Da li ste znali da radna atmosfera umnogome zavisi od ambijenta u kojem radimo? Istraživanja su pokazala da je mnogo veća produktivnost ispoljena u svetlim, prostranim kancelarijama, nasuprot onim skučenim i zamračenim? Jedan od podataka kaže kako zaposleni kojima je dozvoljeno donošenje ličnih predmeta, poput fotografija i šolja, pokazuju veći radni elan i donose bolje rezultate. Takođe, jedno od pravila Zapada koja su često primenjena i u našoj sredini je jednonedeljna mogućnost neformalnog oblačenja, a upravo radnici koji su obučeni opušteno i udobno, pokazuju više strpljenja za rad sa ljudima i slobodnije donose poslovne odluke.

Ipak, čini se kako smo u najvećem procentu i dalje daleko od ovakvih poslovnih okruženja. Da li se ponekad pitate kako bi izgledao vaš radni dan da nema stega, nepotrebnih poslovnih pravila, uniformisanog oblačenja, sivog kancelarijskog nameštaja, teških draperija i zabrane predmeta koji pokazuju da tu rade društvena bića? Pogledajte kako to izgledaju kancelarije iz snova koje motivišu svoje radnike i podstiču kreativnost.

1. “Mind Candy”

Prva na listi je kompanija iz Londona koja se bavi proizvodnjom i distribucijom video igara. Ima 23 zaposlenih i oni su oslobođeni svakog pritiska. Ukoliko se i dogodi da se osećaju nezadovoljno, dozvoljeno im je da se opuste uz neku od najnovijih igara. Kancelarija je ispunjena biljkama, lejzi begovima i nameštajem koji stvara efekat rustičnog, domaćinskog ambijenta.

Saksijsko bilje i karirani stolnjak Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Drveni sto i biljke – kao na izletu

2. “Nicolas Tye Architects”

Ova kancelarija smeštena je u Bedfordširu i predstavlja raj za posao, ali i uživanje. Pruža mogućnost svojim zaposlenima da se opuštaju uz najlepši panoramski pogled. Iako je na veoma atraktivnoj lokaciji, radnicima je omogućeno da rade u miru i tišini, izolovani od gradske vreve i gužve.

Pogled na snežnu panoramu u sumrak Poslovni prostori u znaku kreativnosti

U zimsko doba pogled iz ove kancelarije je neprocenjiv

3. “Mindvalley”

Reč je o digitalnoj izdavačkoj kompaniji iz Malezije koja je zadužena za razvoj i motivaciju sadržaja novih medija. U radnom timu se nalazi preko 100 ljudi iz više od 31 različite zemlje, što rezultira multikulturalnim i multinacionalnim ambijentom.

Crno beli pod i okačena gitara Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Crno-beli pod podseća na “Alisu iz zemlje čuda”

4. “Seriously Creative”

U Portoriku se nalazi jedna od najveselijih kancelarija osnovana 2006. godine. Ova firma se bavi marketingom i sve je zasnovano na ideji “rad kroz igru”. Zato ne čudi da je ceo prostor ispunjen detaljima iz “Ratova zvezda” (Star Wars), društvenim igrama, figurama od plastelina i drugim igračkama.

Igračke figure od plastelina i zaposleni na lejzi begovima Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Politika ove firme je da se radnici motivišu igrom i zabavom

5. “The Metrick System”

Ova reklamna agencija nudi pravu avanturu svojim klijentima, ali i zaposlenima. Kola za golf u pastelnoj nijansi služe da bi se za vreme gužve stizalo s jednog na drugi kraj ove prostrane kancelarije. Unutar ovog prostora nalazi se nekoliko kamp prikolica koje služe da bi stvorile prisniju atmosferu u razgovoru sa klijentima. Mnoštvo cveća, vozila, svetlost i prostranost stvaraju utisak otvorenog prostora.

Plavo vozilo i prikolica kancelarija Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Prikolice-kancelarije utiču na dobro raspoloženje kod klijenata

6. “Vocus”

Srećnici koji postanu deo tima ove softverske firme, mogu da se oslone na sve mogućnosti koje im pruža ovaj prostor od 100,000 m2. To uključuje usluge spa centra, teretane, prodavnice ploča i slatkiša koje se nalaze neposredno pored izdvojenog prostora za rad.

Kancelarije koje podsećaju na kafić u tržnom centru Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Kancelarija je deo ogromnog kompleksa nalik tržnom centru

7. “Red Bull”

Jedna od najzabavnijih je kancelarija “Red Bull”-a smeštena u Londonu. Prima 31 zaposlenog, a čitav enterijer je uređen u znaku igre. Moguće je odigrati partiju stonog tenisa za vreme radnog vremena, a omiljeni detalj zaposlenima je gigantski tobogan smešten u centru kancelarije.

Moderni enterijer i futiristički tobogan Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Moderan, futuristički dizajn sa neobičnim detaljima

8. “Ogilvy & Mather”

Čelnici jedne od najpoznatijih marketinških kompanija odlučili su da radni prostor posvete temi karnevala. Ringišpil, svetleći detalji i mnogo boja doneli su ovoj kancelariji jednu od najprestižnijih nagrada za dizajn. Činjenica da je prostor izgrađen na više nivoa, te da poseduje pristup terasama, omogućila je da se zaposleni osećaju prijatno, a samim time i doprinesu kompaniji svojim inovativnim idejama.

Ringišpil i olovni vojnici u kancelariji Poslovni prostori u znaku kreativnosti

Ova inventivna kancelarija nalazi se u Glazgovu, u Škotskoj


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments