Kad rešimo da napravimo neke promene, jer znamo da su nam potrebne, želimo više da vodimo računa o sebi, da se rasteretimo nekih stvari, da postanemo opušteniji i zadovoljniji – smišljamo strategije i pravimo rasporede, i svi počinju od ponedeljka, ili sledećeg meseca, ili kad odemo na odmor, kad prvo završimo ovo ili ono. Znamo da su to uglavnom opravdanja i odlaganja, iako jeste teško reorganizovati svoje vreme i uvesti u praksu neke nove aktivnosti – ipak, postoji mnogo pozitivnih pomaka sa kojima možeš da počneš već danas.

Vežite pojas, čak i ako idete u šoping, dve ulice dalje. Ne zato što će policija iskočiti iza ugla i kazniti vas maltene, pred vašim sopstvenim vratima, već zato što statistika pokazuje da se saobraćajne nezgode najčešće dešavaju u krugu od kilometra oko kuće, nego na daljim odredištima. Iako ćete samo “skoknuti” ponašajte se kao da ste pošli na put – odgovorno i pažljivo.

Doručkujte – samo gojazni preskaču doručak, a ako pokušavate da smršate, upravo morate uvesti doručak i imati tri obroka dnevno i završiti sa unošenjem hrane u kasnim popodnevnim satima. Doručak može da bude ovsena kaša, banana, integralni keks – pojedite nešto, da biste ručali umereno i večerali lagano. To je mnogo zdravije, nego da jedete samo jedan obrok dnevno, kome ćete pristupati izgladnelo i halapljivo (i pojesti više nego što vam je potrebno), a ostatak vremena ćete gladovadi.

Danas nemojte slušati i učestvovati u površnim kancelarijskim razgovorima, a ako krene neko ogovaranje (a uvek krene) ćutite i budite zauzeti, a ako ne možete da ignorišete razgovor, izađite i prošetajte se do toaleta, ili uzmite čašu vode i pijuckajte je. I to radite svaki put – izbegavajte i da slušate i da učestvujete u ogovaranju. Mentalna detoksikacija.

Uradite nekoliko vežbi – odmah sada. Prosto ustanite, uradite osnovne vežbe istezanja, napred, nazad, u stranu, nekoliko čučnjeva i iskoraka, malo trčite u mestu – pa se vratite da nastavite sa čitanjem.

Popijte jednu kafu manje – odnosno, ukoliko pijete više od dve kafe dnevno, izbacite taj višak i svedite kofein na dve ili samo jednu dnevnu dozu. Pijte čaj, u vreme kada obično ispijate svoje prekomerne kafe, to je vrlo korisno za vaš organizam.

Comments