Dobar izgled je opšta kategorija, koja šalje poruku o ukupnom stanju svih potkategorija. Ne postoji pravilo koje morate poštovati, niti kriterijumi koje treba da ispunite da bi se uklopila u definiciju. Dobar izgled nije stvar brenda, stila, ukusa, lepote, mode i fizičkih karakteristika. Niko vam ne može propisati koliko dugačke noge i kosu morate imati, koju veličinu grudnjaka morate popuniti, koliki broj cipela je optimalan za dobar izgled i pod kojim uglom treba da držite bradu da izgleda kao da gledate svet sa vidikovca dobrog izgleda.

Nema tačne definicije, ali dobar izgled je prilično spontan izraz dobrog zdravlja, raspoloženja i emotivnog balansa. Možete nositi kućnu trenerku i frizuru za kupanje, dok zajapureni žurite do prodavnice jer vam je nestalo sredstvo za dezinfekciju usred velikog spremanja i da pritom emitujete dobar izgled u megavatima energije živahnosti i preduzimljivosti.

Kad vam neko kaže kako dobro izgledate, često uz zahvaljivanje odgovorite i da se baš dobro osećate, što upućuje na to da je dobar izgled samo objektivan refleks sasvim subjektivnog stanja. Nešto što svi mogu da primete, jer se sastoji od tog neuhvatljivog, a nedvosmislenog zračenja.

lepa žena1 Poruke tela: Da li je dobar izgled dovoljan

Ipak, postoji i neobičan paradoks koji dobar izgled osvešćuje, a to je ono kad ste tužni, emotivno pokidani i suočavate se sa osećanjima koja izviru iz dubina koje su vam do tada bile nedostupne. Nećete reći da ste dobro, ako vas pita kako ste neko kome dajete više od konvencionalnog odgovora. Nećete reći ni da ste loše, nego da ste tužne i da vam je teško. I iznenadiće vas iznenađenje u očima sagovornika koji će vas bolje pogledati i reći ali baš dobro izgledaš, uopšte se ne vidi da nešto nije u redu.

Što znači da je ponekad sve u redu, čak i kad se vi ne osećate tako.

Comments