Smeštena između Španije i Atlantskog okeana, Portugalija je opuštena država sa sasvim jedinstvenim lifestyleom, unikatnom arhitekturom i raznovrsnom kulinarskom scenom što je sve zajednom pomoglo da se ova država nađe na must-visit listama mnogih putnika i turista širom sveta. Međutim, u poslednje dve tri sezone, Portugalija počinje da se izdvaja po još nekim pomalo možda i neočekivanim adutima. Kako stvari stoje, sa evropskih i svetskih prestonica mode glave se malo po malo okreću ka Portu i Lisabonu i bogatoj ponudi i vibrantnim događanjima na tamošnjoj modnoj sceni.

U martu ove godine, Portugalija je imala 42. Portugal Fashion week, jedan od dva glavna bijenalna modna događaja. Ovogodišnji se održavao u Lisabonu, za razliku od prethodnih koje su bile u Portu, i ne može se reći da je ta promena mesta označila novi početak portugalske mode, ali u izvesnom smislu može biti neka prekretnica. Makar simbolična. Takođe, u septembru ove godine, svet je imao priliku da vidi portugalske dizajnere na svetski renomiranim nedeljama mode, gde su opet predstavljeni urbani lookovi sa daškom neke retro atmosfere što na neki način upravo i jeste jer je to, barem meni lično, bio prvi utisak koji sam o ovoj državi imala. Oduševljenost njihovom sposobnošću da prate savremenost i ne iznevere prošlost i nasleđe. Upravo to implementira se i na modni svet, i sve više i više deluje da Portugal i njegova kreativna, modna elita nudi modnoj industriji onaj balans koji je preko potreban. Osvrtanje i referisanje na prošlost, upakovano u savremen, neprepotentan, i sasvim urban paket, i nameće se sasvim jednostavno i logično pitanje, da li je Portugal nova modna prestonica koja će kroz nekoliko godina ili možda sezona moći ravnopravno da bije modne bitke sa mnogim većim i etabliranijim gradovima? I ako da, ko su ti dizajneri koji svojim radom uspevaju da stave Lisabon, Porto, i Portugaliju kao celinu na modnu mapu sveta?

Alexandra Moura

Rođena Lisabonka Alexandra Moura je već u nekom smislu modna veteranka, poznata javnosti po učešćima na internacionalnim Nedeljama mode kao što su London Fashion Week Official Showroom, Baltic-Sea Hi Fashion Show u Nemačkoj, ali oni koji prate domaća dešavanja mogli su njene komade da vide i na Belgrade Fashion Weeku. Alexandrin stil je upravo ono o čemu pričamo kada ističemo Portugal generalno kao svetlu tačku modne budućnosti – umetnički, kreativni miks kulture i istorije, i njihova adekvatna primena u dizajnu sadašnjice.

Comments