“Jednog dana sredinom leta vratila sam se kući. Smeškala sam se čitavim putem od Herakliona, samo zato što sam tu.”

Ja sam se takođe smeškala, ne samo zato što sam tu, već i zato što sam tu sa nekim koga volim. On je izabrao ovo magično ostrvo. Ostrvo sa kog je potekao mit o Minotauru i ostaci palate koja je bila njegov čuveni lavirint. Ostrvo kog krase divlje plaže, maslinjaci, palme i pena tirkizno plavog mora. Ostrvo zvano Krit.

Ni na jedno putovanje ne krećem bez bar jednog romana, te sam ovog puta ponela knjigu Brende Rid (Brenda Reid) “Povratak na Krit” (Heavenly’s child). Smatrala sam je simboličnom, jer sam se i ja vraćala na Krit posle skoro deset godina. Tada sam bila dete, nešto mlađa od junakinje iz knjige, koja će odrasti i iskusiti prvu ljubav i još mnogo toga, sve na ovom prelepom ostrvu.

Ja sam već odrasla, ali u zemlji koju ne zapljuskuju talasi mora. Iskusila sam i svoju prvu ljubav koja me drži za ruku dok šetam severnim obalama ostrva i razmišljam o svim parovima koji su se zaljubili ovde, došli na medeni mesec ovde ili samo letovali ovde. Koliko ih je bilo? Stotine? Hiljade? Postoji i izraz “letnja ljubav”, koji sugerira kako su leti osećanja intenzivnija i kako se bliskost tad lakše stiče.

letnja ljubav Povratak na Krit

Najbolje se voli leti

Ovo ostrvo je stvoreno za ljubav. Romantični gradovi – Retimno sa srednjovekovnom tvrđavom, Heraklion sa staromodnom lukom i mnogobrojna mala mesta sa preslatkim grčkim kućicama, autentičnim grčkim restoranima, prepuna radnjica koje nude kozmetiku od maslinovog ulja, minijaturne, antičke statue i raznorazne školjke. Ako neki kraj i ne deluje dovoljno šarmantno, tu su velike palme i ciklama bugenvilije da ga ulepšaju.

Plaže su za svačiji ukus. Neke su stenovite, neke šljunkovite, a neke peskovite. Čak sam posetila i plažu koja je posuta ne samo peskom, nego i mnoštvom minijaturnih školjkica koje je izbacilo tirkizno plavo more na obalu, ne bi li još dodatno ulepšalo nenastanjeno, zaštićeno, nestvarno lepo ostrvce blizu Krita nazvano Krisi.

krit ljubav Povratak na Krit

Prelep gradić na Kritu i plaža Krisi ostrva

Posle deset dana uživanja svim čulima, shvatila sam zašto je Brenda Rid izabrala ovu lokaciju za radnju knjige čija je tematika zaljubljivanje. Verujem da su većina ostrva, pogotovo grčkih, romantična i opojna, ali Krit ima nešto u vazduhu što je posebno. Sa razlogom su antički Grci verovali da je Krit mesto rođenja Zevsa i drugih bogova. Mesto gde su se takmičile Sirene i Muze u pevanju, ne bi li saznale kome to smrtnici ne mogu da odole. Mesto gde se prepliću mašta i stvarnost. Ovde se voli. Ovde se živi.

Znala sam da ne bih nikad mogla, i nikad i neću ponovo ovako voleti”. Zatvaram pročitanu knjigu i gledam u njegovom pravcu dok on uživa u toplim zracima sunca i pirkanju blagog, morskog vetra i pitam se: “Hoću li ja?”.


Katarina Mitrović studira biologiju, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da o tome piše. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments