Nezavisna umetnička grupa NIBIRU, koju čine studenti završnih godina Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Novog Sada, kao i mladi profesionalci posvećeni istraživanju i radu na eksperimentalnim umetničkim formama, sa ponosom najavljuje svoj novi projekat: pozorišnu predstavu Paraziti, Marijusa fon Majenburga, u režiji studenta završne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Nemanje Mijovića

66501325 bdcb 43d0 93a3 7bc67be8e333 3 Predstava „Paraziti” premijerno u KC Fabrika u Novom Sadu

„Paraziti” preispituje egzistencijalni zamor koji individue navodi na uništenje svega oko (unutar) sebe; potencijal prisustva spleta okolnosti/slučaja/sudbine kojom je život indoktriniran. Predstava tematizuje umor mladih ljudi koji, umesto da se bore za svoju autentičnost, biraju da usvoje parazitsko postojanje, a pitanje koje postavlja jeste da li ova odluka proizilazi iz želje da se izazove neočekivani preokret događaja i na taj način se izbegne pitanje lične odgovornosti. 

 „Paraziti” predstavljaju značajan odmak od tradicionalnog pozorišta, integrišući klasične dramske elemente sa samostalnim scenskim i kostimskim instalacijama, dokumentarnim filmskim sadržajem, autorskim animacijama i drugim multimedijalnim formama. 

Ovaj projekat je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a omogućen je kroz saradnju sa Kulturnim centrom Fabrika i Akademijom umetnosti u Novom Sadu.

Predstava će premijerno biti izvedena 26. juna u 21č u Kulturnom centru Fabrika (Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad). 

„Paraziti” je drugi po redu projekat NIBIRU grupe, realizovan nakon velikog uspeha predstave Psihoza u 4.48h, takođe u režiji Nemanje Mijovića. Da ova predstava postaje veoma relevantan i važan projekat, potvrđuje i nagrada koju je glumica Nina Perge osvojila na prestižnoom evropskom pozorišnom festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER u Brnu, Češkoj. 

Comments