U poslednjih nekoliko meseci sve češće viđamo sve veći broj poznatih ličnosti u autfitima od (eko) kože, koji nas neodoljivo podsećaju na kostime iz čuvene filmske trilogije Matrix, koja je obeležila čitavu jednu subkulturu. Prvi film, pod jednostavnim nazivom The Matrix premijerno je prikazan 1999. godine, dok su naredna dva usledila 2003, a finalni smo u bioskopima pogledali pre samo mesec dana. Kostimogafkinja prva tri dela bila je Kym Barrett – i iz današnje perspektive možemo reći da je u filmskom svetu napravila pravu stilsku prekretnicu. Matrix trilogija je na savršen način prikazala modu kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih godina, koju su obeležile promene i pojava novih, slobodnijih i manje konvencionalnih dizajnera kao što su Tom Ford i John Galliano, uticaj japanizma, kao i rave kulturu koja je tada bila izuzetno aktuelna.

Danas, ponovo možemo videti da se modni svet okreće stilskim principima koji su vladali Matrixom, modni dizajneri kreiraju kompletne stajlinge od kože i PVC materijala, a poznate ličnosti hrle da ih nose. Zašto je to tako?

Tom Ford era brenda Gucci i John Galliano za Christian Dior

Period devedesetih godina bio je ključan za promene u svetu mode, koja je do tada bila zasnivana na sasvim drugačijim principima. U ovom periodu, možda po prvi put, mogli smo videti eksplicitnije stajlnige, otkrivenija tela, savremene odevne komade koji se mogu nositi u noćnim klubovima, zamenjene rodne uloge kada su u pitanju autfiti. Na estetiku filmova Matrix uticali su dizajnerski predlozi Toma Forda u vremenu kada je bio kreativni direktor brenda Gucci, i kada je svojim dizajnom u potpunosti transformisao ovu tradicionalnu, modnu kuću, kao i stajlinzi Johna Galliana za brend Dior, koji je, takođe, ovaj brend uveo iz klasične u savremenu eru.

The Matrix

Sama kostimografkinja filmova, Kym Barrett, izjavila je kako joj modni trendovi nisu prvi bili na pameti dok je kreirala kostim (iako su neminovno uticali, kao što danas možemo primetiti) – već kako je pokušavala da pronađe način da kostimom najbolje komunicira uloge likova, njihovu pozadinu i stil života. Svaki od kostima imao je tačnu svrhu, a danas znamo i da su kreirani tako da deluju reciklirano – jer u distopijskoj budućnosti nema mnogo odeće i svi nose stvari svojih prethodnika. Takođe, razlika između stvarnog sveta i Matrixa, veoma je jasna u kostimu. Kym je možda podsvesno kreirala estetiku i stilske izbore koji će kasnije, u današnjem društvu, takođe ostavljati utisak i igrati određenu ulogu.

Hailey Bieber

Jedna od stilskih ikona današnjice, model Hailey Bieber, mogli smo primetiti u nekoliko navrata u autfitima inspirisanim Matrix trilogijom i odevnim komadima Toma Forda. Trenutno živimo u društvu koje zaista asocira na Matrix i celokupni koncept ove filmske trilogije, te nije ni čudo što se i u modnom smislu okrećemo edgy, izraženim autfitima. Hailey živi život pred kamerama i uticajna je u rastućem virutelnom svetu, a moramo priznati i da joj koža jednostavno dobro stoji.

Kim Kardashian i Balenciaga

Svi smo primetili iznenadnu estetsku promenu u stilu rijaliti zvezde Kim Kardashian, za koju je zaslužan Demna Gvasalia, kreativni direktor brenda Balenciaga. Kim se više puta pojavila u autfitima koji su “od glave do pete” u crnoj koži – a deluje nam kao da je moda postala njen novi oklop od sveta koji prati svaki njen korak. Ona se svojim stilskim izborima istovremeno sakriva i otkriva i zato nije ni čudo što izgleda kao da je došla iz scene Matrix trilogije.

Comments