takođe i početak liberalizma i erotike u Klimtovom slikarstvu, koja je bila jaka i prisutna do kraja njegovog stvaralaštva.

Slika “Poljubac” je slikana 1907-1908., dimenzija 180 x 180 cm, i naslikana je svetlim i jarkim uljanim bojama sa lepljenim zlatnim listićima.


Katarina Jakovljević je akademska slikarka, večito fascinirana lepotom ljudske kreacije, mogućnostima kojima čovek može da se izražava i osmehom kao jednom krivom linijom koja ispravi skoro sve.

Comments