Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Pravopis tipa Pantela

Pravopis tipa Pantela

Lajkovah Pantelu na Facebook-u.

I otvoriše mi se novi vidici ka rešenju komplikovanog pravopisa našeg lepog i bogatog jezika, tipa srpskog. Pantelu za Ćirila i odoše sve pravopisne dileme, a lektori ostadoše bez posla. Imala sam malo problema s prevođenjem, ali kad uđete u štos, klizi s jezika, kao vreo nož kroz puter. Pokušajte.

Pantela:

Imam jednu zamerku iz kategorie miniaturnih, a toe da interviu prenesete tačno onako kako e odrađen. Nači vako: “Napravili smo rezultat iz porodice fenomenalnih protiv tobdžia i to će uvek ostati upisano u istoriu tipa klupsku. Medžutim, svi smo se izneverovali kacmo videli dae Borusia izpušila, pogotovo što su ono… fit. Kao da nas je udarila pojava iz kategorie pražnjenja vrste nebeskih u organ tipa srce. Ali loptanje je ful igra baš zbog te mistike i nepredvidivosti – smatra rasni strelac.“

Pravi govorni jezik, koji daje novu dimenziju Vukovom “piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“ – bukvalnu – što se opet logički nadovezuje na ime knjige starostavne uz koju svako dete otkriva avanturu pisane reči – bukvar.

b pantelicherz BM B 729627a Pravopis tipa Pantela

Pantelin rasni organ tipa srce

Nie lako usvoiti novitete tipa reformatorske, kaci naviko na glasovne promene, kategorie sibilarizacie, jednačenja po zvučnosti, mestu tvorbe i ostale komplikacie, ali evo, ja se trudim, ono, pionirski. Jes’ naporno, majku mu, nastaviću da vežbam malo kasnije, a i žao mi je lektora, preznojiće se pokušavajući da urede ovaj tekst.

Ne verujem da će Pantelina ćirilica tako brzo ući u čitanke, gramatike i rečnike, ne zato što svi revolucionari najpre moraju da se suoče sa otporom sredine i skrše predrasude, nego zato što mi ovaj srpski novogovor miriše na neku vrstu elitizma. Novi trend kul šatrovačkog još nema ime (možda pantelački?), a Pantela se i ne deklariše kao autor, već kao rasan (“kacam rasan“) ali brojni “fenovi“ (Pantelini fanovi) oduševljeno usvajaju ovaj način govora i šire ga brzinom požara po društvenim mrežama. Overite ovo:

Vanja Miličić: Nači ti izvrši zaebanciu tipa menjanje broa telefonumena… to nači radiš samo ako su bičarke ružne vrste ogavne! Ali ti si ipak najrasniji pa znaš šta da radiš!

Vanja Kostić: Maniaci kategorie seksualni, treba da i priaviš policii za sekšal harasment ali nie Pantela taster!

Nikola Brzak: A bičarke u fazonu zaebano nadrkanom…

Aleksandar Coa Aleksić: E vi ste kraljevi u fazonu jebeno dobro… samo cepajte iz kategorie kovin hahah 😀

Lazar Isidorović: Ja čekam neke bičarke iz linie za pametne što oće prozivau brata Pantelu za pravopis, a ustvari ne znaju da je brat Pantela novi Vuk tipa Karadžić…

Priznajem da su mi osećanja ambivalentna. Ima ovde humora, a autentičnost Pantelinog lika zaslužuje respekt, ali evidentan navijački duh me prosto zastrašuje. Pokušam da sročim rečenicu na pantelačkom, pa odustanem – nisam ja taj kapacitet. Ne delim oduševljenje fanova, ali moram da primetim postojanje fenomena. Nije mi baš jasno da li je to Pantela nadrastao Pantelića, ali alterego napadača Olimpijakosa i reprezentacije Srbije Marko Pantelić ima 42,000 fanova na Facebook-u i 10,000 followera na Twitter-u.

Update: Pantelački  je detektovan i van krugova Pantelinih obožavalaca.

Prim. aut: Au!


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice