#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Sad ćete nekako da se snađete. Pre ili kasnije uspostavićete rutinu, a to je smirujuće i ući ćete u štos. Prvih nekoliko meseci su vanredno stanje, koje može i da potraje. Prihvatite to. Imaćete toliko dosadnog i isrcpljujućeg danonoćnog posla oko bebe, da ćete biti u opasnosti da propustite one divne i spokojne trenutke, kojih ponekad ima. To je ono kad je beba mirna, a vi odmorni. Dešava se. To u suštini nikada ne prođe, ali zato postane vaš život, pa ne možete ni da zamislite da biste mogli drugačije.

Ono za šta nemate vremena, što će se taložiti i početi da vas ugrožava ako se suviše dugo taloži, jeste vaš partnerski odnos.

U današnje vreme, parovi su prilično izašli iz patrijarhalnih okvira, upućeni su jedno na drugo i dele odgovornost. Ali i u najboljim slučajevima, otac je otac, a majka je sve.

Pre svega, očev život se ne menja iz korena. Prirodno. Dete nije raslo u njemu i njegova biološka uloga je usko ograničena.

Majčin život je beba. Ona se zaljubi u bebu, ona brže reaguje, jer je povezana sa bebom i fizički i emotivno i psihološki. Imaginarna pupčana vrpca ostaje dugo bitno obostrano prohodna u tom odnosu. Ponekad je majkama teško da se u tome snađu, jer se dnevno suočavaju sa gomilama oprečnih osećanja. Odgovornost nalazi podršku u ljubavi, ali potreba da se odmori, da bude malo samo svoja i neuznemirena nema nikakvu podršku. U ovaj emotivni vakuum uskače osećaj krivice, zajedno sa besom i revoltom, osim ako u njega uskoči otac, ili neka druga adekvatna pomoć.

Očevi bi trebalo da budu pametni i da pronađu svoje mesto u ovom vakuumu, radije nego da ga prepuste taštama i svekrvama, dadiljama i prijateljicama. Zato što će se kad tad na njih sručiti tovar nagomilanog prebacivanja kako su ostali neuključeni i sve propustili iz čiste sebičnosti. Znate, to je istina.

bh3xjx Postali smo roditelji i šta sad?

Pre svega, očev život se ne menja iz korena. Prirodno

Očevi imaju sav luksuz da zadrže svoje navike, dnevne rasprorede, druženja i interesovanja, a majke ne shvataju zašto bi oni to činili, kad mogu da se bave bebom i da veliki deo posla oko deteta obavljaju isto tako efikasno kao i majke.

Omiljene zajedničke roditeljske aktivnosti, kao što su kupanje i šetnja, otac savršeno može sam, baš kao i majka. Presvlačenje, hranjenje, uspavljivanje, isto. Ukoliko se beba navikne u tim ritualima samo na majku, buniće se ako se otac samo povremeno pojavljuje, zato treba uvesti stalnu dnevnu praksu razmene dužnosti. Čak i ako tata ceo dan radi i dolazi kući tek uveče, on može da okupa, presvuče i nahrani bebu, da je drži i ljulja, da bude nežan i pruži joj ljubav i pažnju. Ovo će mami omogućiti da predahne u kadi, da na miru potroši malo vremena samo na sebe, pa će biti spremnija i da se malo posveti i svom mužu kad beba zaspi.

Da, dominantna reč je malo.

Nema više seksanja po celu noć i spavanja do podne. Skoro da i nema spavanja ni po dva vezana sata. Nema spontanih okupljanja, pijančenja i zezanja sa društvom. Obično nema ni onog jutarnjeg sata mira da se popija kafa, prosurfuje po netu i obavi toaleta. U svemu što radite duže od 15 minuta možete biti prekinuti svakog časa, zato je svako lično vreme, svaka potreba, svako uživanje i svaki posao korišćenje trenutka. Kad beba ustanovi dnevni ritam, na te trenutke ćete moći da računate i spremnije ih iskoristite.

Roditelji ste i nemate kud.

Razradite strategije, disciplinujte se, obavežite se, posvetite se. Tako jedino valja.

Izvor fotografije: davidandelizabethadopt.blogspot.com 


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice