Sad ćete nekako da se snađete. Pre ili kasnije uspostavićete rutinu, a to je smirujuće i ući ćete u štos. Prvih nekoliko meseci su vanredno stanje, koje može i da potraje. Prihvatite to. Imaćete toliko dosadnog i isrcpljujućeg danonoćnog posla oko bebe, da ćete biti u opasnosti da propustite one divne i spokojne trenutke, kojih ponekad ima. To je ono kad je beba mirna, a vi odmorni. Dešava se. To u suštini nikada ne prođe, ali zato postane vaš život, pa ne možete ni da zamislite da biste mogli drugačije.

Ono za šta nemate vremena, što će se taložiti i početi da vas ugrožava ako se suviše dugo taloži, jeste vaš partnerski odnos.

U današnje vreme, parovi su prilično izašli iz patrijarhalnih okvira, upućeni su jedno na drugo i dele odgovornost. Ali i u najboljim slučajevima, otac je otac, a majka je sve.

Pre svega, očev život se ne menja iz korena. Prirodno. Dete nije raslo u njemu i njegova biološka uloga je usko ograničena.

Majčin život je beba. Ona se zaljubi u bebu, ona brže reaguje, jer je povezana sa bebom i fizički i emotivno i psihološki. Imaginarna pupčana vrpca ostaje dugo bitno obostrano prohodna u tom odnosu. Ponekad je majkama teško da se u tome snađu, jer se dnevno suočavaju sa gomilama oprečnih osećanja. Odgovornost nalazi podršku u ljubavi, ali potreba da se odmori, da bude malo samo svoja i neuznemirena nema nikakvu podršku. U ovaj emotivni vakuum uskače osećaj krivice, zajedno sa besom i revoltom, osim ako u njega uskoči otac, ili neka druga adekvatna pomoć.

Očevi bi trebalo da budu pametni i da pronađu svoje mesto u ovom vakuumu, radije nego da ga prepuste taštama i svekrvama, dadiljama i prijateljicama. Zato što će se kad tad na njih sručiti tovar nagomilanog prebacivanja kako su ostali neuključeni i sve propustili iz čiste sebičnosti. Znate, to je istina.

bh3xjx Postali smo roditelji i šta sad?

Pre svega, očev život se ne menja iz korena. Prirodno

Očevi imaju sav luksuz da zadrže svoje navike, dnevne rasprorede, druženja i interesovanja, a majke ne shvataju zašto bi oni to činili, kad mogu da se bave bebom i da veliki deo posla oko deteta obavljaju isto tako efikasno kao i majke.

Omiljene zajedničke roditeljske aktivnosti, kao što su kupanje i šetnja, otac savršeno može sam, baš kao i majka. Presvlačenje, hranjenje, uspavljivanje, isto. Ukoliko se beba navikne u tim ritualima samo na majku, buniće se ako se otac samo povremeno pojavljuje, zato treba uvesti stalnu dnevnu praksu razmene dužnosti. Čak i ako tata ceo dan radi i dolazi kući tek uveče, on može da okupa, presvuče i nahrani bebu, da je drži i ljulja, da bude nežan i pruži joj ljubav i pažnju. Ovo će mami omogućiti da predahne u kadi, da na miru potroši malo vremena samo na sebe, pa će biti spremnija i da se malo posveti i svom mužu kad beba zaspi.

Da, dominantna reč je malo.

Nema više seksanja po celu noć i spavanja do podne. Skoro da i nema spavanja ni po dva vezana sata. Nema spontanih okupljanja, pijančenja i zezanja sa društvom. Obično nema ni onog jutarnjeg sata mira da se popija kafa, prosurfuje po netu i obavi toaleta. U svemu što radite duže od 15 minuta možete biti prekinuti svakog časa, zato je svako lično vreme, svaka potreba, svako uživanje i svaki posao korišćenje trenutka. Kad beba ustanovi dnevni ritam, na te trenutke ćete moći da računate i spremnije ih iskoristite.

Roditelji ste i nemate kud.

Razradite strategije, disciplinujte se, obavežite se, posvetite se. Tako jedino valja.

Izvor fotografije: davidandelizabethadopt.blogspot.com 


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments