O vitaminima slušamo još od detinjstva. “Pojedi šargerepu da bi bolje video, stavi limun u čaj kada si prehlađen ili jedi spanać da budeš jak kao Popaj” samo su neke od izjava koje su naše mame govorile svima nama – a iza svih njih zapravo se krije priča o vitaminima. Vitamini su veoma značajni, ponekad i krucijalni za zdravlje našeg organizma, ali oni su veoma dobri i za našu kožu, njen izgled i otpornost. U poslednje vreme, mnogi skin care brendovi prepoznali su značaj vitamina u nezi kože i počeli da kreiraju proizvode upravo na bazi različitih vitamina, ali nije svaki vitamin pogodan za istu stvar koja nam je potrebna. Zato vam u nastavku predstavljamo vodič kroz vitamine i njihove uloge, kako biste znali kako da svojoj koži pružite ono najbolje od njih!

Vitamin A

Vitamin A je ime grupe retinoida koji su rastvorljivi u mastima, a to su retinol, retinal i retinil. Oni se nazivaju i esencijalnim vitaminima, jer ih telo ne sintetiše i moraju se u organizam uneti putem hrane. Ovi vitamini imaju značajnu ulogu u produkciji pigmenta u našem oku, koji je neophdan za naš vid, a uz to kontrolišu i ćelijske deobe kroz sve naše organe, pa tako i onaj najveći organ – kožu. Grupa A vitamina je zato presudna u nezi kože, jer poboljšava broj novih, zdravih ćelija na površini epidermisa.

Vitamini B3 i B5

Vitamin B3 pomaže pri redukciji pojave pigmentacije na licu i umanjuje crvenilo koje je posledica rozacee. On je vitalan za zdravlje kože a čak može pomoći i pri uklanjanju i umirenju neželjenih akni i upala kože. Vitamin B5 u sebi sadrži moć da zadrži i “zaključa” vlagu i zato je pogodan za sve tipove kože. Kako biste adekvatno hidrirali svoju kožu, predlažemo vam da pri nezi koristite hidrantni serum sa vitaminom B5 – naročito u jutarnjim ritualima. Još jedna prednost ovog tipa seruma je što ga možete naneti pre nanošenja šminke, jer će zahvaljujući njemu šminka duže da vam se održi na licu.

Vitamin C

Vitamin C je takođe jedan od esencijalnih vitamina za funkcionisanje našeg organizma, usled toga što ga za razliku od životinja ne proizvodimo, te ga moramo uneti ishranom. Vitamin C je poznati antioksiands, a on igra i važnu ulogu u sintezi kolagena. Samim tim, on određuje zdrav izgled i čvrstinu naše kože – koji zavise od količine i produkcije kolagena. A verovali ili ne, iako je citrusno voće poznato po vitaminu C, namirnice koje u sebi sadrže veće nivoe ovog vitamina su brokoli, karfiol, paprika, spanać, krompir, paradajz…

Vitamin D

Vitamin D, koji dobijamo izlaganjem sunčevim zracima, je moćni antioksidans. On podržava jedrinu i blistavost naše kože, povećava njenu elastičnosti i ima antiupalne efekte. Vitamin D je ključan za svakodnevno, opšte funkcionisanje našeg organizma.

Comments