Lajkovah Pantelu na Facebook-u.

I otvoriše mi se novi vidici ka rešenju komplikovanog pravopisa našeg lepog i bogatog jezika, tipa srpskog. Pantelu za Ćirila i odoše sve pravopisne dileme, a lektori ostadoše bez posla. Imala sam malo problema s prevođenjem, ali kad uđete u štos, klizi s jezika, kao vreo nož kroz puter. Pokušajte.

Pantela:

Imam jednu zamerku iz kategorie miniaturnih, a toe da interviu prenesete tačno onako kako e odrađen. Nači vako: “Napravili smo rezultat iz porodice fenomenalnih protiv tobdžia i to će uvek ostati upisano u istoriu tipa klupsku. Medžutim, svi smo se izneverovali kacmo videli dae Borusia izpušila, pogotovo što su ono… fit. Kao da nas je udarila pojava iz kategorie pražnjenja vrste nebeskih u organ tipa srce. Ali loptanje je ful igra baš zbog te mistike i nepredvidivosti – smatra rasni strelac.“

Pravi govorni jezik, koji daje novu dimenziju Vukovom “piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“ – bukvalnu – što se opet logički nadovezuje na ime knjige starostavne uz koju svako dete otkriva avanturu pisane reči – bukvar.

b pantelicherz BM B 729627a Pravopis tipa Pantela

Pantelin rasni organ tipa srce

Nie lako usvoiti novitete tipa reformatorske, kaci naviko na glasovne promene, kategorie sibilarizacie, jednačenja po zvučnosti, mestu tvorbe i ostale komplikacie, ali evo, ja se trudim, ono, pionirski. Jes’ naporno, majku mu, nastaviću da vežbam malo kasnije, a i žao mi je lektora, preznojiće se pokušavajući da urede ovaj tekst.

Ne verujem da će Pantelina ćirilica tako brzo ući u čitanke, gramatike i rečnike, ne zato što svi revolucionari najpre moraju da se suoče sa otporom sredine i skrše predrasude, nego zato što mi ovaj srpski novogovor miriše na neku vrstu elitizma. Novi trend kul šatrovačkog još nema ime (možda pantelački?), a Pantela se i ne deklariše kao autor, već kao rasan (“kacam rasan“) ali brojni “fenovi“ (Pantelini fanovi) oduševljeno usvajaju ovaj način govora i šire ga brzinom požara po društvenim mrežama. Overite ovo:

Vanja Miličić: Nači ti izvrši zaebanciu tipa menjanje broa telefonumena… to nači radiš samo ako su bičarke ružne vrste ogavne! Ali ti si ipak najrasniji pa znaš šta da radiš!

Vanja Kostić: Maniaci kategorie seksualni, treba da i priaviš policii za sekšal harasment ali nie Pantela taster!

Nikola Brzak: A bičarke u fazonu zaebano nadrkanom…

Aleksandar Coa Aleksić: E vi ste kraljevi u fazonu jebeno dobro… samo cepajte iz kategorie kovin hahah 😀

Lazar Isidorović: Ja čekam neke bičarke iz linie za pametne što oće prozivau brata Pantelu za pravopis, a ustvari ne znaju da je brat Pantela novi Vuk tipa Karadžić…

Priznajem da su mi osećanja ambivalentna. Ima ovde humora, a autentičnost Pantelinog lika zaslužuje respekt, ali evidentan navijački duh me prosto zastrašuje. Pokušam da sročim rečenicu na pantelačkom, pa odustanem – nisam ja taj kapacitet. Ne delim oduševljenje fanova, ali moram da primetim postojanje fenomena. Nije mi baš jasno da li je to Pantela nadrastao Pantelića, ali alterego napadača Olimpijakosa i reprezentacije Srbije Marko Pantelić ima 42,000 fanova na Facebook-u i 10,000 followera na Twitter-u.

Update: Pantelački  je detektovan i van krugova Pantelinih obožavalaca.

Prim. aut: Au!


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments