Kako se to dama prepoznaje na prvi pogled? Ona izgleda uredno i doterano, na njoj nema ničeg suvišnog – ona ne skreće pažnju detaljima, ili ekstravagancijom, ali svakako je zapažena i svima je jasno da je ona dama. Ako imate abmicije da doterate svoj stil, tako da izgledate kao dama, ovo su neka pravila autfita. Ono drugo što čini damu (pored izgleda) ne može se navežbati, ali se može izgraditi. Radite na sebi, budite ljubazni, odmereni, smireni, nenametljivi ali autoritativni – dama izgleda damski, kreće se damski, ali i zrači suptilnim vibracijama plemenitosti i prefinjenosti, koje su deo njene prirode, ličnosti i karaktera. Ako već imate u sebi “damski materijal” lako će vam biti da ga “prikažete” adekvatnim oblačenjem.

Košulja, ili bluza sa kopčanjem, može se nositi sa dva gornja dugmeta otkopčana – tako da se vidi nakit, ili marama, ali ne i dekolte, niti bilo koji komad veša koji nosite ispod.

Oblačenje na poslu podrazumeva da ćete izgledati pristojno – gornji deo vaše haljine, bluze, košulje, ne sme biti otvoren dublje od četiri centimetara, a suknja ne treba da bude kraća od polovine kolena.

Takođe, u letnjim mesecima dama ne nosi majice na bretele, niti neki drugi komad odeće bez rukava. Košulje i bluze imaju rukave koji pokrivaju ramena i mišice. Dame se na poslu uvek pridržavaju formalnog stila.

Kada je u pitanju nošenje nakita, damsko pravilo je – nikada više od dva komada zajedno! Minđuše se mogu upariti sa narukvicom, ili ogrlica sa prstenom, ali sve to zajedno nikako ne ide, naročito ako se radi o masivnim komadima nakita, odnosno bižuteriji. Nakit od plemenitog metala možete nositi u kompletu – lančić (sa priveskom), prsten (burma i prsten), minđuše i narukvica, ukoliko su tanki i diskretni. Ako nosite frizuru koja će naglasiti minđuše (podignuta ili uvezana kosa), onda svakako izostavite lančić.

Kad se oblači za izlazak i želi da izgleda smelo i privlačno, dama bira jednu od svojih prednosti, koje će naglasiti. Dakle, ili dekolte, ili kraća suknja, nikako i jedno i drugo. Ako imate dobru liniju, haljina koja prati obline biće vrlo seksi i ako pokriva kolena i ne otkriva dekolte. Vrlo je otmeno nositi haljinu koja ima dublji izrez na leđima i pokriven dekolte – a dama ume da proceni da li joj ovakav model savršeno pristaje.

Comments