Znam, znam, zvuči strašno i neugodno i sama prva ne volim da dotaknem ledenu vodu i proklinjem članove porodice ako ne misle i na mene i sprazne ceo bojler dok dođem na red. Ali, hladna voda zapravo ima svoje prednosti po vaše zdravlje, i ukoliko se bavite sportom to su vam možda već i rekli, jer mnogi svetski poznati sportisti upravo ovaj ritual primenjuju u svakodnevnoj rutini. Ali, ako vam je potredno da se dodatno uverite da će vam ova nezamisliva situacija doneti dobre stvari, u nastavku teksta pročitajte na šta sve zapravo utiče jedan pravi hladan tuš.

Endorfin endorfin endorfin

Hladna voda izaziva šok u našem organizmu koji je navikao na komfor, i on odmah misli da je u stanju opasnosti pa nam tako mozak istog trenutka otpušta adrenalin. Kako bi napravilo balans, telo ispušta endorfin, poznat i kao hormon sreće, koji čini da se osećamo bolje, imamo regulisaniji apetit i aktivniju želju za seksom. Kada je nivo endorfina u organizmu visok, lakše podnosimo stres i bol, a ukoliko se borimo sa depresijom, hladan tuš u malim količinama može uticati na trenutno poboljšanje našeg raspoloženja, iako naravno ne može u potpunosti da izleči ovo stanje.

Poboljšan metabolizam

Kada nam se telo naglo ohladi pod mlazem hladne vode, naš organizam pokušava što pre da povrati regularnu telesnu temperaturu. Kako bi to učinio, organizam počinje brže da sagoreva određen tip masti unutar sebe, jer sagorevanjem kalorija mi zapravo podižemo telesnu temperaturu. A naravno, sagorevanjem kalorija i mršavimo, pa smo na ovaj način manje skloni zdravstvenim problemima koje gojaznost nosi sa sobom.

Comments