Ovih dana je lako navesti brojne, svetski uvažene rediteljke, ali nije bilo tako davno kad je Holivud važio za “muški klub”. Iako put ka ravnopravnosti žena i dalje nije u potpunosti utaban, ne možemo sporiti da su se napravili veliki koraci ka pravičnijim filmskim setovima. Podsećamo da su žene kroz istoriju retko kad dobijale priznanja za režiju i druge angažmane iza kamere. Zato, u čast meseca dama, osvrćemo se na sjajne filmove čiju režiju potpisuju žene, dok ćete za pojedine zasigurno biti iznenađeni – prethodno misleći da su dela muškaraca.

The Power of the Dog (2021)

Jane Campion je jedna od najcenjenijih filmskih rediteljki današnjice. Nakon što je snimila The Piano, In the Cut i Bright Star, ova dobitnica Oscara nas vodi na divlji zapad kroz The Power of the Dog, psihološku dramu baziranu na knjizi Thomasa Savagea iz 1968. godine. Film predstavlja ispitivanje toksične muževnosti, dekonstruišući američkog kauboja. Benedict Cumerbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons i Kodi Smith-McPhee igraju u ovom Campioninom vizionarskom ostvarenju, nominovanom na predstojećoj dodeli Oscara u čak 12 kategorija. 

The Lost Daughter (2021)

Zasnovan na istoimenom romanu Elene Ferrante, The Lost Daughter je režiserski prvenac glumice Maggie Gyllenhaal. Film, koji je nominovan u tri kategorije na predstojećoj dodeli Oscara, bavi se ne samo manje zabavnim momentima majčinstva, već i ambivalentnošću prema majčinstvu. Igraju Olivia Colman, Dakota Johnson i Jessie Buckley.  

Nomadland (2020)

Kontemplativni film Chloé Zhao, dobitnik Oscara i Golden Globe priznanja, izazvao je mnoge reakcije otkako se premijerno pojavio na Venecijanskom filmskom festivalu pre dve godine. Prati putovanje žene po američkom zapadu, koja živi u svom kombiju. Fran (Frances McDormand) je radnica koja iz pustinje u pustinju traga za prihodom i slobodom. Usput sreće i druge koji dele njenu sudbinu. 

Promising Young Woman (2020)

Emerald Fennell je još jedna glumica koja se uspešno oprobala u rediteljskoj stolici. Njen psihološki triler Promising Young Woman bavi se “kulturom silovanja” u post #MeToo eri. Cassie Thomas (Carey Muligan) izazvala je popriličnu senzaciju kao osvetoljubiva žena koja glumi pijanstvo kao način da u svoju zamku namami muškarce predatore. Film je, takođe, pobrao veliki broj nagrada. 

Clueless (1995)

Da se vratimo na malo starija ostvarenja, koja su u trenutku premijere bila revolucionarna. Jedno od takvih je Clueless Amy Heckerling, jedna od najboljih teen komedija devedesetih. Pun šarma i rečenica koje se i danas citiraju u svakodnevnom govoru, Clueless je gledaocima bio dopadljiv zbog prikaza “stresnog” života privilegovanih američkih srednjoškolaca – što zbog iconic modnih momenata, što zbog maestralno odigranih uloga na čelu sa harizmatičnom i samouverenom Aliciom Silverstone. Iako na prvi pogled deluje površno, film je, zapravo, pun duše. Govori o značaju prijateljstva, lepih reči i dobrih dela, pa nema sumnje da će vas inspirisati da i vi učinite dobro delo – bez očekivanja nečega zauzvrat.

American Psycho (2000)

Da, verovali ili ne – kultni horor sa Christianom Baleom režirala je žena – Mary Harron. Bale tumači Patricka Batemana, hladnog, proračunatog bankara sa mračnom, zlokobnom tajnom ispod naizgled savršenog američkog eksterijera. Zasnovan na romanu Breta Eastona Ellisa, American Psycho danas predstavlja neizostavni deo listi najboljih horor filmova svih vremena.

Comments