Ljubav u muzejima nekada se desi na prvi pogled, a nekada je za iskrene emocije potrebno malo pažnje i pomoći. Stoga poznate ličnosti posetiocima Noći muzeja preporučuju neobične i retke postavke, koje će 16. maja, neke u punom sjaju a neke pak malo stidljivije, sijati širom grada.

Dvanaesta Noć muzeja širom Srbije održava se 16. maja, a od 17 časova pa sve do sat iza ponoći širom Beograda na oko 70 lokacija posetioci će moći da vide na stotine različitih sadržaja.

“Zaista, predivne izložbe” Ne znam na koju bih pre otišla!, oduševljeno ističe legenda domaće glumačke scene Gorica Popović. Nakon kraćeg razmišljanja, ona kao jednu od najzanimljivijih lokacija izdavaja Biblioteku “Milutin Bojić” u kojoj će u Noći muzeja biti otvorena izložba “Blago knjiga sačuvano od kontejnera.”

“To mi je veoma zanimljivo u svetlu naše brige, tj. nebrige o kulturnoj baštini. Postoji toliko stvari koje čame u podrumima i na tavanima, zaboravljene, a tako dragocene. Da li je poznato da legat našeg čuvenog scenografa Duška Ristića, izuzetna kolekcija crteža, skica i knjiga, koju je poklonio Pozorišnom muzeju Srbije, stoji spakovana, skuplja prašinu, jer nema prostora u kome bi mogla da se izloži?! Takođe, legat Branislava Nušića – ne postoji, odnosno nema svoj prostor. I tako redom…”, navodi Popović. “Ova izložba može da bude podsećanje i podsticaj da više brinemo o našoj kulturnoj bastini.”

Omiljena ličnost sa malih ekrana, Zoran Kesić subotu pred nama provešće obilazeći brojne izložbe, a ekipi Noći muzeja otkrio je gde će se sigurno zadržati duže od “24 minuta”!

“Kesić u Noći muzeja sigurno neće propustiti Comixconnection u galeriji Progres, gde će se predstaviti nezavisna strip scena Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske”, otkriva voditelj, “i izložbu U noćnom fokusu: arhitektura Đorđa Geca, u UK Parobrod, a evo i zašto: ‘Ovo prvo me zanima jer volim stripove i želim više da saznam više o nezavisnoj strip sceni u regionu, a ovo drugo ću posetiti jer volim UK Parobrod. Tamo radi Zlatko Crnogorac, a on mi je ortak.”

I njegova koleginica Luna Lu je, kako kaže, “uvek za stripove”, pa takođe preporučuje izložbu “Comixconnestion”: “To je fantastična prilika za razmenu misli i sadržaja, a još kad se uključi opcija printa na majicama i torbama stvar je potpuno za ne propustiti.” Njen nemirni duh željan putovanja u Noći muzeja svratiće i do Muzeja afričke umetnosti, gde će biti predstavljeni tradicionalni murali Afrike: “Uvek sam za putovanja i egzotične destinacije, pa i murale! Neka mališani i mladi ljudi probude u sebi apetite za upoznavanje drugih kultura”.

Decji muzej Poznati preporučuju svoje favorite u 12. Noći muzeja

Ona preporučuje i premijerno predstavljanje pijace Zeleni venac u Noći muzeja, gde će posetiocima biti predstavljeni običaji i nesvakidašnje priče sa beogradskih pijaca: “Obožavam vremeplove i pijace, rekonstrukcije prohujalih vremena i pozorište na otvorenom koje je pritom interaktivno.”

Među brojnim novim učesnicima Noći muzeja, koji 16. maja prvi put otvaraju svoja vrata u ovoj manifestaciji, glumica Jelena Gavrilović posebno izdvaja jednu u samom centru Beograda. Reč je o svojevrsnom “Muzeju iskustva”, oko kojeg se podigla mala revolucija praćena burom na kulturnoj sceni cele Srbije – okupiranom bioskopu “Zvezda” čiji novi sjaj treba da inspiriše sve generacije.

“Moja preporuka jeste bioskop ‘Zvezda’, kao opomena, kao nada, kao spomenik jedne kinematografske sile čiji se filmovi rasprodaju na aukcijama na kilo”, kazala je Gavrilović.

Comments