Hot topics

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Ulay, umetnik performansa koji pomera granice, umro je u 76. godini, objavili su svi svetski mediji.

Nemački umetnik čije je pravo ime Frank Uve Laisielen, živeo je u Amsterdamu i Ljubljani, gde je i umro, verovatno od posledica borbe sa rakom limnog sistema.

View this post on Instagram

#ULAY

A post shared by JUNSEIWAN (@junseiwan) on

Poznat po saradnji sa Marinom Abramović, Ulay je takođe bio i njen romantični partner, u periodu od 1976. do 1988. godine. Povremeno, njihovi provokativni performansi bili su osmišljeni tako da pokažu intenzitet veze koja ih spaja. Bili su srodne duše, čak rođene istog dana, i u najnapetijim zajedničkim performansima rizikovali su do krajnjih granica, deleći beskonačno poverenje. Jedno drugom su držali duše na dlanu, a često i više od toga – naročito u performansu sa lukom i strelom, gde je najmanja greška u balansu mogla da dovede Ulaya situaciju da strelu uputi u Marinine grudi.

“Rest Energy” je bio naziv tog performansa, u kome on drži napet luk sa strelom, naciljanom u Marinino srce, a mikrofoni kojima su ozvučeni prenose zvuk otkucaja njihovih srca, koja biju sve brže iz minuta u minut – ukupno 4 minuta i 10 sekundi, što se oboma činilo kao večnost.

U poslednjem njihovom radu “The Lovers” simbolično su prikazali svoj raskid i rastanak, jer se njihova veza okončala 1988. Prvobidno, performans je bio zamišljen kao “The Great Wall Walk” i trebalo je da se 1980. na Kineskom zidu, krenuvši od suprotnih polaznih tačaka, sretnu na sopstvenom venčanju. Međutim, osam godina kasnije, ovaj hod po zidu sa polazišta kod Žutog mora sa jedne i pustinje Gobi sa druge strane, da bi se nakon hiljada kilometara sreli na sredini, označio je njhov oproštaj i rastanak.

Njihova ljubav je bila strastvena, dramatična, inspirativna, kanalisana kroz uzbudljive i dirljive performanse, koji su pomerili granice umetnosti.

Njegov poslednji rad “Project Cancer” započeo je kao film o Ulayevom suočavanju sa bolešću, prateći ga godinu dana – 2009. godine, Ulay se preselio u Ljubljanu gde je hteo da snima film, ali kada je saznao da ima rak, planovi za film su se promenili i prerasli u dokumentarac. Prve scene su snimljene 2011. godine na ljubljanskom Institutu za onkologiju, gde je umetnik primao hemoterapiju. Kada se osetio malo bolje, započeo je put opraštanja – išao je na premijeru Marininog filma, zatim u Njujok, pa u Amsterdam. Film je bio dirljiv preko svih očekivanja – tužan, konačan, prikazujući snagu i hrabrost Ulaya, velikog umetnika, koji je i svoju bolest tretirao kao projekat i još jednu priliku da dramu svog života kanališe kroz umetnost.

View this post on Instagram

독일의 행위예술가 울라이가 3월 2일, 76세의 나이로 세상을 떠났습니다. 전후 시대에 마리나 아브라모비치와 함께 운동성에 대한 퍼포먼스를 이어가며 현대 개념 예술에 한 족적을 남긴 인물이죠. 이들은 12년간 세계를 유랑하며 ‘Rest. Energy(1980)‘ ’Two Headed Body (1975)’ 등의 인상적인 작품들을 남겼습니다. 제도에 갇히기를 거부했던 자유 영혼의 울라이는 생에 걸쳐 끊임 없이 운동성과 그 힘에 대해 탐구했는데요. 울라이와 아브라모비치는 2010년, 이별 후 22년 만에 작품으로 다시 만난 바 있죠. ‘예술가는 현존한다’라는 이름으로 뉴욕 모마에서 아브라모비치가 펼친 눈 맞춤 퍼포먼스에 나타난 울라이는 옛 연인과 몇 분간 눈빛으로 깊은 교감을 나누었는데요. “사람들은 예술을 통해 의미와 사랑을 찾는다.”는 그의 말이 울림으로 남습니다. 그는 떠났지만 아마 이들의 퍼포먼스는 여전히 예술계의 가장 로맨틱한 퍼포먼스로 기억될 것 같네요. 오는 11월에는 암스테르담의 스테델리크 박물관에서 울라이의 회고전이 열릴 예정입니다. – Performance artist Ulay has passed away aged 76. – 👩🏻‍💻이다영 📸 @abramovicinstitute @themuseumofmodernart #Ulay #Artist #ulaymarinaabramovic #RIP #노블레스 #Noblesse #NoblesseKorea

A post shared by 노블레스 (@noblessekorea) on

Tako odlaze najveći umetnici našeg doba – stvarajući do kraja, zaokružujući svoju životnu priču, ostavljajući iza sebe svoju uznemirujuću magiju.

Naslovna fotografija: instagram.com/contemply_art_investment

Aleksina Đorđević

Editors choice