Iz generacije u generaciju, narodne priče i bajke su prenošene s kolena-na-koleno, ne samo kao vid zabave, već i kao inspiracija, životne lekcije i kulturološko nasledstvo. Mnogo bajki i romana za decu (ali i odrasle), stare su po nekoliko stotina godina, ali su danas jednako važne kao i tada, predstavljajući svevremenska štiva zbog pouka koje pogađaju u srž naših bića. Razni junaci ovih dela postali su besmrtni zahvaljujući i njihovom predstavljanju u drugim vidovima umetnosti – muzici, filmu, pozorištu, slikarstvu i vajarstvu, pa smo ovom prilikom izdvojili šest prelepih statua zasnovanih na bajkama i romanima za decu (i odrasle)…

Mala sirena, Kopenhagen

Postavljena na Langelinie promenadi u Kopenhagenu, bronzana statua visine od 125 centimetara sedi na steni uz more. Dok setno gleda ka pučini, sirena se nalazi u fazi pretvaranja u devojku. Ovaj simbol Kopenhagena je zasnovan na slavnoj bajci Hansa Christiana Andersena iz 1837. godine. Statua je preživela razne vidove vandalizma, uključujući i to da joj je glava bila triput odsečena, desna ruka amputirana, pa čak i gurnuta sa stene. Srećom, svaki put je restaurirana i vraćena na svoje mesto, a svako ko poseti prestonicu Danske mora da dođe da joj se divi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Dias (@anita_d)

Petar Pan, London

Postavljena u Kensington parku u Londonu, bronzana statua Petera Pana, magičnog dečaka koji nikad ne odrasta, smeštena je na egzaktnom mestu koje joj je odredio J. M. Barrie, pisac i autor ovog planetarno popularnog romana za decu. Književnik je živeo u blizini parka, a prvu priču o Peteru Panu objavio je 1902. godine. Kensington bašte su ga inspirisale, pa se čak i pominju u knjizi. Statua prikazuje Petera, Wendy, vile i životinje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@michellechanett)

Alisa u zemlji čuda, Njujork

Verovatno najpopularnija statua u njujorškom Sentral parku prikazuje grupu voljenih junaka iz klasika Lewisa Carrolla iz 1865. godine – koji uključuju Alisu, Ludog šeširdžiju, Belog zeca, Češirskog mačka, kao i Alisinu mačku. Statua je inspirisana originalnim ilustracijama Johna Tenniela, koje su bile predstavljene u prvom izdanju knjige. Heroina Alisa sedi na ogromnoj pečurki dok doseže za ručnim satom Belog zeca. Iza njenog desnog ramena vidimo i Češirskog mačka. Statua je visoka preko tri metra, pa je obično možete videti preplavljenu posetiocima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elle Jones (@ellefjones)

Comments