Karijerni uspeh svima nama je važan, ma koliko znali da cenimo i sve one druge, važnije stvari u životu kao što su ljubav, porodica, sreća i zdravlje. Karijera je ta koja nam obezbeđuje sigurnu svakodnevicu i uslove za dobar život za nas i našu porodicu, i samim tim naravno da nam je stalo da napredujemo i uspemo u onome čime se bavimo. Ako niste sigurni da li koristite svoj pun potencijal u poslu i brinete se da napredak ne dolazi usped vaše neorganizacije i nemogućnosti da se posvetite poslu na pravi način, imamo sedam saveta za vas. Ovi saveti će vam pomoći da razumete na koji način da iskoristite svoj pun potencijal kada je posao u pitanju, a opipljivi rezultati će zatim uslediti.

Vodite dnevnik svog poslovnog napretka

Isto kao što vodite dnevnik svog svakodnevnog života i obaveza, mogli biste voditi i poseban, poslovni dnevnik. U ovom dnevniku bi trebalo da se nalaze vaši mesečni i nedeljni poslovni planovi, ali isto tako i motivacione poruke koje će vas inspirisati, vaše želje i aspiracije za poslovnu budućnost, beleženje važnih koraka i stepenika i malih pobeda koje ste ostvarili. Takođe, u ovom dnevniku bi trebalo da ispisujete i svoja osećanja u stresnom poslovnom periodu, kako biste kasnije sa sigurnošću znali kako je vaš posao zaista uticao na vas i vaše mentalno zdravlje. Poslovni dnevnik bi trebalo da broji i uspehe i neuspehe, a jednom kada se budete vraćali svojim koracima unazad, shvatićete koliko ste samo napredovali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zaštite svoje mentalno zdravlje

Vaše mentalno zdravlje je prioritet, i ako želite da budete fokusirani na posao – na njemu morate raditi. Ako se borite sa crnim mislima, letargijom, depresijom, nezadovoljstvnom, nesigurnošču u sebe, sindromom uljeza ili nečim sasvim trećim, razumljivo je da ne možete biti fokusirani na posao. Da, možete ga raditi, ali kako to ljudi kažu “sa pola mozga” (jer u ovom slučaju to praktično i jeste istina). Dakle, radite na svom unutrašnjem miru i biću, a onda kada budete u stanju da jasno razmišljate, jasno ćete i raditi.

Izbalansirajte posao i personalne odnose

Postoje vreme i mesto za posao, i vreme i mesto za porodicu, prijatelje, partnera… Ova dva se ne bi trebalo preklapati (osim ako ne vodite zajednički biznis, ali i tada bi trebalo da imate dva drugačija odnosa u okviru jednog), jer svako od njih zahteva od vas vašu punu pažnju i posvećenost. Bračne probleme ne donosite na posao isto tako kao što i proslovne frustracije ne bi trebalo da unosite u svoj brak. Naravno, razgovor o stresnom danu u kancelariji je uredu, ali propuštanje porodičnih večera ili kvalitetno provedenog vremena usled stresiranja oko posla, trebalo bi da izbegavate.

Comments